Hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Boldogasszony Iskolanővérek hírlevelét azért indítottuk el, hogy programjainkról, kiadványainkról, életünk eseményeiről hírt adhassunk mindazoknak, akik valamilyen módon kötődnek hozzánk.

Feliratkozom!

Advent első vasárnapja - Benedictus

Áldott az Úr, atyáink Istene, *
    mert meglátogatta és megváltotta az ő népét;
Erős szabadítót támasztott minékünk *
    szolgájának, Dávidnak családjából...

Diáktanítások a Laudato Si' jegyében

A Patrona Hungariae Gimnázium 9. évfolyamos diákjai a novemberi 17-i Terézia anya-nap keretében hagyományosan idén is diákelőadásokat tartottak társaiknak, ezúttal a Laudato Si' enciklikához kapcsolódó témákban. Meghallgathattuk őket többek között a fenntartható divatról, a hulladékmentes életmód lehetőségéről, a környezettudatos háztartásról, de volt szól az afrikai gyermekmunkáról, vagy a Hungary Helps programról is.

Iskolanővérek a nagyvilágból

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont 11. évfolyamos diákjainak egy kis csapata interjút készített 9 országból 9 iskolanővérrel, hogy a november 17-i Terézia anya-napon egy kis ízelítőt kaphasson az iskola egész közössége rendünk nemzetköziségéből. Fogadják sok szeretettel Terézia anya boldoggá avatásának 36. évfordulója alkalmából!

Rekviem az egyházi iskolák elhunyt diákjaiért, tanáraiért

A Pax Hungarica Keresztény Diákszervezetek Szövetsége idén is megemlékezik az egyházi iskolák elhunyt tanárairól és diákjairól. Az idei rekviem időpontja 2021. november 13. (szombat) délután 4 óra, helyszíne az Országúti Ferences Plébániatemplom (Budapest II. Margit körút 23.). A rekviem élőben követhető lesz  az Országúti Ferences Plébánia honlapján, az ONLINE közvetítés fülre kattintva.

Ünnepélyesen hivatalba lépett új tartományi tanácsunk

Az új tartományi tanács: Csermely M. Irén, Ivanics M. Andrea tartományfőnöknő, Erős M. Renáta
Az új tartományi tanács: Csermely M. Irén, Ivanics M. Andrea tartományfőnöknő, Erős M. Renáta

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kápolnájában ünnepi szentmise keretében 2021. augusztus 28-án 10:30-kor tette le Isten kezébe a tőle kapott vezetői szolgálatot a Boldogasszony Iskolanővérek leköszönő tartományi tanácsa, és vette át tőlük a feladatot Ivanics  M. Andrea nővér, az idén júliusban megválasztott új tartományfőnöknő és tanácsosai: Csermely M. Irén nővér, a tartományfőnöknő helyettese és Erős M. Renáta nővér.

A Boldogasszony nevében – Egy évtizede viseljük új nevünket

Tíz esztendeje annak, hogy 2011 nyarán eredeti nevünket – Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – Boldogasszony Iskolanővérekre változtattuk. E név a mai ember számára egyszerűbben hangzik, és Szűz Mária megnevezését illetően a magyar hagyományokban mélyebben gyökerezik. Szinte valamennyi Mária-ünnep is Boldogasszonynak hívja Isten édesanyját.

„Hazataláló” – a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek tábora

Hazataláló tábornak hívjuk azt a népszerű, ma már hagyománnyá vált nyári eseményt, amelynek keretében a Vajdaságba várjuk a helyi és az anyaországi diákokat. A tábort a térségben száznegyven éve jelen lévő nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek szervezik az általuk vezetett Szathmáry Karolina Kollégium munkatársaival és az anyaországi iskolanővéri iskolák nevelőivel közösen. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2018-ban létrejött kezdeményezést nemzeti jelentőségű vajdasági programmá nyilvánította és támogatja.

Új tartományfőnöknőt és vezetést választottunk

A Boldogasszony Iskolanővérek magyar tartománya 2021. június 30-án Debrecenben megválasztotta új vezetését. A tartományfőnöknői hivatalt 2021. augusztus 28-tól négy éven át Ivanics M. Andrea nővér tölti be. Tanácsosai Csermely M. Irén (helyettes) és Erős M. Renáta nővérek lesznek.

Patronás évek – Búcsú az alma matertől

E rendhagyó tanévet minden intézményünk igyekezett úgy befejezni, hogy ne vesszenek el az évtizedes és fontos hagyományok. A budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont végzős diákjai is méltó ünnepség keretében vettek búcsút iskolájuktól. A ballagók nevében Pálfi Zsófia írt szép sorokat a diákévekről.

Elbúcsúztak a nagybecskereki kollégistáink

Hálaadó szentmisével, majd közös vacsorával zárult a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégium végzős növendékeinek ballagási ünnepsége a tanév végén. A búcsúzók nevében Dobó Laura tekint vissza a kollégiumi évekre. Írását szeretettel adjuk közre.

Elballagtak a nyolcadikos szignumosok

Nemsokára ez a rendhagyó tanév is véget ér. Intézményeink lassan becsukják kapuikat. A következő napokban néhány végzősünk búcsúsorait adjuk közre. Elsőként a már elballagott makói szignumosokét.

Patronás siker az ökumenikus diákfilmszemlén

Idén a járványhelyzet miatt május 29-én online tartották a 9. ökumenikus diákfilmszemle döntőjét. A szabadon választott filmek kategóriájában a 3. helyezést patronás tanuló nyerte. Gratulálunk Dérczy Abigél 12. osztályos diákunknak Táncoló gumicukrok című félperces animációs filmjéhez. A filmszemle végeredménye és a legjobb alkotások megtekinthetők a filmszemle honlapján (okudiakfilm.hu).

Keresztény magyar értelmiségieket nevelni

Pedagógusnap alkalmából szeretettel adjuk közre Erdős István tanár úr írását, aki magyar-történelem szakos tanárként harmincegy esztendeje tanít a Svetitsben. Remek és élvezetes óráira  tanítványai jó szívvel gondolnak vissza. Kérésünkre fogalmazta meg, hogy mit jelent számára a tanári pálya, s hogy mi indította e hivatás felé.

 

 

Pedagógusnap

Intézményeink minden pedagógusának köszönjük, hogy az idei, sok nehézséggel megtűzdelt tanévben is derekasan helytálltak. Jó pihenést és feltöltődést kívánunk a közelgő nyári szünetre.

A történelem riportere – Beszélgetés a nemzeti összetartozás napján

Cservenka Judit, aki hajdan patronás diák volt, ötven évig dolgozott a Magyar Rádióban. Legtöbb műsorában a határainkon túl élő magyarok sorsát, életpályáját mutatta be. A vele készült interjú révén nemcsak egy rádiós életpályát, hanem a XX. század izgalmas és tanulságos eseményeit, nem mindennapi alakjait is megismerhetjük.

„Nagyon erősen fogom az Úristen kezét”

Géczy M. Erzsébet nővért sokan ismerik és szeretik. Szenvedélyes és remek latintanár, diákjai a mai napig versenyeket nyernek. Történelmi pillanatban, a rendszerváltást követő években lett a Svetits igazgatója. Az alábbi interjúban családról, hivatásról, nagy feladatokról, a latin nyelv szépségéről, az időskor helyes megélésről és a lelki békéről is beszélgettünk.

Merre vezet az utam?

Könnyű túrával és lelki útravalóval várjuk azokat a 16-26 éves lányokat, akik szeretnék jobban megérteni, merre, hová vezeti őket a Jóisten. Az esemény időpontja: 2021. július 5. Jelentkezés: június 27-ig a klarissza@iskolanoverek.hu címen. A túra útvonala: Piliscsaba-Pilisszentkereszt.

Paschalis nővér 100. születésnapja videón

Az ünnepelt sokféle módon megajándékozott minket 100. születésnapja alkalmából. Ebben a kis videóban szeretnénk megosztani ezeket a kincseket azokkal, akik lélekben együtt ünnepelnek velünk.

Pálos M. Paschalis 100

Az elmúlt napokat bensőséges ünnepléssel töltötte közösségünk, mivel Paschalis nővér, rendtartományunk legidősebb tagja május 17-én, Szent Paszkál napján ünnepelte 100. születésnapját. Lélekben pedig velünk ünnepelt számos egykori tanítványa is, közülük is sokan köszöntötték Paschalis nővért.

Szeretet és szolgálat – Julitta nővért köszöntjük

Közösségünkben három olyan nővér is él, akik idén ünneplik nyolcvanadik születésnapjukat: Rózsa M. Julitta, Kelemen M. Agnéta és Erdősi M. Caritas nővérek. Honlapunkon nemcsak felköszönteni, hanem bemutatni is szeretnénk őket.
Rózsa Margit M. Julitta nővért szinte minden volt diák ismeri, aki a Svetitsbe járt...

Megjelent a Bizalom és Bátorság tavaszi száma

A járványhelyzet legnehezebb heteiben szerkesztettük ezt a számot. Akkor még nem tudtuk, meddig tart a kritikus helyzet, láthatjuk-e még ebben a tanévben a diákjainkat, lesznek-e ballagások. Nem szándékosan készítettük így, utólag mégis szembetűnik, hogy ebben a számban minden írás a helytállásról szól, illetve olyan embereket mutat be, akik a történelem során sok nehézséggel birkóztak meg, hogy életük maga legyen a hír arról: van remény.

„Az Istennél semmi sincs hiába” - Találkozás Erdősi M. Caritas nővérrel

Közösségünkben három olyan nővér is él, akik idén ünneplik nyolcvanadik születésnapjukat: Rózsa M. Julitta, Kelemen M. Agnéta és Erdősi M. Caritas nővérek. Honlapunkon nemcsak felköszönteni, hanem bemutatni is szeretnénk őket. Elsőként Caritas nővért, aki éppen ma ünnepli a születésnapját. Egy korábbi, vele készült interjúval elevenítjük fel gyermek-és ifjúkorát, gazdag tanári pályáját, szerzetesi életét.

 

 

Nagyszombat

Ezen a napon csendben vagyunk. A liturgia is hallgat, ma csak a zsolozsma hangja szól. A sírjában nyugvó Krisztussal együtt hallgatunk. Csak este kezdődik el az ünnep a húsvét vigíliájával, amelynek első szertartásos mozzanata a tűzszentelés, hiszen a húsvéti fény Krisztust jelképezi, akinek feltámadásával a remény éled újjá.

Nagypéntek

„Maga vitte keresztjét, míg oda nem ért az úgynevezett Koponyák helyére, amelyet héberül Golgotának hívnak. Ott keresztre feszítették, s két másikat is vele, jobb és bal felől, Jézust meg középen.” (Jn 19, 17-19) Lelkiségi útmutató Krisztus halálának napjára.

Nagycsütörtök

A szent háromnap mindegyikén szeretettel tesszük közé azt a lelkiségi útmutatót, amelyet Gallatz M. Klarissza nővérünk és Hervai Pál hittanárunk állított össze. Az útmutató diákoknak készült, de kortól függetlenül jó szívvel ajánljuk mindenkinek.

Online szertartások a szent háromnapon

Sok hívőnek az idei húsvéti időben sem lesz módja megszokott módon részt venni a szertartásokon. Nekik kívánunk segítséget nyújtani. Az alábbi linkeken néhány olyan plébánia és szerzetesközösség elérhetősége található, amelyekre kattintva bárki bekapcsolódhat a szent háromnap liturgiájába.

Foglalkoztató füzet kicsiknek Terézia anya életéről

Örömmel tesszük közzé a Boldog Terézia Feminine Studies Szakkollégium kiadványát, Csompilla M. Éva és Tornay Krisztina M. Petra nővér munkáját. A füzet és a kiegészítő prezentáció mától digitális formában elérhető és szabadon használható.

E-mail-címre várjuk imaszándékaikat!

A Boldogasszony Iskolanővérek közösségét is aggodalommal tölti el a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amelyben ismét nagyon sokan megbetegedtek. Aggodalmunknál azonban erősebb a hitünk és a segíteni akarásunk. Szeretettel várjuk mindazok imaszándékait, akik a pandémia miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Imádságok a járvány idején

Sajnos az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány ismét sok embert betegített meg. Több templomban nincs lehetőség szertartáson részt venni, illetve számos hívő elővigyázatosságból távol marad. A lelki áldozáshoz és e nehéz időben hitünk megéléséhez szeretnénk segítséget adni tanácsokkal és imádságokkal.

Megkezdődött a nagyböjt

A nagyböjt az egyházi év legfontosabb időszaka, hiszen legnagyobb ünnepünk előkészülete ez. Nemcsak házunk falai közt és kertünkben teszünk ilyenkor rendet, hanem a lelkünkben is. Rendalapító Terézia anyánk erős és szép képekkel írt e lelki nagytakarítás fontos eszközeiről, vagyis a bűnbánatról, az imáról és a böjtről.

Online formában tartják meg a 9. ökumenikus diákfilmszemlét katolikus, református és evangélikus iskolák tanulói számára

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet, valamint a Budapesti Piarista Gimnázium újra meghirdeti – a járvány miatt elmaradt tavalyi helyett – 9. országos filmszemléjét katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára.

A lét elfogad és szolgálatába vesz – Baráti M. Kinga nővér írása

Gyertyaszentelő Boldogasszony és a megszentelt élet ünnepe van ma. Ez utóbbihoz kapcsolódva adjuk közre Baráti M. Kinga nővér, a makói Szignum iskolánk tanárának szép és őszinte vallomását hivatásáról. Az írás a Bizalom és Bátorság című újságunk karácsonyi számában jelent meg.

„Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra”

A Tanítvány-Kép rovatunk következő interjúalanya Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnő. Éva a Délvidéken született és a szegedi Karolina Iskolánkban érettségizett. Kislányként, a tisztán csengő hangjára a tavaly elhunyt Both M. Kornélia iskolanővér figyelt fel először. Az elmúlt években több énekverseny első díjasa volt, 2013-ban a Szegedi Operabarátok neki ítélték Az Évad Ifjú Művésze-díjat. Kétszeres Dömötör-díjas művész. Az alábbi interjú a Bizalom és Bátorság című újságunk téli számában jelent meg.

Isten útjai – Beszélgetés Alix nővérrel

Csúszó Erzsébet M. Alix nővér a vajdasági Nagykikindán él és szolgál. Szerzetesi hivatása a Jugoszláv Tartományban indult. A Délvidéken élő magyar nővérek hivatalosan 1994-től lettek a Magyar Rendtartomány tagjai. Alix nővér 2020-ban ünnepelte első fogadalmának hatvanadik, örökfogadalmának pedig az ötvenötödik évfordulóját. Életéről és hivatásának születéséről vallott a Bizalom és Bátorság újságunk karácsonyi számában. Ezt adjuk közre honlapunkon is.

Átadták a Patrona óvodájának felújított épületét a Terézvárosban

Alapos felújítás és bővítés után 2021. január 6-án, Vízkereszt napján átadóünnepség és házszentelő keretében újra birtokba vették a Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületet a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tagintézménye, a Patrona Hungariae Óvoda munkatársai és óvodásai.

Hála gyógyulásunkért Istennek és barátainknak

Az elmúlt hetekben nehéz helyzetünk ellenére a Gondviselés jeleként éltük meg azt a tevékeny és imádságos szeretetet, amellyel barátaink, munkatársaink, jelenlegi és egykori tanítványaink közössége körülvett minket. Alábbi levelében Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő számol be jelenlegi helyzetünkről és tolmácsolja a nővérközösség köszönetét.

A DigiSchol@nővérek adventi kalendáriuma

Karanténhíradónk mellett online adventi kalendáriumsorozatunkkal üzentünk tanítványainknak, munkatársainknak és barátainknak. Karácsonyig tíz napon át mindennap kinyílt egy ablak, és változatos adventi gondolatokat hallhatunk a nővérektől. Szeretettel hívunk mindenkit, hogy nyissa meg az ablakot!

Megjelent a Bizalom és Bátorság karácsonyi száma!

Kedves Barátaink! Kedves Olvasók!

Advent harmadik vasárnapjára, az öröm vasárnapjára készülünk. Ugyanakkor mi már napok óta igazán örömteli hangulatban vagyunk. Hiszen elkészült a Boldogasszony Iskolanővérek lapjának téli száma.

In memoriam dr. Nagy Mária Eleonóra

1934. augusztus 29. – 2020. november 8.

Elhunyt Dr. Nagy Mária Eleonóra, a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákjainak Országos Szövetségének első elnöke. A megalakulástól, 1991 novemberétől tizenkét éven át vezette a szövetséget. Nagy szeretettel, odaadással dolgozott az öregdiákok közötti kapcsolattartáson.

„A mi karanténunk felfelé nyitott” - Beszélgetés Ágnes nővérrel

Fodor M. Ágnes nővérünk a Mária Rádió Napindítójában beszélt arról, hogy idős, de még aktív emberként, szerzetesnőként milyen nehézségeket és kegyelmeket tapasztal meg és milyen feladatokra koncentrál, mivel tölti idejét ebben a mindnyájunk számára új, és sokszor nehéz helyzetben.

A beszélgetés 2020. október 20-án hangzott el. A műsorvezetők Parák Eszter és Virágh József atya.

Meghallgatható honlapunk médiatárában.

Búcsú Adrien nővértől

Kongregációnk születésnapján, október 24-én búcsút vettünk Adrien nővértől. Gyászunkat vigasztaló örömre fordította az Úr a szentmiséből áradó kegyelemmel, Kondé Lajos atya felemelő gondolataival, a Szegedi Dómban egybegyűlt imádkozó közösség megtartó erejével, a temető fái közt beszűrődő szelíd őszi napsütéssel.

Október 24. – Rendünk születésnapja

Rendünk alapítója, Jézusról nevezett Boldog Terézia Gerhardinger és társai 187 évvel ezelőtt, 1833. október 24-én kezdték meg fogadalmas közösségi életüket a bajorországi Neunburg vorm Waldban. Rendi születésnapunkat (angolul, a kongregáció hivatalos nyelvén a Foundation Day-t) világszerte ünnepeljük, a rendtartományok szokás szerint a megelőző hét folyamán üdvözlőlapokat küldenek egymásnak. Ezekből közlünk válogatást.

1956 – Egykori diákjaink emlékeznek

Az 1950-es években az iskolanővérek által fenntartott két intézményben sok olyan család gyermeke tanult, akiknek másutt esélyük sem lett volna érettségit szerezniük. A debreceni Svetits és a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium nemcsak biztonságot, hanem tudást és családias légkört is biztosított ezeknek a lányoknak. Visszaemlékezéseik a forradalomról, a korról és arról az emberségről is szólnak, amelyet megtapasztaltak iskoláink falain belül.

A különbözőségben is megélt egység útján

Ulrik M. Monika nővér élete során volt osztályfőnök, prefekta, matematika-fizika-hittan szakos tanár, jelölt-és posztulánsmester, házfőnök, rendfőnök, spirituális igazgató. Elindította a cserkészmozgalmat a Karolinában. Egybefogta a Szerzetesi Iroda munkáját. Új küldetése szerint, amint azt a járványhelyzet engedi, ő lesz az egyik novíciamesternő Rómában.

„Kivártam ezt a jó döntést”

Hogyan lesz egy vegyészmérnök huszonéves lányból szerzetes? Milyen belső és külső ösvényt kell végigjárnia ahhoz, hogy egy ilyen nagy döntést meghozzon? Rendtartományunk fiatal tagja Geröly M. Sára nővér idén júliusban tette le első fogadalmát Rómában. A kilenc elsőfogadalmas között ő az egyetlen magyar. Vele beszélgettünk keresésről, döntésekről, a nemzetközi noviciátusban szerzett tapasztalatokról, feladatokról és tervekről.

Szilvána nővért köszöntöttük

Bönde Erzsébet M. Szilvána nővér szeptember 23-án töltötte be kilencvenötödik életévét. Születésnapja alkalmából– a járványhelyzet szabályait betartva – köszöntötte fel a nővérközösség és a Ferencvárosi Önkormányzat.

Megjelent a Bizalom és Bátorság legújabb száma!

Kissé rendhagyó ez a kiadás, mivel a benne szereplő legtöbb cikk májusban már olvasható volt digitális formában. Tavasszal ugyanis újságként megszerkesztettük, betördeltük a pünkösdre szánt lapot, de a koronavírus-járvány miatt nem nyomtattuk ki, mivel nem tudtuk volna eljuttatni az olvasókhoz. Nyár végén úgy döntöttünk, hogy néhány új cikkel kibővítve, a tanévkezdésre, illetve az őszre hangolva újraszerkesztjük a kiadványt és nyomtatásban is megjelentetjük. Így nyújtjuk át most a kedves olvasónak.

Búcsút vettünk Kornélia nővértől

A nagybecskereki magyar és horvát nyelvű katolikus közösség és nővértársai szeptember 19-én ünnepi hálaadás keretében búcsúztak el Both M. Kornélia nővértől. Orgonamuzsika és éneklés töltötte be a nagybecskereki székesegyházat, ahol Kornélia nővér a magyar és horvát szentmisék kántora volt.

Másfél évszázad a leánynevelés szolgálatában

Megjelent rendtörténeti könyvsorozatunk, az Acta Hungarica Historica SSND harmadik kötete. A magyar iskolanővérek történetét feldolgozó sorozat a délvidéki nővérekről írt és összegyűjtött anyaggal bővült.

A ZöldEnergia fotópályázat eredményhirdetése

Sikeresen lezárult a 2020 februárjában ZöldEnergia címmel meghirdetett fotópályázat, melyre 55 résztvevő több mint 100 pályaműve érkezett be. A pályázat témája az energiatudatosság és a megújuló energiahordozók népszerűsítése volt.

Új tornapálya a Patronában

Új sportpályát vehettek birtokba szeptember 11-én a patronás diákok. A pályát Rubovszky Rita főigazgatónő és Lobmayer M. Judit nővér tartományfőnöknő adták át, és Szabon Gábor atya áldotta meg.

Új önkiszolgáló ebédlő nyílt a Patronában

Szeptember 1-jén 12 óra 55 perckor lépte át az új önkiszolgáló diákebédlő küszöbét az első patronás lány, aki éppen tornaóráról érkezett. Lencsevégre kaptuk a történelmi pillanatot, amint végigment a folyamaton: tálca, evőeszköz, szalvéta, leves, második fogás, kenyér, pohár, asztalfoglalás...

Veni Sancte

Régi hagyomány, hogy az egyházi iskolák a tanévet a Szentlelket hívó énekkel kezdik. Ki mást is hívhatnánk segítségül – pedagógusok és diákok egyaránt, – mint a harmadik isteni személyt? Ilyenkor a Szentlélek hét ajándéka közül leginkább a bölcsességre, az értelemre és a tudományra gondolunk.

Hogyan nem lehet digitálisan tanítani?

Rubovszky Rita a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontunk főigazgatója adott interjút az Új Embernek, illetve a Magyar Kurírnak a digitális oktatás tapasztalatairól, az egymás iránt érzett felelősségről, az idei tanévkezdés kihívásairól és reményeiről.

Közösségépítő programok a szakkollégiumban

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Támogatott: Patrona Katolikus Egyetemi Szakkollégium

Felhívás címe: Egyházak Közösségi Célú Programjainak és Beruházásainak Támogatása

„Ha Isten velünk, ki ellenünk?” – Találkozás Széchenyi Kingával

Széchenyi Kinga – tanár, műfordító, író, szobrászművész – 1955 és 1959 között tanult a Patrona Hungariae Gimnáziumban. A neves család sarjának lenni sem a vészkorszakban, sem még sokáig utána nem volt könnyű. Hajdani tanítványunk kedvessége, bölcsessége, élettapasztalata nagy kincs, mint ahogyan az a könyv is, amely tollából született bő tíz évvel ezelőtt. S amely abban segít, hogy szembenézzünk egy barbár korszak máig ható következményeivel, hogy emlékezzünk azokra az áldozatokra is, akiknek egy „bűnük” volt: nemesi családba születtek.

Tartományi találkozó és lelkigyakorlat Debrecenben

A nyár közepét idén is együtt tölti tartományi közösségünk kirándulással, találkozóval, egyhetes lelkigyakorlattal és fogadalmi jubileumok ünneplésével. Idén újra Debreceni rendházunk és iskolánk lát bennünket vendégül.

Közös idő hivatásunk megerősítésére

Mi, a rendtartomány fiatalabb tagjai, huszonhét nővér időt és energiát ajándékoztunk egymásnak és magunknak, hogy hivatásunk megerősítésével foglalkozzunk a hivatás évében. Legtöbben életünk derekán járunk, így az életközépi megújulás került a középpontba. Áldásként éltük meg, hogy háttérsegítőként jelen voltak körülöttünk legfiatalabbjaink, a noviciátusba készülő vidám posztulánsok is.

In memoriam Zöllner M. Carissima nővér

Életének kilencvenötödik, szerzetesi fogadalmas életének hetvennegyedik esztendejében Debrecenben elhunyt Zöllner M. Franciska Carissima nővér. Az alábbi nekrológban rá emlékezünk.

Kenutábor a Szigetközben

A Patrona Hungariae Gimnázium tizedikesei június végén kenutúrán vettek részt testvérosztályukkal, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tizenegyedik osztályos diákjaival. Az élményekben gazdag három napról Fényes Gréta és Szí Ágnes beszámolóját olvashatják.

Kollégiumavató ünnepség Nagybecskereken, egykori zárdaépületünkben

Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagybecskerek belvárosában a Bega-parton sokszor nosztalgiával nézegettük azt a szép épületegyüttest, ami hajdan rendünk nagyhírű iskolája, kollégiuma és zárdája volt. Elérhetetlen álomnak tűnt, hogy valaha is újra visszatérjünk ide. Ez az álom 2020. június 11-én valósággá vált, amikor egy hosszú folyamat eredményeként felavatták a felújított épületszárnyat. A jeles eseményt Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is megtisztelte.

Pedagógusnapra

Pedagógusnap alkalmából köszöntjük minden intézményünk pedagógusát. Külön köszönjük nekik, hogy az elmúlt hónapok kihívásai közepette is derekasan helytálltak. Jó pihenést és feltöltődést kívánunk a közelgő nyári szünetre.

Trianon 100

Száz évvel ezelőtt a trianoni döntés következtében rendtartományunk is elvesztette házainak kétharmadát: Erdély és Bánát, első alapításaink helyszíne, az évtizedes hagyományú rendházak és iskolák, köztük a temesvári anyaházzal, más országok fennhatósága alá kerültek.

Pünkösdi gondolatok

A Vigasztaló eljövetelének ünnepén Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő reményt adó szavaival kívánunk iskolanővéri közösségünk minden tagjának áldott pünkösdöt. Ez az írás a holnap digitálisan megjelenő Bizalom és Bátorság című újságunk legfrissebb számában szintén olvasható.

Karolina Virtuális Majális

Hiányzik a nagy szabadtéri rendezvények hangulata, a sürgés-forgás, nevetés, a közösségi élmény?
Látogass el szegedi Karolina iskolánk oldalára, ahol egy igazi majálisban lehet részed!
A virtuális helyszínek valódi élményekkel várnak: kirakodóvásár, kézműveskedés, aszfaltrajzverseny, táncház... Karolinás tanárok vezetésével biciklitúrára indulunk, nem marad el a lángossütés és persze a vidám koncertek sem!

Szeretettel várunk!

Tovább a majálisra...

Szabadulós játék a nővérekkel

Az alábbi linken található izgalmas fejtörővel kedveskedtünk idén általános iskolásainknak Terézia anya napja, május 9-e alkalmából. A játék során bejárhatod az iskolát és a rendházat, segíthetsz, és segítséget kérhetsz a nővérektől, a végére pedig sokkal többet fogsz tudni az iskolanővérek hivatásáról, küldetéséről.

Tovább a videóhoz...

Május 9. - Alapítónk, Terézia anya ünnepe

Ünnepeljünk együtt!

"A szeretet az a kötelék, amely bennünket egymással és Istennel egyesít."

Ma van rendünk alapítójának Gerhardinger Mária Terézia anyának (Regensburg, 1797. június 20. – München, 1879. május 9.) égi születésnapja. Ezen a napon rendünk minden tartománya ünnepel. Ilyenkor egymást is köszöntjük.

Az összetartozás örömét továbbosztva fogadjanak szeretettel nővéreink üzeneteiből néhányat a világ tájairól.

Üzenetek

Online ballagások

A kényszerű otthonlét megnehezíti, hogy hagyományainkat a megszokott módon ünnepeljük. Iskoláink tanárai és diákjai e szokatlan körülmények között is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy végzőseinket kárpótolják az elmaradt ünnepségért. Sajátos kegyelem, hogy most minden eddiginél nagyobb közösségben vehetünk részt a ballagásokon.

Patronás helytörténeti kisfilmek sikere

Három patronás film jutott be az Évszázadok öröksége művelődéstörténeti vetélkedő Kárpát-medencei döntőjébe. Tekintsék meg a három reformkori témában készült szép és érdekes helytörténeti alkotást, melyek közvetlenül a távoktatás bevezetése előtt készültek! Gratulálunk a patronás csapatok tagjainak és felkészítő tanáruknak, Hagyóné Vitus Györgyinek!

Segítség lelki áldozáshoz

Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak
Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak

A járvány hónapjaiban a hívek kamerák közvetítésével tudnak részt venni a szentmiséken. Szentáldozásra azonban ilyenkor csak lelki áldozás formájában van lehetőség. Mivel a lelki áldozás nem tartozik az eddig megszokott hitgyakorlataink közé, bizonyára sokaknak jól jön a segítség ehhez. Az alábbiakban Lobmayer Imre (Judit nővérünk testvére) piarista atya gondolatait osztjuk meg.                                                                                                                                    
 

Megemlékezés Kornélia nővérről

Nagycsütörtökön, 75 évesen váratlanul elhunyt Both M. Kornélia Boldogasszony iskolanővér. Az alábbiakban felidézzük életét és hivatását, melyből annyi ajándék származott öt évtizeden át a vajdasági magyarok, az utóbbi években pedig a budapesti nővérközösség és tanítványaik számára.

Paschalis nővér húsvéti üzenete

Paschalis nővér, akinek a neve is húsvétit jelent, májusban lesz kilencvenkilenc éves. A télen elszenvedett combnyaktörés sem törte meg derűjét. Az ő ünnepi üzenetével és egy kis beszámolóval viszonozzuk az egykori tanítványok, jóbarátok imáját, érdeklődését, az eljuttatott figyelmességeket.

Áldott húsvétot kívánunk!

„Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. "

(Mt 28, 5-6)

Húsvét vasárnap

Szent ünnepünk első napjának üzenetét Koncz M. Julianna nővér írta. Julianna nővérünk a délvidéki szórványmagyarság körében szolgál. A Nagybecskereken tanuló vajdasági lányok számára fenntartott kollégium vezetője. Az ő gondolataival és az általa választott erőt és reményt adó képpel kívánunk áldott húsvétot. Krisztus feltámadt!

Nagyszombat

A mai elmélkedésben Ivanics M. Andrea nővér Matthias Grünewald megrendítően szép remekművére, az Isenheimi szárnyas oltárra irányítja figyelmünket. És vezet át bennünket a nagypéntek és a nagyszombat sötétségéből a hamarosan felvirradó ünnep fényébe.

Nagypéntek

Németh István atya diákként az első hat osztályt a Svetitsben végezte. Rómában szentelték diakónussá 2017-ben, majd egy évre rá pappá Debrecenben. Jelenleg a Pápai Biblikus Intézet hallgatója Rómában. Ma az ő elmélkedést olvashatják.

Nagycsütörtök

Nagycsütörtök napján Dr. Szarka Gergely görögkatolikus parókus, a Svetits Általános Iskola és Gimnázium hittanárának elmélkedését olvashatják.

Hogyan tovább, oktatás?

Ezúttal  Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatója osztotta meg tapasztalatait a digitális tanításról a Magyar Kurír munkatársával.

Nagyböjti hangoló (9.)

A mai üzenetet Koppány Emese küldi, aki angoltolmácsként és szövegfordítóként segíti évek óta a nővérek és a világi munkatársak munkáját. Reményik Sándor egyik legszebb versét és a hozzá írt gondolatait olvashatják.

Digitális oktatás – Interjú Gilicze Zoltánnal

Már három hét telt el azóta, hogy az iskoláknak át kellett térniük a digitális oktatásra. Az igazgató úr a Patrona Hungariae Iskolaközpont általános iskoláját vezeti. Az interjú a Magyar Kuríron jelent meg.

Nagyböjti hangoló (7.)

A mai üzenetet Baranya Csaba, a Svetits Általános Iskola és Gimnázium történelem-hittan szakos középiskolai tanára küldte.

Hazatérés a perui misszióból

Nyúl M. Fidelis nővérünk perui küldetéséről, ahol a legszegényebbek közt szolgált, hónapokon át adtunk hírt a Facebook-oldalunkon. A világjárvány veszélyei miatt úgy döntöttünk, hogy biztonsága érdekében hazahívjuk. Nemrég szerencsésen megérkezett. A napokban született leveléből idézünk.

Képes üzenet a nővérközösségtől (2.)

Újabb üzenet közösségünktől iskoláink minden otthon lévő tanítványának, azok családtagjainak, munkatársainknak, a társult tagoknak és minden kedves barátunknak.

A teljes üzenet ITT olvasható

(fotók és szöveg: Lobmayer M. Judit nővér)

Nagyböjti hangoló (6.)

Ma Lokodi Anna üzenetét küldjük. Anna az erdélyi Mikházáról származik, és negyedikes elemista kislányként ismerkedett meg a szovátai énekes missziónkkal. Később a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar tagja lett, majd zenei tanulmányokat folytatott, s ma már a misszió munkatársa.

Missziónkban szájmaszkok készülnek

A Mátraaljai Missziónkban három településén (Markazon, Halmajugrán, Vécsen) tevékenykednek nővéreink és önkéntes civilek, illetve civil szervezetek. Vécsen most szájmaszkok készülnek.

Hogyan birkóznak meg a digitális oktatással az iskolanővérek?

Az elmúlt héten nemcsak iskolai óráink, de kollégiumi közösségeink is a virtuális térbe költöztek. Arról, hogy milyen kreativitást és rugalmasságot igényel a kapcsolattartás, és hogy milyen különleges kihívásokat és kegyelmeket tartogat ez az újfajta élet- és munkarend, Gazdag M. Gemma és Győri M. Réka nővérek, a Patrona Hungariae Gimnázium tanárai és prefektái (kollégiumi nevelői) meséltek.

Taps a tanároknak

A világ tapssal köszöni meg az egészségügyben dolgozók munkáját. De nem feledkezhetünk meg a pedagógusokról sem, akiket hatalmas feladat elé állított a járvány okozta helyzet.

Nagyböjti hangoló (4.)

Ma Géczy M. Erzsébet nővértől kértünk lelki útravalót nagyböjtre, aki Johann Sebastian Bach Máté-passiójából választott részleteket.

Nagyböjti hangoló (5.)

A következő nagyböjti üzenetet Lukács Katalin tanárnő küldi, aki a debreceni Svetits Gimnázium magyar-angol szakos tanára.

Képes üzenet nővérközösségünktől

A Boldogasszony Iskolanővérek közössége szeretettel küldi ezt a fotókkal kísért üzenetet iskoláink minden otthon lévő tanítványának, azok családtagjainak, munkatársainknak, a társult tagoknak és minden kedves barátunknak.

Március 22. - Nemzetközi szolidaritási és imanap

A Női Általános Elöljárók Nemzetközi Uniója (UISG) március 22-ére az egész világot átfogó szolidaritási és imanapot hirdetett, hogy kifejezzék közelségüket elsősorban azokkal, akiket közvetlenül sújt a koronavírus-járvány

Hivatás éve – 2020. március 20.

Egy hónappal ezelőtt mondtuk el először közösen azt az imádságot, amit a 2020-ra meghirdetett Hivatás Évére írtunk. Akkor még nem sejtettük, hogy mekkorát fordul velünk a világ, s az akkor megfogalmazott mondatok mára más értelmet is nyernek. Ma arra kérünk mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában mondja el ezt az imádságot. És kérjük a Mindenhatót, hogy mindenki helyt tudjon állni a maga hivatásában ezekben a nehéz időkben.

Patronás-piarista táncvizsga 2020

A hagyományos patronás-piarista tánciskolát lezáró bálra február 22-én került sor a Patronában. Az estéről és az azt megelőző felkészülésről Czire Hanga Debora 10. A osztályos tanuló számol be:...

Renáta nővér doktori védése

Sikeresen védte meg "Búcsúk és búcsúlevelek a késő középkori Magyarországon" című történelemtudományi doktori dolgozatát Erős Katalin M. Renáta nővér. A védésre 2020. március 3-án került sor a a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épületében.

Ima a hivatás évére

Ma először hangzik fel osztálytermeinkben a hivatások éve imája. A rendtartományunkban idén meghirdetett hivatás évében minden hónap 20. napján saját hivatásukért, a hivatáskeresőkért, a körülöttük élők hivatásáért, rendünkért és új iskolanővéri hivatásokért imádkoznak tanítványaink.

Hivatás éve 2020

Mi, a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya a 2020-as évet a hivatásnak szenteljük. Ebben az esztendőben azért imádkozunk és teszünk, hogy minél több ember felfedezhesse élethivatását, és így kiteljesedjék az élete.

Monika nővér Afrikában

Ulrik M. Monika nővérünk tavaly december 28-án egy hónapra Afrikába utazott. Kenyai és nigériai útja zarándoklatnak is mondható, hiszen azért indult el, hogy megismerje az afrikai nővérek helyzetét, szolgálatát, megismerje az ottani világot, az emberek életét.

A Csíksomlyói passió újra a Nemzeti Színházban

A Csíksomlyói passió január 10-én és 11-én csendült fel újra a Nemzeti Színházban. A darabban ismét szerepelt a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának kórusa. Ebből az alkalomból idézzük fel a résztvevők – diákok és pedagógusok – élményeit, amelyeket az első próbák idején éltek át.

„Ők mégis kitartottak”

Forrás: Pécsi Egyházmegye
Forrás: Pécsi Egyházmegye

Püspöki szentmisével egybekötött gyászszertartás keretében újratemettek negyvenkilenc szerzetesnőt, akik a kommunizmus évtizedeiben hunytak el. A szertartást a pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban, ismertebb nevén a dzsámiban tartották január 8-án.

Nővérek újratemetése

Negyvenkilenc szerzetesnő hamvait temetik újra január 8-án a pécsi dzsámiban, azaz a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom altemplomában. A szerzetesnők közt van Hidvégi M. Karolina nővérünk is, aki 1989. január 10-én hunyt el Pécsett.

Megújultunk!

Örömmel adjuk hírül, hogy mától elérhető a makói SZIGNUM iskolánk új honlapja. Az oldalon minden hasznos és fontos információ megtalálható az iskoláról és az aktuális tanévről. Ajánljuk leendő diákjaink szüleinek a figyelmébe is!

www.szignum.hu

Szívből gratulálunk!

Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy az általános iskolánk pedagógusa Veress Attiláné, az oktatási-nevelési területen végzett kiemelkedő munkájáért október 29-én Trefort Ágoston-díjban részesült.

Szentmise Papp László egykori igazgatónkért

Papp László
Papp László

Budapesti közösségünk vasárnapi szentmiséjét Papp László piaristáért, a Patrona Hungariae Gimnázium egykori igazgatójáért ajánljuk fel. Szeretettel várjuk egykori tanítványait és a róla megemlékezni kívánókat november 10-én, vasárnap 9 órára a Patrona Hungariae Katolikus iskolaközpont kápolnájába (1092 Budapest, Knézich u. 3-13.).

Ökos családi nap a SZIGNUM-ban

A teremtésvédelem és a környezettudatosság témája köré szerveződött idei Családi napunk. A hagyományos közösségi programon előadásokkal, játékos állomásokkal és bábelőadással is vártuk a mintegy hatszáz résztvevőt.

Családias hangulatban avatták fel a Karolina új óvodáját

Minden gyermek ajándék és lehetőség, amiért hálásnak kell lennünk – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár a Szent Őrangyalok Óvoda átadóján. A Boldogasszony Iskolanővérek intézménye több mint 800 millió forintból épült meg, a fejlesztést az állam 450 millió forinttal támogatta.

„Gyermeklelkek nyitogatója”

Dr. Papp László piarista szerzetestanár, a Patrona hajdani legendás igazgatója 1994. október 5-én hunyt el. Ruppert József piarista atya kezdeményezésére nővérek és öregdiákok egy kis csoportja megemlékezést tartott a sírjánál az Új Köztemetőben.

EFOP 1.3.7-17 - Dél-mátrai Röptető

2018 tavaszán kezdetét vette a Boldogasszony Iskolanővérek mint konzorciumvezető, a Boldog Terézia Katolikus Feminine Studie Szakkollégium, valamint a Stillmungus Kulturális Alapítvány mint konzorciumtagok szereplésével megvalósuló Dél-mátrai Röptető című projekt. Az EFOP- 1.3.7-17 kódszámú, A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítése c. felhívás keretében Markazon és Markaz környéki településeken hátránykompenzáció, valamint a konzorcium partnerek szervezeti és szakmai fejlesztése valósul meg.

Utazás Tündérkertbe – Nevelési konferencia Erdélyben

„Ekkora bolondságot! És ekkora vagányságot!” – idézte fel Tornay M. Petra nővér sokak reakcióját, amikor véglegessé vált, hogy a következő nevelési konferenciánk Erdélyben lesz. Immár hatodik éve valamennyi iskolánk és missziónk nevelőit néhány napra találkozásra hívjuk.

Energiatudatos szemléletformáló kampány

A projekt neve: 

A Boldogasszony Iskolanővérek által üzemeltetett iskolák tanárainak és tanulóinak, valamint érintett hozzátartozóinak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására

Azonosítója: 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00351

Patronás siker az AVK-szakkör filmbemutatóján

avk tábor
avk tábor

A Patrona Hungariae és a Budapesti Piarista Gimnázium közös AVK (Audiovizuális Kommunikáció) szakköre bemutatta a 2018/19-es tanévben készült hét filmjét. A közönségszavazást egy lányfilm nyerte, a Bori és Márk című krimiparódia.

Új óvoda épült a Karolinában a magyar kormány támogatásával


EGYH-KCP-17-P-0174 és EGYH-KCP-18-P-0173

A Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi tartománya által fenntartott Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium összetett intézmény falai között a kezdetek óta óvoda is működik.

Erdélyi kórusunk Olaszországban

Az 59. alkalommal megrendezett Rassegna Internazionale Musica Sacra Virgo Lauretana nemzetközi egyházzenei találkozón, ezt követően pedig a már hagyományos Balatoni Csillagösvény missziós körúton vett részt a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar júliusban. Az alábbiakban Kiss Boglárka 8. osztályos kórustag élménybeszámolóját olvashatják.

Boldogasszony zarándoklat Versecen

Versec zarándoklat
Versec zarándoklat

Délvidéki nővéreink is csatlakoztak jubileumi tanévünk megünnepléséhez: tizenegy település magyar közösségének több mint 200 tagja vett részt június 8-án, szombaton a Boldogasszony Iskolanővérek 155 éves bánáti jelenléte előtt tisztelgő zarándoklaton.

Svetitses diákok a Debreceni Egyetem tehetséggondozó programjában

tehetségkutató
tehetségkutató

A Svetits Gimnázium három 11. A osztályos diákja: Bódis Mira,  Holozsai Hanna és Tátrai Marcell részt vehettek  a Debreceni Egyetem tehetséggondozó mentorprogramjában, ahová dr. Pete László, a DE-BTK Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke hívta meg őket. Kutatásuk eredményéről a GRADUS Középiskolás Diákok Konferenciáján adtak számot.

Elkészült a bemutatkozó filmünk!

FIlmajánló
FIlmajánló

Hogyan vezet (és főképp miért) mozgó énekiskolát Vera nővér és Gabi társult tagunk Szovátán? Miképp élik meg a szerzetességüket nővéreink az ortodox Szerbiában Nagybecskereken? Milyen kihívásokkal néznek szembe és milyen örömökben részesülnek az iskoláinkban tanító nővéreink Debrecenben, Makón, Szegeden és Budapesten?

Balatoni Csillagösvény

csillagösvény 2019
csillagösvény 2019

Idén is elindult, immár hetedik alkalommal, a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Csaba testvérrel és a Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral. A kórust Nagy M. Vera nővér, Czakó Gabriella társult tag és Lokodi Anna karnagyok vezénylik, a körúton befolyt adományokkal a szovátai Marianum házat és énekes missziónkat támogatják.

Az összetartozás örömében – Jubileumi nap és találkozó a Patronában

Boldog Gerhardinger Terézia anya Csajághy Sándor csanádi püspök kérésére 1858. október 1-jén hat nővért küldött Temesvárra. Itt és ekkor kezdődött az a közös történet, ami 160 esztendeje tart, és fűz össze szerzetesnővéreket, világi munkatársakat és diákokat. Jubileumi tanévünk jeles napja április 27-e volt, amikor mintegy hétszáz hajdani tanítványunk érkezett vendégségbe a Patrona Hungariae falai közé.

Elhunyt Varga M. Karola nővér

Varga Anna M. Karola életének 101., szerzetességének 76. évében 2018. február 20-án elhunyt. Szeretett halottunkat 2019. március 13-án 12:45-kor kísérjük utolsó útjára a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

A Boldogasszony Iskolanővérek delegációja részt vesz az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának munkájában

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) nemzetközi delegációja, melynek tagjai között a Brazíliában, Magyarországon és az Egyesült Államokban működő iskolanővéri iskolák diákjai is helyet kapnak, részt vesz az Egyesült Nemzetek nők helyzetét vizsgáló bizottságának 63. ülésszakán, mely március 11-22. között kerül megrendezésre New Yorkban. A 2019-es ülésszak kiemelt témái a társadalmi védőháló rendszerei, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőséget szolgáló fenntartható infrastruktúra, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítése.

Régebbi híreink