Hírek

Június 12. Boldog M. Antonina Kratochwil nővér emléknapja

A Római Katolikus Egyház ma, június 12-én emlékezik Boldog M. Antonina Kratochwil Boldogasszony iskolanővérre, aki a kínzások és a tífusz következtében 1942-ben veszítette életét. 1999-ben avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa, a II. világháború 108 mártírjával együtt. 

Fabatka vásár a Karolinában

A napokban megtartották a szegedi Karolina iskolánk történetének második fabatka vásárát. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy az alsós diákok által hozott játékok és gyerekkönyvek egy részét olyan közösségeknek, szervezeteknek adományozzuk, ahol örömmel fogadják, mert az ottani gyerekeknek nincs lehetőségük minőségi játékokhoz jutni.

Szeretettel kívánunk áldott pünkösdi ünnepet mindenkinek!

Mikor elérkezett pünkösd napja, mindannyian együtt voltak, ugyanazon a helyen. Hirtelen zaj támadt az égből, olyan, mint a heves szélvész zúgása. Betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd pedig szétoszló nyelvek jelentek meg nekik, olyanok, mint a tűz, és leereszkedtek mindegyikükre. Ekkor mindnyájan beteltek Szentlélekkel és különféle nyelveken kezdtek beszélni, amint a Szentlélek megadta nekik, hogy szóljanak.

Apostolok cselekedetei 2,1-4

Hálás szívvel emlékeztünk az SSND Alapítójára

Május 9-én az SSND Magyar Tartományának intézményeiben sokszáz diákunk emlékezett a Boldogasszony Iskolanővérek alapítójára. 

Volt olyan iskolánk, amelyben játékos formában találkoztak a tanítványaink Boldog M. Terézia Gerhardinger életútjával; volt, ahol egész napos, folyóparti közösségépítő programmal elevenítették fel alapítónk nevelői céljait; volt, ahol színvonalas kulturális programok keretében emlékeztek a kreatív és újító szellemű M. Terézia anyára.

A kiotói kapcsolat: Két ország diákjai és iskolanővérei ünnepelték közös történelmi múltjukat

 

1948-ban négy St. Louis-i iskolanővér utazott Missouriból a japán Kiotóba, hogy segítsen újraindítani a keresztény oktatást a japán diákok számára. A második világháború csak nemrég ért véget, és a nővéreknek nemcsak útlevélre, hanem katonai engedélyre is szükségük volt ahhoz, hogy beléphessenek az országba. Hosszú út és sok kihívás állt előttük, de a nehézségek ellenére a nővérek sikerrel jártak, és eredményességüket bizonyítja a Kiotói Notre Dame Egyetem, a Notre Dame Általános Iskola és a Notre Dame Jogakuin Jr. and Sr. Gimnázium fennállása.

Május első vasárnapja - ANYÁK NAPJA

Az SSND Magyar Tartomány nővérei hálatelt szívvel imádkoznak az édesanyákért, különösen a mai napon, anyák napján.
 
A mi Urunk áldja és erősítse meg az édesanyákat, nagymamákat és dédnagymamákat! Mária, Jézus Édesanyja járjon közben értük!

Ápolónőt, gondozónőt keresünk

 
ÁPOLÓNŐ, GONDOZÓNŐ

 

A Nikodémus Szeretetotthon (1092 Budapest, Ráday u. 36.) idős szerzetesnővérei számára szakképzett ápolónőt, gondozónőt keres határozott idejű jogviszonyba, 12 órás folyamatos munkarendbe azonnali kezdéssel.

Bérezés a Kjt., illetve megegyezés szerint. Szociális ágazati pótlék, munkahelyi pótlék, műszakpótlék van.

Húsvét vasárnap 2024

Húsvét vasárnap – Krisztus feltámadt!
 
Szívből kívánunk mindenkinek áldott, boldog ünnepet és a feltámadott Úr Jézus kegyelméből megújult életet!
 
Adja meg mindannyiunknak Isten, hogy áradó kegyelmének szent idejét mindenki az Ő dicsőségére és saját üdvösségére használja fel. Örömben gazdag feltámadást ünneplünk majd Jézussal - húsvétkor és halálunk után. (Boldog M. Terézia Gerhardinger, a Boldogasszony Iskolanővérek alapítója)

A Föld órája

A Föld órája akció 2006-ban indult, s azóta világszerte megrendezésre kerül március utolsó szombatjának estéjén. Az akcióhoz csatlakozók egy órára lekapcsolják a villanyt, és nem használnak áramot, csak ha feltétlenül szükséges. A cél elsősorban bolygónk megőrzése és a teremtett világ fenntartása iránti felelősségünk tudatosítása. 

1 %

Vállaljon részt Ön is küldetésünkben központi alapítványunk, a Boldogasszony Iskolanővérek Alapítvány, vagy valamelyik iskolai alapítványunk támogatásával! 

További információ ezen a linken található.

Lelkigyakorlatos lánytábor 2024. július 8. és 11. között

Lelkigyakorlatos lánytábor a Boldogasszony Iskolanővérekkel, 2024. július 8. és 11. között 

Helyszín: Bükkmogyorósd

Korosztály: 15-25 éves lányok - jelentkezőktől függően két korosztályi csoportra bontva

Családias hangulatú lelkigyakorlatos táborunkba maximum 12-15 fő jelentkezését várjuk. Ha szeretnél részt venni, minél hamarabb jelentkezz!

Lelkinapok hivatáskereső fiatal nőknek - 2024

Szeretettel várjuk 18 és 35 év közötti szabad állapotú, katolikus hitét gyakorló nők jelentkezését, akiket foglalkoztat a szerzetesség gondolata. A bentlakásos lelki hétvége 2024. április 26-án péntek este 18 órakor kezdődik, és április 28-án fejeződik be 15 órakor.

Helyszíne a Boldogasszony Iskolanővérek Svetits Iskolája és kollégiuma: 4024 Debrecen Szent Anna utca 20-26.

Részvételi díj, amely tartalmazza a szállást és az étkezést: 14.000 Ft.

Február 14. hamvazószerda

 

Ma, hamvazószerdán kezdődik a húsvét előtti negyvennapos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt).Ez a negyvennapos bűnbánati időszak jó alkalom a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és a kiengesztelődésre, hogy méltóképpen készülhessünk Jézus Krisztus halálának és feltámadásának, a húsvétnak az ünneplésére.

Február 11. A betegek világnapja

Február 11-én, a Boldogságos Szűz Mária Lourdes-i jelenése napján ünnepeljük a Betegek Nemzetközi Világnapját. A világnapot II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta tartjuk, annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858. február 11-én megjelent a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A Betegek világnapjának célja, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését. 

Január 6. Vízkereszt

Vízkereszt ünnepe azt az üzenetet rejti magában, hogy Isten minden emberhez elküldte Jézust, Szent Fiát, hogy születése által üdvözítsen minket, és elhozza nekünk az örök élet reményét.

 

Adja, hogy meglássuk ezt a kezdeményezését.

 

Áldott, békés karácsonyt és reményteli, boldog új évet kívánunk!

 

Áldott, békés karácsonyt és reményteli, boldog új évet kívánunk mindnyájatoknak!

Őrizzetek meg minket szeretetetekben jövőre is!

 

Minden jó kicsiben kezdődik. Ezért nem félünk, nem aggódunk, ha mégoly kicsi és szegényes is a kezdet; a Mindenható majd a jászoltól kezdve továbbviszi művét – hiszen ég és föld rendelkezésére áll. (Boldog Mária Terézia Gerhardinger)

Advent negyedik vasárnapja - 2023

Elérkeztünk advent negyedik vasárnapjához, amely idén december 24-re esik. A hit, a remény és az öröm, amelyek olyanok, mint a ház alapkövei. A szeretet házának az alappillérjei, melyek a valódi hazatérésünket jelentik Isten Szent Karjaiba.

 

December 10. - Emberi jogok világnapja

December 10-én, advent második vasárnapján meggyújtottuk a koszorún a második gyertyát is, kifejezve ezzel, hogy egyre közeledik a Világosság, aki békét és igazságosságot hoz az életünkbe. Ehhez a gondolathoz kapcsolódik az Emberi jogok világnapja is, mely szintén erre a napra esett, és amelyről világszerte megemlékeznek az iskolanővérek. Azzal a céllal tesszük ezt, hogy töredezett és sebzett világunkban „az igazságtalanság okai megszűnjenek, és felépüljön a béke, az igazságosság és a szeretet világa.” (A Boldogasszony Iskolanővérek Konstitúciójának 17.

Advent második vasárnapja - 2023

Elérkeztünk advent második vasárnapjához, a remény vasárnapjához. Az első gyertyához hasonlóan a második is lila, az advent liturgikus színe, ám az elsőtől eltérő jelentésű. Advent első vasárnapján megnyitottuk lelkünket a hitnek, és most itt az ideje, hogy ezt az ajándékot másoknak is átadjuk.

Gondoljuk végig, hogy mi az, amit másokért tehetünk!

Laudato Si’ Movement adventi naptár 2023

A Laudato Si’ iránt elkötelezett szerzetesekként ajánljuk a Laudato Si’ Movement adventi naptárát, amely kalauz lehet egy olyan lelki kalandhoz, melynek átélése helyet készít a szívünkben a megszülető isteni Gyermeknek. 

Advent első vasárnapja - 2023

A mai vasárnappal megkezdődik az Advent. A remény és a lelki várakozás ideje. Örömteli időszak, amely egyben reménységet ébreszt a szívekben, hogy Isten segítségével megújulhat a világ. Éberségre és " virrasztásra" hív bennünket, miközben Krisztus végső eljövetelére várakozunk. A Boldogságos Szűz Mária, Kongregációnk Édesanyja adja meg nekünk, hogy virrasztva és cselekedve, az Úrra várva éljük meg ezt a kegyelmi időszakot!

Audiencia Ferenc pápával

Ferenc pápa 2023. november 13-án, hétfőn zártkörű audiencián beszélt a Boldogasszony Iskolanővérekhez a 25. Általános Káptalan alkalmából.

1835. november 16. Terézia anya örökfogadalma

Alapítónk 1835. november 16-án tett örökfogadalmat Regensburgban, a Szent Gallus kápolnában, és felvette a Jézusról nevezett Mária Terézia nevet. Apostoli küldetése a leánynevelés volt, hogy hozzájáruljon a családok keresztény neveltetésében és ezáltal a társadalom jobbá tételében.

Emlékét szeretettel és hálával ápoljuk, munkássága és karizmája pedig tovább él.

Általános Tanács, 2024-2030

 

A Szentlélek vezesse az újonnan megválasztott Általános Tanács tagjait, hogy alapítónk, Boldog Terézia Gerhardinger karizmája szerint vezessék Kongregációnkat a következő hat évben.

Általános Tanács, 2024-2030:

EKCP-KP-1-2023/6-000003 - A Boldogasszony Iskolanővérek lelkigyakorlata

Támogató: Miniszterelnökség

Támogatott: Boldogasszony Iskolanővérek

Felhívás címe: Egyházi közösségi célú programok 2023. évi támogatása

A projekt címe: A Boldogasszony Iskolanővérek lelkigyakorlata

Pályázati azonosító: EKCP-KP-1-2023/6-000003

Elnyert támogatás: 800.000 forint

 

November 1. Mindenszentek ünnepe

Mindenszentek ünnepén kérjük alapítónk és az előttünk járt iskolanővérek közbenjárását, hogy egy napon majd mindannyian az Isten Országának ünneplő közösségébe léphessünk. Az üdvözült lelkek öröme, boldogsága és békéje járja át a még földi útjukat járó közösségeinket!

Gratulálunk M. Erzsébet nővérnek!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékezett október 23-án Debrecen önkormányzata. A szokásokhoz híven a város ez idő tájt azon lakosait ismeri el, akik kiváló szakmai tevékenységükkel hozzájárulnak Debrecen hírnevének öregbítéséhez, legyen az tudomány, művészet, környezetvédelem, egészségügy vagy szociális cselekedet.

Az SSND 25. Általános Káptalanja - 2023

2023. október 19-én kezdődött az SSND 25. Általános Káptalanja, amelyen 37 iskolanővér vesz részt 27 országból. A káptalan helyszíne az SSND római központja. A Boldogasszony Iskolanővérek hatévente tartanak általános káptalant, amelyen minden tartomány választott és hivatalból jelenlévő képviselői révén vesz részt a káptalani munkában. Az általános káptalanok határozatokat hoznak és irányvonalat dolgoznak ki, amely alapján az SSND a következő hat évben, alapítónk, Boldog M. Terézia Gerhardinger karizmája szerint tölti be küldetését.

EGYH-EKF-20-P-0080 Befejeződött a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont bővítése, felújítása

A Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint Támogató 2020. december végén küldte meg támogató okiratát. A Boldogasszony Iskolanővéreknek 1.040.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt címe: A Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola bővítésével kapcsolatos beruházás

Október 10. A Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartományának születésnapja

 

1858. október 10-én, a vasárnapi szentmisén fogadták be ünnepélyesen Temesváron az első nővéreket, akik Münchenből érkeztek Csajághy Sándor püspök meghívására, hogy színvonalas oktatást nyújtsanak a város fiatal lányainak. S ebből a csöppnyi magocskából bontakozott ki mindaz, amit ma a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartományaként ismerünk.

150 éves a szegedi Karolina Iskola

150 éve, 1873. szeptember 28-án kezdték meg szolgálatukat az Iskolanővérek (SSND) Szegeden. Ebből az alkalomból adtak hálát az elmúlt másfél évszázad minden kegyelméért a Karolina növendékei, pedagógusai, munkatársai és a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartományához tartozó nővérek.

Teremtés hete 2023

A Teremtés Időszaka (2023. szeptember 1. – október 4.) nemzetközi ökumenikus kezdeményezéshez csatlakozva diákjaink figyelmét az igazságosság, igazságos cselekvés és a béke kérdésére szeretnénk irányítani. A nemzetközi rendezvénysorozathoz kapcsolódó magyarországi Teremtés hete ünnephez kötöttük az iskoláinkban végzendő figyelemfelkeltő előadást, osztályonkénti beszélgetést, az igazságos cselekvésre, egymás megbecsülésére ösztönző feladatokat és az imádságot.

Nevelési konferencia a felső tagozaton tanító kollégáink számára - 2023

Augusztus 23. és 25. között zajlott a Karolinában, Patronában, Svetitsben és a Szignumban, a felső tagozaton tanító kollégáink számára szervezett nevelési konferenciánk, melynek témája volt többek között a Globális Nevelési Egyezmény üzenete, napjaink és a jövő pedagógiája, a tehetséggondozás, a közösségi média hatása a 10-14 éves gyermekekre, teremtésvédelem, az érzelmi intelligencia fejlesztése, az iskolanővéri nevelés célja és jellemzői.

Magnificatot éneklő Mária – Kápolna Szovátán

   A Boldogasszony Iskolanővérek szovátai missziójának Mariánum Házához a telek magaslati pontján, egy csendes zugban épült fel a kis kápolna. Mintájául az atyhai hegytetőn álló kicsi temetőkápolna szolgált. Szovátán, a Görgényi havasok lábánál, a város fölötti dombon kilátás nyílik a tájra a sóvidéki Parajd, a Felső-Nyárádmente illetve a Kis-Küküllő-mente felé.

Hazataláló Tábor Déván - 2023

 

Július 13. és 18. között, a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégium és a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti közösségének szervezésében zajlott a Hazataláló tábor, melynek helyszíne idén Déva volt.

M. Sára nővérünk örökfogadalma

Nagy örömet szerzett nekem az Úr és aki hallja, velem együtt örül! (Ter 21,6)

Geröly M. Sára nővérünk 2023. július 3-án, a budapesti rendházunk kápolnájában tett örökfogadalmat.

Minden új tag ajándékként hozza önmagát, és indítást ad nekünk a jövő egészen tudatos vállalására.(SSND Szabálya)

Műanyagmentes július - 2023

A Laudato Si” Mozgalom 2023-ban is meghirdette a Műanyagmentes július elnevezésű kampányát, melynek keretében heti rendszerességgel kihívások elé állítanak bennünket azért, hogy mi is vállaljunk részt a műanyaghasználat csökkentésében. Bár nehéz teljesen elkerülni a műanyagból készült eszközök használatát, kis erőfeszítéssel találhatunk alternatív megoldásokat.

A probléma megoldása az lenne, ha valamiképpen szembeszállnánk a selejtezés kultúrájával, amely az egész bolygót fenyegeti. Ferenc pápa

„Fabatka” vásár a Karolina Iskolában

A környezeti felelősségre való nevelés olyan viselkedésformákra ösztönözhet, amelyek közvetlen és jelentős hatással vannak a környezettel való törődésre […]. Mindez egy olyan nagylelkű és méltóságteljes kreativitás része, amely az ember legjobb oldalát mutatja meg. Ha mély motivációk által vezetve valamit újra felhasználunk ahelyett, hogy gyorsan kidobnánk, az olyan szeretetcselekedet lehet, amely belső méltóságunkat fejezi ki.(Laudato si’ enciklika 211)

Június 12. Boldog Antonina Kratochwil nővér emléknapja

 

A Római Katolikus Egyház ma, június 12-én emlékezik meg Boldog M. Antonina Kratochwil Boldogasszony iskolanővérről, aki a kínzások és a tífusz következtében 1942-ben veszítette életét. 1999-ben avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa, a II. világháború 108 mártírjával együtt.

M. Antonina nővér rövid életrajza ezen a linken olvasható.

Hazataláló tábor

 

Az idei nyáron is várunk a Kereszténység - Magyarság - Közösség témájú Hazataláló táborunkba.

Laudato Si' hét

 

Május 21. és 28. között zajlik az ún. Laudato Si’ hét. Ezekben a napokban nem csupán a Ferenc pápa által, 2015-ben kiadott enciklika megjelenésére emlékezünk, hanem elsősorban arra szeretnénk felhívni a magunk és mások figyelmét, hogy, amint több mint 50 évvel ezelőtt Szent VI. Pál pápa fogalmazott,

..az emberiség viselkedésének gyökeres és sürgős megváltoztatására..

van szükség.

Boldog M. Terézia Gerhardinger emléknapja - 2023

Az Iskolanővérek debreceni közösségének tagjai rendalapítónk, M. Terézia Gerhardinger gondolatai nyomán, tanúságtétellel és izgalmas feladványokkal, a pozitív hozzáállás és a nyitottság fontosságára hívták fel a Svetits diákjainak figyelmét.

A makói szignumos diákjaink, az intézmény hagyományaihoz híven, a Maros partján töltötték az ünnepnapot.

Debreceni iskolanővérek a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ünnepén

Húsvét ötödik vasárnapján debreceni nővérközösségünk néhány tagja, M. Cecília, M. Dóra és M. Sára, több debreceni zarándokkal együtt, részt vettek a Nagyváradi Egyházmegye alapítójának, Szent Lászlónak ünnepén. A főpapi szentmise szónoka Ternyák Csaba egri érsek, metropolita volt. A szentmisét követően a zarándokok részt vettek a Szent László király tiszteletére tartott ún. hagyományos hermás körmeneten.

Teremtésvédelmi szemléletformáló és akciótervező hétvége a Karolina Kollégiumban

A remény annak felismerésére hív bennünket, hogy mindig van kiút, mindig változtathatunk az irányon, és mindig tehetünk valamit, hogy megoldjuk a problémákat.(LS 61)

A cél nem az, hogy információkat gyűjtsünk össze vagy kielégítsük kíváncsiságunkat, hanem hogy fájdalmasan tudatára ébredjünk annak, merjük személyes szenvedésünkké tenni azt, ami a világgal történik, és így felismerjük, mi az, amit ki-ki tenni tud. (LS 15)

 

Emléktábla avatása az iskolanővérek temesvári zárdatemplomában

 

A 2023-as év nekünk, iskolanővéreknek többszörösen is jubileumi év, hiszen ebben az esztendőben üljük rendünk alapításának 190., a történelmi Magyarországra érkezésünk 165. és a Szegedi Karolina alapításának 150. évfordulóját.

Május 8-án, Temesváron, az iskolanővérek zárdatemplomában nyitottuk meg a szegedi intézményünk, a Karolina alapításának 150. évfordulóját ünneplő jubileumi évet.

Május 9. Alapítónk emléknapja

 

Boldog M. Terézia Gerhardinger, a Boldogasszony Iskolanővérek alapítója 1879. május 9-én halt meg. Alapítónk égi születésnapja egyben rendünk egyik legfontosabb emléknapja is. Ezen az ünnepnapon különösen is hálát adunk Terézia anya karizmájáért, életművéért, az Úr segítő kegyelméért, élő és elhunyt rendtársainkért, minden munkatársunkért, barátunkért, óvodásainkért, diákjainkért és családjaikért, támogatóinkért, azokért, akik imádkoznak értünk.

Pápalátogatás 2023

Mi, a Boldogasszony Iskolanővérek is részt vettünk a pápalátogatás több eseményén. Velünk voltak társult tagjaink, munkatársaink és tanítványaink is.

Május 9. Alapítónk emléknapja

 

Boldog M. Terézia Gerhardinger, a Boldogasszony Iskolanővérek alapítója 1879. május 9-én halt meg. Alapítónk égi születésnapja egyben rendünk egyik legfontosabb emléknapja is. Ezen az ünnepnapon különösen is hálát adunk Terézia anya karizmájáért, életművéért, az Úr segítő kegyelméért, élő és elhunyt rendtársainkért, minden munkatársunkért, barátunkért, óvodásainkért, diákjainkért és családjaikért, támogatóinkért, azokért, akik imádkoznak értünk.

NEAO-KP-1-2022/6-000257 - Székelyföldi fiatalok/felnőttek képzéssorozata

Támogató:  Magyarország Kormánya

Támogatott: Erdélyi Tündérkert Alapítvány Hátrányos Helyzetű gyerekekért

Felhívás címe: Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022.

A projekt címe: Székelyföldi fiatalok/felnőttek képzéssorozata

Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2022/6-000257

Húsvét vasárnap 2023

 

Húsvét vasárnap – Krisztus feltámadt!

A feltámadott Úr Jézus kegyelmével, megújultan, szívből kívánunk mindenkinek áldott, boldog ünnepet!

Adja meg mindannyiunknak Isten, hogy áradó kegyelmének szent idejét mindenki az Ő dicsőségére és saját üdvösségére használja fel. Örömben gazdag feltámadást ünneplünk majd Jézussal - húsvétkor és halálunk után. (Boldog M. Terézia Gerhardinger, a Boldogasszony Iskolanővérek alapítója)

 

 

 

Nagyszombat 2023

 

A Nagyszombat a csendességről szól. A liturgia is hallgat, ma csak a zsolozsma hangja szól. A sírjában nyugvó Krisztussal együtt hallgatunk. Csak este kezdődik el az ünnep a húsvét vigíliájával, amelynek első szertartásos mozzanata a tűzszentelés, hiszen a húsvéti fény Krisztust jelképezi, akinek feltámadásával a remény éled újjá.

Zene

Jeremiás siralmai – mindhárom nap zsolozsmájának része, az elhagyatottság imája, a szenvedőkkel való együttérzés imádsága

Teremtésvédelmi keresztút - A Laudato Si’ enciklika gondolataival

A Húsvétra való készület ideje arra is kiváló alkalmat ad, hogy szükséget szenvedő embertársaink és a teremtett világ iránti felelősségünkre figyeljünk. Ebben nyújt segítséget az alábbi keresztút a Laudato si’ enciklikából vett idézetekkel, képekkel és elgondolkodtató kérdésekkel.

A keresztúthoz tartozó leírás, imádság, és az állomások szövege (nyomtatható és kivetíthető formában) a mellékletben található.

Interjú M. Hedvig nővérrel a 24 éves makói szolgálatáról

M. Hedvig nővér augusztusban vett búcsút a Maros-menti településtől, Makótól, ugyanis áthelyezték Budapestre. Az itt töltött időről a Makói VTV interjút készített, amiben felelevenítik Hedvig nővér városhoz kötődő emlékezetes pillanatait..

 

Ökumenikus Diákfilmszemle 2023

A 11. Ökumenikus Diákfilmszemle várja az alkotásokat katolikus, református és evangélikus iskolák 5-12. osztályos diákjaitól szabadon választott vagy kiemelt témában: BÉKESSÉGSZERZŐK - Amikor mások számára áldás leszel.

Beadási határidő: 2023. május 15. hétfő.

További részletek a versenyfelhívásban valamint a honlapon: www.okudiakfilm.hu .

NEAO-KP-1-2022/10-000235 - Működés 2022 és tanítók szakmai konferenciája

Támogató:   Magyarország Kormánya

Támogatott: Boldogasszony Iskolanővérek Alapítvány

Felhívás címe: Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022.

A projekt címe: Működés 2022 és tanítók szakmai konferenciája

Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2022/10-000235

Elnyert támogatás: 150.000 forint

 

 

NEAN-KP-1-2022/5-000164 - Pedagógiai konferencia 2022 (Tanítók konferenciája)

Támogató:   Magyarország Kormánya

Támogatott: Boldogasszony Iskolanővérek Alapítvány

Felhívás címe: Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatás civil szervezetek részére 2022.

A projekt címe: Pedagógiai konferencia 2022 (Tanítók konferenciája)

Pályázati azonosító: NEAN-KP-1-2022/5-000164

Elnyert támogatás: 135.200 forint

 

 

 

Teremtésvédelmi naptár nagyböjtre - 2023

 

 

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt, amely az elmélkedés és a cselekvés különleges időszaka az ima, a böjt és az adakozás révén. Isten minden évben emlékeztet bennünket az irántunk és az egész teremtés iránt érzett végtelen szeretetére és könyörületére.

Február 22. Hamvazószerda

Ma, hamvazószerdán, kezdődik meg a húsvétot megelőző negyvennapos böjt. Ez a negyvennapos bűnbánati időszak alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessünk Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak megünneplésére.

Bükkmogyorósdi napok lányoknak - 2023. július 4-7.

Bükkmogyorósdi napok lányoknak a Boldogasszony Iskolanővérekkel 2023. július 4-7.

Korosztály: 15-18 éves és 18-25 éves csoportban

Tábor? Lelkigyakorlat? Kikapcsolódás?

Amire biztosan számíthatsz:

  • egyszerű körülmények
  • természet
  • beszélgetés
  • imádság
  • játék
  • közösség
  • elcsendesedés

Várható költség: 20-25000 Ft. 

Jelentkezési határidő : május 9.

Bönde M. Szilvána nővértől búcsúzunk

Bönde Erzsébet M. Szilvána

Boldogasszony iskolanővér

97 évesen, szerzetességének 65. évében, 2023. február 1-jén hazatért
a Mennyei Atya házába.

Temetése 2023. február 24-én 10:45 órakor lesz a Rákoskeresztúri új köztemetőben (Budapest X. Kozma utca 8-10.). Életéért hálaadó szentmisét mutatunk be ugyanaznap reggel 6:25-kor, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kápolnájában (Budapest IX. Knézich u. 3-13.)

Február 2. A megszentelt élet világnapja

 

Szent II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította a megszentelt élet világnapjává Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, február másodikát. Azóta ezen a napon azokat az elhivatott férfiakat és nőket is ünnepeljük, akik megszentelt életet élnek szerte a világban. Imádkozzunk a szerzetesekért és a megszentelt életet élőkért, valamint a hivatásokért!

Tudatosodjék minden szerzetesben

életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.

Ferenc pápa pedagógusoknak küldött videó üzenete

 

Örömmel osztjuk meg Ferenc pápa pedagógusoknak küldött, másfél perces videó üzenetét, melynek tartalma egybecseng alapítónk Boldog M. Terézia Gerhardinger nevelési elveivel :

 

A nevelés a szeretet cselekedete, amely megmutatja nekünk az utat, amelyen járva újraéleszthetjük a testvériességet úgy, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a legsebezhetőbbeket.

Fiatalok az Egyház jövőjéért – Közép-európai ifjúságpasztorációs konferencia Bécsben

Hét országból száz résztvevő érkezett 2022. december 2. és 4. között, a Bécsben megrendezett IV. Közép-Európai Katolikus Napokra (Mittel-Europaische Katholikentag), hogy egy több mint tíz éve tartó együttműködés keretében ezúttal a szinódusi folyamat szempontjából tekintsenek rá ifjúságpasztorációs tevékenységükre. Magyarországról 18 fős delegáció – köztük rendtársunk, Geröly M. Sára – volt jelen a konferencián.

Ferenc pápa tanácsa az új esztendőre

Az új esztendő mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk tennivalóinkat, tervezzünk és kitűzzünk olyan célokat, amelyeket szeretnénk az adott évben megvalósítani. Legyen a 2023-as esztendő lelkiségében is tudatos, melyet a következő tanács megfogadásával indíthatunk :

Az emberi jogok és az Advent

Adventtel új egyházi év veszi kezdetét. Amikor valami új kezdődik az életünkben, joggal reménykedünk abban, hogy a múlt nehézségeit, fájdalmait a hátunk mögött hagyhatjuk, és egy örömteli, békés, reménnyel és szeretettel teli időszak következik. Visszatekintve az elmúlt egyházi évre, és a jelen eseményeit nézve azonban azt látjuk, hogy a világunk tele van erőszakkal, fájdalommal, betegséggel, magánnyal, gyűlölettel, és a háború, ellenségeskedés egyáltalán nem ért véget.

December 10. - Emberi jogok világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1948-ban ezen a napon fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A dokumentum kimondja, hogy minden ember szabadnak születik, azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik. A Nyilatkozat 508 nyelven olvasható.

Önmagunkat és másokat is felszólítjuk az Evangélium és az Egyház szociális tanítása szerinti életre. (SSND Szabálya)

Pedagógusaink szakmódszertani továbbképzése az Erasmus+ keretében

2022 nyarán a debreceni Svetits Gimnázium néhány lelkes pedagógusa az Erasmus+ oktatói mobilitásának keretében szakmódszertani továbbképzésen vett részt Európa különböző országaiban. Bodnár Margit Máltán tanult angol nyelviskolában, Dénesiné Zabó Judit Portugáliában a Kreativitás és innováció a tanteremben című kurzuson vett részt, Geröly M. Sára nővér Izlandon, a Smart Teachers Play More csapattal töltött egy hetet, Lukács Katalin Edinburgh-ban módszertani továbbképzést választott, Németh M.

Hétköznapok lelkigyakorlata 2022 adventjében

 

Adventben újra indul a Hétköznapok Lelkigyakorlata!

Szeretettel hívunk, hogy végezd velünk a hétköznapok lelkigyakorlatát, együtt keresve a csendet, az Istennel való kapcsolat megújulását, elmélyülését.

A hétköznapok lelkigyakorlatának lényege az, hogy a résztvevők naponta

A Világ Legnagyobb Tanórája a Szignumban - 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan egy időben zajló nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a diákok világszerte megismerkedhetnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos Globális Célokkal. A kezdeményezéshez iskolánk először 2019-ben csatlakozott. Azóta minden ősszel kiemelt figyelmet fordítunk egy-egy ilyen tanóra megvalósulására.

Október 24. Rendünk születésnapja

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) Rendjét 1833-ban ezen a napon alapította Boldog Jézusról nevezett M. Terézia Gerhardinger. Napjainkban közel 2000 nővér hirdeti Isten örömhírét a világ számos pontján, és a Rend 20.000 szerzetese imádkozik Isten népéért az égi hazában. 189.

Október 24. a Káptalani Év kezdete

Ebben az évben október 24-e, az SSND születésnapja többszörösen is örömteli esemény számunkra. Ezen a napon lépünk be Rendünk történelmének 190. évébe, és egyúttal megnyitjuk az ún. Káptalani Évet, amelyben intenzíven készülünk a 25. Általános Káptalanunkra. Számunkra az Általános Káptalan „lényegében húsvéti esemény, amely beilleszkedik az Egyházunk életébe és történelmébe, amely során közösen keressük Isten akaratát Kongregációnkra vonatkozóan; olyan esemény, amely erősíti nemzetközi lelki közösségünket. ” (Részlet a Szabályunkból)

A Globális Nevelési Egyezmény a remény magvát hordozza

   Ferenc pápa 2019 szeptemberében hirdette meg a Globális Nevelési Egyezményt, majd 2020 októberében ismét felhívta a figyelmet az Egyezményben olvasható alapelvek fontosságára. A dokumentum célja, hogy előmozdítsa a neveléssel foglalkozók együttműködését, közösen építsünk egy olyan jövőt, melyet a másokkal való törődés, a béke, az igazságosság, a jóság, az elfogadás és a testvériség jellemez, összpontosítsunk a remény, szolidaritás és harmónia előmozdítására.

Svetitses őszi túra a Bükkben

Svetitses diákjaink a Bükkben túráztak, aminek alkalmával részesei lehettek az ősz csodájának. A természetjáró szakkör tagjai Bükkzsércről indulva ragyogó időben, színpompás fák között kapaszkodtak fel a XIV. századi Ódorvár romjaihoz.

Fogadjátok szeretettel a túra fotósorozatát, amelyet ide kattintva lehet megtekinteni.

 

Október 18. az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja

Október 18. az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja

„A jelenlegi válság idején még inkább szükség van…bátorságra, mert a válság idején nagyobb teret nyer az emberkereskedelem.” (Ferenc pápa)

Imádkozzunk együtt ezen a napon (is) szenvedő embertársainkért!

Október 8. Magyarok Nagyasszonya

Október 8. Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe. Hálával telt szívvel ünnepeljük meg október 8-án hazánk Főpatrónáját!

Teremtés hete 2022'

Magyarországon szeptember 25-én, vasárnap kezdődik a Teremtés hete, mely a nemzetközi Season of Creation rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

Az idei téma: "Szent ez a hely, ahol állsz - Halld meg a teremtmények hangját".

Szeretnénk a kisebb diákjainknak és középiskolásainknak is ötleteket adni ahhoz, mire figyeljenek kiemelten is ezen a héten.

Középiskolásainknak:

Kisebb diákjainknak :

Pályázati Felhívás

Pályázati Lehetőség :

A Katolikus Pedagógiai Intézet – az MKPK Titkárságával egyeztetve – két pályázatot is hirdetett felső tagozatosok és középiskolások számára a 2022-es népszámlálási kampányhoz kapcsolódva:

1. "Valljuk meg!" - Spot-pályázat

Gondoljátok végig és korunk modern eszközeinek segítségével jelenítsétek is meg, mit jelent az, hogy "Megvalljuk, római katolikusok/görögkatolikusok vagyunk!"

2. Van egy ötleted? - Szólítsunk meg, hogy valljuk meg közösen...

Teremtésvédelmi Hetek 2022 őszén

„Láttam népem nyomorúságát… hallottam kiáltását… és ismerem szenvedését… Most tehát jöjj, hadd küldjelek…Én veled leszek!” (Kiv 3,7-8.10.12)

A szeptember 1. és október 4. közötti időben – Szent II. János Pál és Ferenc pápa felhívására – intenzívebben imádkozunk és cselekszünk ökológiai megtérésünkért.

„A neveléssel és oktatással egy emberibb világért”

Augusztus 23. és 25. között rendeztük meg a Boldogasszony Iskolanővérek általános iskoláiban (a szegedi Karolina, a budapesti Patrona Hungariae, a debreceni Svetits és a makói Szignum), az alsó tagozaton nevelő-oktató kollégák nevelési konferenciáját.

Francz M.Klára nővértől búcsúzunk

Francz Kinga M. Klára
Boldogasszony iskolanővér
Kisterenye, 1943. szeptember 26. - Budapest, 2022. augusztus 24.

Temetése 2022. szeptember 14-én 11:45-kor lesz a Rákoskeresztúri új köztemetőben (Budapest X. Kozma utca 8-10.). Életéért hálaadó szentmisét mutatunk be ugyanaznap 14:30-kor a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kápolnájában (Budapest IX. Knézich u. 3-13.)

Augusztus 20.

Országalapítónk, Szent István király napján imádkozzunk nemzetünkért, országunkért!

Energiatudatossági és a megújuló energiahordozókról szóló vándorkiállítás a Boldogasszony Iskolanővérek iskoláiban

2020. január közepétől két hónapon keresztül a makói Szignum iskola tágas auláját 12 nagy méretű plakát díszítette, melyek katonás rendben és „talpon állva” hirdették a teremtésvédelemhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. A tablók információanyagát Kerekesné Dócs Nikoletta Györgyi tanárnő állította össze, aki négy témakörbe csoportosítva mutatta be a következő témaköröket:

- Fosszilis energiahordozók

- Megújuló energiaforrások

KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázat zárórendezvénye a Szignumban

2021. szeptember 25-én tartotta meg hagyományos Családi napját a SZIGNUM Iskola, amely egyben a KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázat zárórendezvényének is helyt adott. A projekt a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott iskolák tanárainak, tanulóinak és családjaiknak kampánya volt az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására. A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést.

Energiakaland, flashmob a Szignumban

A környezetbarát jövő közlekedését hozta a makói Szignum diákjainak számára testközelbe egy különleges program 2019. november 22-én, pénteken.  A KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázathoz kapcsolódóan egy elektromos autót ismerhettek meg és próbálhattak ki felsős tanulóink. Az e-autót a tanulók egy előre begyakorolt koreográfiával fogadták: a jövő generációját képviselve körbe álltak az iskola udvarán, majd a hangtalanul begördülő kocsinak megnyitva a kört mintegy befogadták a jövő technológiáját képviselő járművet.

Energia szakkör a Szignumban

2020. szeptember közepén azzal a céllal indítottuk el a makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolában az Energia szakkört, hogy megismertessük tanulóinkkal azokat a környezeti problémákat, a meg nem újuló energiaforrások használatából eredő problémákat, melyek komoly fenyegetéssel bírnak bolygónk jövőjére nézve. A szakkör elindításával abban reménykedtünk, hogy tanulóink nyitottabbá, érdeklődőbbé válnak majd a téma iránt.

„A világ női szemmel” szimpózium Markazon

A KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 azonosító számú „A Boldogasszony Iskolanővérek által üzemeltetett iskolák tanárainak és tanulóinak, valamint érintett hozzátartozóinak kampánya az energia-tudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására” című projekt „A világ női szemmel Szimpózium” című programját 2020. szeptember 4. és 6.között tartottuk Markazon, a Röptető Közösségi Házban (Fő út 120.).

Energetikai adatgyűjtés és elemzés a Boldogasszony Iskolanővérek iskoláiban

A makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolában 2021. szeptember 25-én megtartott projektzáró konferencián került sor a 20 aktív résztvevővel megvalósult háztartási energiafogyasztás követése eredményeinek bemutatására.

A programról Gulyás Attila, az energiatudatossági és megújuló energiaforrásokat népszerűsítő KEHOP projekt vezetője beszélt:

Jubiláns nővéreink ünnepe

Június 30-án adtunk hálát a 60, 55, 40, 35 és 20 évvel ezelőtt fogadalmat tett nővéreink hűséges helytállásáért. A hálaadó szentmisét követően, amelyet Martos Balázs Levente atya celebrált, a jubiláns nővéreink személyes köszöntése mellett hálát adtunk a leköszönő házfőnökök saját közösségük lelki és szellemi növekedését támogató, az Isten népe iránti elköteleződést erősítő szolgálatáért, majd sor került az újonnan kinevezett elöljárók beiktatására. Rendtársainkon kívül több társult tagunk is velünk ünnepelt.

Arany és ezüstjubileum az SSDN római Generalátusán

A Boldogasszony Iskolanővérek római Generalátusának Közössége június 26-án ünnepelte Roxanne Schares nővér, általános főnöknő aranyjubileumát és Caroly Anyega nővér, általános tanácsos ezüstjubileumát. Hálával telt szívvel újították meg fogadalmukat a reggeli Eucharisztikus ünnepségen.

Isten áldása kísérje őket a továbbiakban is!

A teljes cikk a nemzetközi oldalunkon olvasható.

 

Szignumos diákjaink tanulmányi kirándulása IV. Béla nyomában Dalmáciában

Három évvel a HAT-19-01-0025 számú, „A makói SZIGNUM hetedikeseinek tanulmányi kirándulása IV. Béla nyomában Dalmáciában” című pályázat beadása és kedvező elbírálása után végre sikerült megvalósítani ezt a sokat ígérő, ugyanakkor meglehetősen fárasztónak ígérkező utazást. A Szignum két hetedikes évfolyamából 29 tanuló és négy kísérő tanár vehetett részt ezen a kiránduláson.

Az utazás részletes beszámolója ezen a linken olvasható.

Szignumos diákjaink a Kiberbiztos iskolák című Erasmus+ projektben

Spanyolországban zárult a Kiberbiztos iskolák című Erasmus+ projekt. A nemzetközi együttműködési projekt utolsó állomásaként a spanyolországi Mérida város iskolájában találkoztak a résztvevő országok küldöttségei, köztük a Szignumos diákjaink. A házigazda spanyolok és a Szignum tanulói mellett lengyel, török, olasz, román csoportok alkottak egy héten át remek közösséget 2022.május 16. és 20. között.

Patronások Rómában - 2022.június 18-22.

"Miután Patronás éveinket megkoronáztuk az érettségi vizsgák befejezésével, eljött a kikapcsolódás ideje: Rómába látogattunk, az emberiség történelmének egyik, ha nem a legfontosabb helyszínére.

Az út megtervezése végig kísérte egész évünket, ebben Sümeghy Kata, iskolánk volt tanulója segített nekünk. Mindenki hatalmas izgalommal vágott neki a kalandnak és különös színezetet adott az utazásnak a tudat, hogy ez az utolsó közös kirándulásunk egy osztályként.

Angol nyelvű Biblia táborunk

A kreativitást és nyelvtudást fejlesztő foglalkozásokban, vidám játékokban gazdag, a bibliai ismereteket is bővítő táborunk június 19. és 22. között zajlott. A tábor vezetői M. Luca és M. Sára volt. A szovátai Marianum adott otthont a jókedvű, a diákok tudását is gyarapító programnak. Köszönjük a résztvevő gyermekek szüleinek önzetlen támogatását!

Június 12-én emlékezünk Boldog M. Antonina SSND példájára

A lengyel M. Antonina nővért 1942 júliusában a német katonák hat rendtársával együtt letartóztatták. Embertelen körülmények között tartották őket fogva. M. Antonina azonban az éhezés, verések, kínzások és megaláztatások közepette is bátran tett tanúságot hitéről és megbocsátásról, igyekezett bátorítani fogolytársait, a szerzeteseket és világiakat egyaránt. Öt nappal a börtönből való szabadulása után, a kínzásoktól legyengülve, tífuszban halt meg.

M. Antonina nővért 1999. június 13-án, Varsóban, a II. világháború 108 vértanúja között avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa.

Ukrajnai tanulók a Patronában

A Magyar Kurír online hírportál 2022. június 7-én megjelent cikkében arról olvashatunk, hogy miként segíti a Patrona Hungariae Általános Iskola és Gimnázium az ukrajnai tanulókat.

"A háború kitörése óta ukrajnai gyerekek tanulnak a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban. Hogyan tudott befogadni az iskola ukrán és orosz nyelvű diákokat? Mit adnak, és mit kapnak itt a vendégek és a vendéglátók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ...." (Magyar Kurír)

Áldott PÜNKÖSDÖT kívánunk!

Alapítónk, Boldog Terézia Gerhardinger imájával kívánunk áldott PÜNKÖSDÖT minden társult tagunknak, munkatársunknak, óvodásunknak, diákunknak és családtagjaiknak, barátunknak, támogatónknak és értünk imádkozóknak!

A Szathmáry Leánykollégium jubileuma

Május 28-án ünnepeltük a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium alapításának 25. évfordulóját, egyúttal arról is megemlékeztünk, hogy az első iskolanővérek 1880-ban érkeztek a városba. Ünnepi szentmisével kezdtük a napot, melyen a pancsovai plébános, Gyuris László atya volt a főcelebráns. A szentmisén a kollégium énekkara végezte az énekes szolgálatot.

A Laudato Si' ünnepi hete

Örömmel adjuk közre Ferenc pápa által meghirdetett, május 22. és 29. között zajló Laudato Si’ Hét imájának szövegét. A Szentatya arra buzdít bennünket, hogy „az egész emberi családot egyesítsük a fenntartható és átfogó fejlődés keresésében, mivel tudjuk, hogy a dolgokon lehet változtatni.” (LS13.) Imádkozzunk Ferenc pápa szándékára!

Kezdődik a Laudato Si' Hét

A Laudato Si’ Hetét Ferenc pápa május 22-én, a Szent Péter téren mondott Úrangyala imádsággal nyitja meg. Május 22. és 29. között számos, a laudatosimovement.org honlapon élőben is közvetített rendezvényre kerül sor.

Ferenc pápa arra ösztönzi a világ 1,3 milliárd katolikus vallású és minden jóakaratú emberét, hogy sürgősen lépjenek fel a klímaváltozás okozta vészhelyzet és az ökológiai válság igazságtalansága ellen. A pápa arra hív bennünket, hogy védjük meg a szegények jogait és a jövő generációit.

LSAP csoport a Karolina iskolában

A 2021/2022-es tanév elején a szegedi Karolina iskolánk tanárai megismerkedtek a hét Laudato Si’ célkitűzéssel és a Laudato Si’ Megvalósítási Fórummal. Annak érdekében, hogy ezt a hét célt diákjaink és kollégáink körében népszerűsítsük, létrehoztunk egy önkéntes tanári csoportot. Időről időre találkozunk, hogy összegyűjtsük az ötleteinket és megtervezzük azokat a tevékenységeket, melyeket a teremtett világ megőrzéséért végezhetünk.

Ismerkedés és beszélgetés a Laudato Si' célkitűzésekről

Komolyan véve a Kongregáció elköteleződését a Laudato Si’ Megvalósítási Fórumhoz, a nyár folyamán időt szántunk arra, hogy a hét célt megismertessük a nővérekkel, azokról dialógust folytassunk. A beszélgetések során ötleteket gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogy az egyes célokat miként tudnánk a közösségeinkben életté váltani, és azokkal is megismertetni, akikkel a szolgálatunk által kapcsolatban vagyunk.

Teremtésvédelmi projekt év a Karolina egyik hetedikes osztályában

„Igen nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által; és csodálatos, hogy a nevelés képes rávenni ezekre, olyannyira, hogy életstílussá váljanak. A környezeti felelősségre való nevelés olyan viselkedésformákra ösztönözhet, amelyek közvetlen és jelentős hatással vannak a környezettel való törődésre… […]

Mindez egy olyan nagylelkű és méltóságteljes kreativitás része, amely az ember legjobb oldalát mutatja meg. (LS 211)

Alapítónk ünnepe

Az iskolanővéri iskolákban nagy vidámsággal ünnepelték diákjaink az SSND alapítójának, Boldog M. Terézia Gerhardingernek 143. égi születésnapját.

Alapítónk emléknapja

1879. május 9-én hunyt el a Boldogasszony Iskolanővérek alapítója, Boldog M. Terézia Gerhardinger. Alapítónk égi születésnapja Rendünk egyik legjelentősebb ünnepnapja. Ezen az ünnepen különösen is hálát adunk M. Terézia karizmájáért, életművéért, az Úr bennünket segítő kegyelméért, élő és elhunyt rendtársainkért, minden munkatársunkért, barátunkért, társult tagunkért, óvodásunkért, diákunkért és családtagjaikért, támogatónkért, az értünk imádkozókért.

Karolinás diákok a környezetszennyezés ellen

Az Erasmus+ KA229 pályázat keretein belül a szegedi Karolina Gimnázium diákjainak egy csoportja részt vesz a SWAP-projektben (Students Against Water and Air Pollution) . A projekt a diákmobilitás jegyében nemzetközi együttműködést valósít meg a víz- és levegőszennyezés mérésére és megakadályozására.

Az eredményekről, az elvégzett munkáról folyamatosan kerülnek fel új tartalmak a Karolina Iskola weboldalára.

Társult tagjaink ígéretújítása

Április 24-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján társult tagjaink egy része megújította alapítónk, Boldog M. Terézia Gerhardinger karizmája iránti elköteleződését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Boldogasszony Iskolanővérek hírlevelét azért indítottuk el, hogy programjainkról, kiadványainkról, életünk eseményeiről hírt adhassunk mindazoknak, akik valamilyen módon kötődnek hozzánk.

Feliratkozom!

Az éghajlatváltozás beteggé tesz bennünket

Egy sor tanulmány foglalkozik azzal a témával, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, mint az olaj és a szén használata évente több millió ember halálához vezet. A világméretű légszennyezés miatt ugrásszerűen nő a rákos megbetegedések száma.

Arra kérünk, csatlakozz imánkhoz, amelyben arra kérjük a lourdes-i Szűzanyát, járjon közben értünk és azokért a családokért, akiket különösen is érint a légszennyezés. Imádkozzunk azért is, hogy a világ vezetői belássák, véget kell vetnünk a fosszilis tüzelőanyag korszakának.

Január 26. - Imanap a békéért

Ezen a napon azért imádkozunk, hogy az Ukrajnában tapasztalható és az országgal kapcsolatos feszültség ne vezessen újabb fegyveres konfliktushoz.

Hét éves lett a Laudato Si' Mozgalom

Hihetetlenül hangzik, pedig igaz: 2022. január 15-én a Laudato Si' Mozgalom hétéves lett!

Ez alatt a hét év alatt sok százezer ember törekedett arra, hogy világszerte valódi reményt nyújtson emberek millióinak. Ugyan még tengernyi tennivalónk van a teremtésvédelemmel kapcsolatban, ugyanakkor nem töltöttük tétlenül az elmúlt hét évet sem.

Baleset érte kórustagjainkat Szovátán

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar életében a sok felemelő és szép élmény után 2021 karácsonya nehezebb emlék marad. A TV-felvételre igyekvő kórustagjainkat szállító egyik mikrobusz balesetet szenvedett. Segítséget kérünk a balesetben megsérültek gyógykezelésére és a jármű pótlására!

In memoriam Bajzák M. Eszter

Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila
Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila

Bajzák Erzsébet M. Eszter
Boldogasszony iskolanővér
(Tiszabercel, 1946. július 7. – Budapest, 2021. december 27.)

Életének 76., szerzetesi életének 50. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után mennyei Atyánk házába fogadta Eszter nővérünket. A Patrona Hungariae Gimnázium egykori igazgatóját, a Katolikus Pedagógiai Intézet egykori vezetőjét gyászolják nővértársai, családtagjai, egykori tanítványai és munkatársai és Nikodémus rendi szeretetotthonunk dolgozói. A temetés és az életéért hálát adó szentmise időpontját később tesszük közzé.

Ünnepélyesen átadták a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont megújult kollégiumát és zeneiskoláját

Bensőséges hangulatú ünnepség keretében áldotta meg december 9-én Erdő Péter bíboros budapesti iskolánk állami támogatásból kibővített és megszépült középiskolai kollégiumát és zeneiskolai termeit. Az ünnepségen részt vett a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője és tartományi tanácsa, katolikus oktatási intézmények, szerzetesrendek és pedagógiai partnerszervezetek képviselői. A támogató magyar állam képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tisztelte meg az eseményt.

Diáktanítások a Laudato Si' jegyében

A Patrona Hungariae Gimnázium 9. évfolyamos diákjai a novemberi 17-i Terézia anya-nap keretében hagyományosan idén is diákelőadásokat tartottak társaiknak, ezúttal a Laudato Si' enciklikához kapcsolódó témákban. Meghallgathattuk őket többek között a fenntartható divatról, a hulladékmentes életmód lehetőségéről, a környezettudatos háztartásról, de volt szól az afrikai gyermekmunkáról, vagy a Hungary Helps programról is.

Iskolanővérek a nagyvilágból

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont 11. évfolyamos diákjainak egy kis csapata interjút készített 9 országból 9 iskolanővérrel, hogy a november 17-i Terézia anya-napon egy kis ízelítőt kaphasson az iskola egész közössége rendünk nemzetköziségéből. Fogadják sok szeretettel Terézia anya boldoggá avatásának 36. évfordulója alkalmából!

Rekviem az egyházi iskolák elhunyt diákjaiért, tanáraiért

A Pax Hungarica Keresztény Diákszervezetek Szövetsége idén is megemlékezik az egyházi iskolák elhunyt tanárairól és diákjairól. Az idei rekviem időpontja 2021. november 13. (szombat) délután 4 óra, helyszíne az Országúti Ferences Plébániatemplom (Budapest II. Margit körút 23.). A rekviem élőben követhető lesz  az Országúti Ferences Plébánia honlapján, az ONLINE közvetítés fülre kattintva.

Küldetésben 2021 - Egymást gazdagító kultúrák

Évente megjelenő nemzetközi magazinunk idei témája az interkulturalitás: hogyan élnek együtt és hatnak egymásra a különböző kultúrákból érkező emberek, hogyan hoznak létre együtt valami többet, mint pusztán a különböző kulturális sajátságok összege? Hogyan igyekeznek nővéreink szerte a világon tanúságot tenni a különbségeinkben megélt egységről?

Teremtés hete

„Az a keresztény, aki nem óvja a teremtett világot, nem segíti növekedését, olyan keresztény, akit nem érdekel Isten műve, amely Isten szeretetéből született értünk.” (Ferenc pápa)

Ünnepélyesen hivatalba lépett új tartományi tanácsunk

Az új tartományi tanács: Csermely M. Irén, Ivanics M. Andrea tartományfőnöknő, Erős M. Renáta
Az új tartományi tanács: Csermely M. Irén, Ivanics M. Andrea tartományfőnöknő, Erős M. Renáta

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kápolnájában ünnepi szentmise keretében 2021. augusztus 28-án 10:30-kor tette le Isten kezébe a tőle kapott vezetői szolgálatot a Boldogasszony Iskolanővérek leköszönő tartományi tanácsa, és vette át tőlük a feladatot Ivanics  M. Andrea nővér, az idén júliusban megválasztott új tartományfőnöknő és tanácsosai: Csermely M. Irén nővér, a tartományfőnöknő helyettese és Erős M. Renáta nővér.

A Boldogasszony nevében – Egy évtizede viseljük új nevünket

Tíz esztendeje annak, hogy 2011 nyarán eredeti nevünket – Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – Boldogasszony Iskolanővérekre változtattuk. E név a mai ember számára egyszerűbben hangzik, és Szűz Mária megnevezését illetően a magyar hagyományokban mélyebben gyökerezik. Szinte valamennyi Mária-ünnep is Boldogasszonynak hívja Isten édesanyját.

„Hazataláló” – a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek tábora

Hazataláló tábornak hívjuk azt a népszerű, ma már hagyománnyá vált nyári eseményt, amelynek keretében a Vajdaságba várjuk a helyi és az anyaországi diákokat. A tábort a térségben száznegyven éve jelen lévő nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek szervezik az általuk vezetett Szathmáry Karolina Kollégium munkatársaival és az anyaországi iskolanővéri iskolák nevelőivel közösen. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2018-ban létrejött kezdeményezést nemzeti jelentőségű vajdasági programmá nyilvánította és támogatja.

Új tartományfőnöknőt és vezetést választottunk

A Boldogasszony Iskolanővérek magyar tartománya 2021. június 30-án Debrecenben megválasztotta új vezetését. A tartományfőnöknői hivatalt 2021. augusztus 28-tól négy éven át Ivanics M. Andrea nővér tölti be. Tanácsosai Csermely M. Irén (helyettes) és Erős M. Renáta nővérek lesznek.

Patronás évek – Búcsú az alma matertől

E rendhagyó tanévet minden intézményünk igyekezett úgy befejezni, hogy ne vesszenek el az évtizedes és fontos hagyományok. A budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont végzős diákjai is méltó ünnepség keretében vettek búcsút iskolájuktól. A ballagók nevében Pálfi Zsófia írt szép sorokat a diákévekről.

Elbúcsúztak a nagybecskereki kollégistáink

Hálaadó szentmisével, majd közös vacsorával zárult a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégium végzős növendékeinek ballagási ünnepsége a tanév végén. A búcsúzók nevében Dobó Laura tekint vissza a kollégiumi évekre. Írását szeretettel adjuk közre.

Elballagtak a nyolcadikos szignumosok

Nemsokára ez a rendhagyó tanév is véget ér. Intézményeink lassan becsukják kapuikat. A következő napokban néhány végzősünk búcsúsorait adjuk közre. Elsőként a már elballagott makói szignumosokét.

Patronás siker az ökumenikus diákfilmszemlén

Idén a járványhelyzet miatt május 29-én online tartották a 9. ökumenikus diákfilmszemle döntőjét. A szabadon választott filmek kategóriájában a 3. helyezést patronás tanuló nyerte. Gratulálunk Dérczy Abigél 12. osztályos diákunknak Táncoló gumicukrok című félperces animációs filmjéhez. A filmszemle végeredménye és a legjobb alkotások megtekinthetők a filmszemle honlapján (okudiakfilm.hu).

Keresztény magyar értelmiségieket nevelni

Pedagógusnap alkalmából szeretettel adjuk közre Erdős István tanár úr írását, aki magyar-történelem szakos tanárként harmincegy esztendeje tanít a Svetitsben. Remek és élvezetes óráira  tanítványai jó szívvel gondolnak vissza. Kérésünkre fogalmazta meg, hogy mit jelent számára a tanári pálya, s hogy mi indította e hivatás felé.

 

 

Pedagógusnap

Intézményeink minden pedagógusának köszönjük, hogy az idei, sok nehézséggel megtűzdelt tanévben is derekasan helytálltak. Jó pihenést és feltöltődést kívánunk a közelgő nyári szünetre.

A történelem riportere – Beszélgetés a nemzeti összetartozás napján

Cservenka Judit, aki hajdan patronás diák volt, ötven évig dolgozott a Magyar Rádióban. Legtöbb műsorában a határainkon túl élő magyarok sorsát, életpályáját mutatta be. A vele készült interjú révén nemcsak egy rádiós életpályát, hanem a XX. század izgalmas és tanulságos eseményeit, nem mindennapi alakjait is megismerhetjük.

„Nagyon erősen fogom az Úristen kezét”

Géczy M. Erzsébet nővért sokan ismerik és szeretik. Szenvedélyes és remek latintanár, diákjai a mai napig versenyeket nyernek. Történelmi pillanatban, a rendszerváltást követő években lett a Svetits igazgatója. Az alábbi interjúban családról, hivatásról, nagy feladatokról, a latin nyelv szépségéről, az időskor helyes megélésről és a lelki békéről is beszélgettünk.

Merre vezet az utam?

Könnyű túrával és lelki útravalóval várjuk azokat a 16-26 éves lányokat, akik szeretnék jobban megérteni, merre, hová vezeti őket a Jóisten. Az esemény időpontja: 2021. július 5. Jelentkezés: június 27-ig a klarissza@iskolanoverek.hu címen. A túra útvonala: Piliscsaba-Pilisszentkereszt.

Paschalis nővér 100. születésnapja videón

Az ünnepelt sokféle módon megajándékozott minket 100. születésnapja alkalmából. Ebben a kis videóban szeretnénk megosztani ezeket a kincseket azokkal, akik lélekben együtt ünnepelnek velünk.

Pálos M. Paschalis 100

Az elmúlt napokat bensőséges ünnepléssel töltötte közösségünk, mivel Paschalis nővér, rendtartományunk legidősebb tagja május 17-én, Szent Paszkál napján ünnepelte 100. születésnapját. Lélekben pedig velünk ünnepelt számos egykori tanítványa is, közülük is sokan köszöntötték Paschalis nővért.

Szeretet és szolgálat – Julitta nővért köszöntjük

Közösségünkben három olyan nővér is él, akik idén ünneplik nyolcvanadik születésnapjukat: Rózsa M. Julitta, Kelemen M. Agnéta és Erdősi M. Caritas nővérek. Honlapunkon nemcsak felköszönteni, hanem bemutatni is szeretnénk őket.
Rózsa Margit M. Julitta nővért szinte minden volt diák ismeri, aki a Svetitsbe járt...

Megjelent a Bizalom és Bátorság tavaszi száma

A járványhelyzet legnehezebb heteiben szerkesztettük ezt a számot. Akkor még nem tudtuk, meddig tart a kritikus helyzet, láthatjuk-e még ebben a tanévben a diákjainkat, lesznek-e ballagások. Nem szándékosan készítettük így, utólag mégis szembetűnik, hogy ebben a számban minden írás a helytállásról szól, illetve olyan embereket mutat be, akik a történelem során sok nehézséggel birkóztak meg, hogy életük maga legyen a hír arról: van remény.

„Az Istennél semmi sincs hiába” - Találkozás Erdősi M. Caritas nővérrel

Közösségünkben három olyan nővér is él, akik idén ünneplik nyolcvanadik születésnapjukat: Rózsa M. Julitta, Kelemen M. Agnéta és Erdősi M. Caritas nővérek. Honlapunkon nemcsak felköszönteni, hanem bemutatni is szeretnénk őket. Elsőként Caritas nővért, aki éppen ma ünnepli a születésnapját. Egy korábbi, vele készült interjúval elevenítjük fel gyermek-és ifjúkorát, gazdag tanári pályáját, szerzetesi életét.

 

 

Nagyszombat

Ezen a napon csendben vagyunk. A liturgia is hallgat, ma csak a zsolozsma hangja szól. A sírjában nyugvó Krisztussal együtt hallgatunk. Csak este kezdődik el az ünnep a húsvét vigíliájával, amelynek első szertartásos mozzanata a tűzszentelés, hiszen a húsvéti fény Krisztust jelképezi, akinek feltámadásával a remény éled újjá.

Nagypéntek

„Maga vitte keresztjét, míg oda nem ért az úgynevezett Koponyák helyére, amelyet héberül Golgotának hívnak. Ott keresztre feszítették, s két másikat is vele, jobb és bal felől, Jézust meg középen.” (Jn 19, 17-19) Lelkiségi útmutató Krisztus halálának napjára.

Nagycsütörtök

A szent háromnap mindegyikén szeretettel tesszük közé azt a lelkiségi útmutatót, amelyet Gallatz M. Klarissza nővérünk és Hervai Pál hittanárunk állított össze. Az útmutató diákoknak készült, de kortól függetlenül jó szívvel ajánljuk mindenkinek.

Online szertartások a szent háromnapon

Sok hívőnek az idei húsvéti időben sem lesz módja megszokott módon részt venni a szertartásokon. Nekik kívánunk segítséget nyújtani. Az alábbi linkeken néhány olyan plébánia és szerzetesközösség elérhetősége található, amelyekre kattintva bárki bekapcsolódhat a szent háromnap liturgiájába.

Foglalkoztató füzet kicsiknek Terézia anya életéről

Örömmel tesszük közzé a Boldog Terézia Feminine Studies Szakkollégium kiadványát, Csompilla M. Éva és Tornay Krisztina M. Petra nővér munkáját. A füzet és a kiegészítő prezentáció mától digitális formában elérhető és szabadon használható.

E-mail-címre várjuk imaszándékaikat!

A Boldogasszony Iskolanővérek közösségét is aggodalommal tölti el a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amelyben ismét nagyon sokan megbetegedtek. Aggodalmunknál azonban erősebb a hitünk és a segíteni akarásunk. Szeretettel várjuk mindazok imaszándékait, akik a pandémia miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Imádságok a járvány idején

Sajnos az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány ismét sok embert betegített meg. Több templomban nincs lehetőség szertartáson részt venni, illetve számos hívő elővigyázatosságból távol marad. A lelki áldozáshoz és e nehéz időben hitünk megéléséhez szeretnénk segítséget adni tanácsokkal és imádságokkal.

Megkezdődött a nagyböjt

A nagyböjt az egyházi év legfontosabb időszaka, hiszen legnagyobb ünnepünk előkészülete ez. Nemcsak házunk falai közt és kertünkben teszünk ilyenkor rendet, hanem a lelkünkben is. Rendalapító Terézia anyánk erős és szép képekkel írt e lelki nagytakarítás fontos eszközeiről, vagyis a bűnbánatról, az imáról és a böjtről.

Online formában tartják meg a 9. ökumenikus diákfilmszemlét katolikus, református és evangélikus iskolák tanulói számára

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet, valamint a Budapesti Piarista Gimnázium újra meghirdeti – a járvány miatt elmaradt tavalyi helyett – 9. országos filmszemléjét katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára.

A lét elfogad és szolgálatába vesz – Baráti M. Kinga nővér írása

Gyertyaszentelő Boldogasszony és a megszentelt élet ünnepe van ma. Ez utóbbihoz kapcsolódva adjuk közre Baráti M. Kinga nővér, a makói Szignum iskolánk tanárának szép és őszinte vallomását hivatásáról. Az írás a Bizalom és Bátorság című újságunk karácsonyi számában jelent meg.

„Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra”

A Tanítvány-Kép rovatunk következő interjúalanya Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnő. Éva a Délvidéken született és a szegedi Karolina Iskolánkban érettségizett. Kislányként, a tisztán csengő hangjára a tavaly elhunyt Both M. Kornélia iskolanővér figyelt fel először. Az elmúlt években több énekverseny első díjasa volt, 2013-ban a Szegedi Operabarátok neki ítélték Az Évad Ifjú Művésze-díjat. Kétszeres Dömötör-díjas művész. Az alábbi interjú a Bizalom és Bátorság című újságunk téli számában jelent meg.

Isten útjai – Beszélgetés Alix nővérrel

Csúszó Erzsébet M. Alix nővér a vajdasági Nagykikindán él és szolgál. Szerzetesi hivatása a Jugoszláv Tartományban indult. A Délvidéken élő magyar nővérek hivatalosan 1994-től lettek a Magyar Rendtartomány tagjai. Alix nővér 2020-ban ünnepelte első fogadalmának hatvanadik, örökfogadalmának pedig az ötvenötödik évfordulóját. Életéről és hivatásának születéséről vallott a Bizalom és Bátorság újságunk karácsonyi számában. Ezt adjuk közre honlapunkon is.

Átadták a Patrona óvodájának felújított épületét a Terézvárosban

Alapos felújítás és bővítés után 2021. január 6-án, Vízkereszt napján átadóünnepség és házszentelő keretében újra birtokba vették a Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületet a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tagintézménye, a Patrona Hungariae Óvoda munkatársai és óvodásai.

Hála gyógyulásunkért Istennek és barátainknak

Az elmúlt hetekben nehéz helyzetünk ellenére a Gondviselés jeleként éltük meg azt a tevékeny és imádságos szeretetet, amellyel barátaink, munkatársaink, jelenlegi és egykori tanítványaink közössége körülvett minket. Alábbi levelében Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő számol be jelenlegi helyzetünkről és tolmácsolja a nővérközösség köszönetét.

A DigiSchol@nővérek adventi kalendáriuma

Karanténhíradónk mellett online adventi kalendáriumsorozatunkkal üzentünk tanítványainknak, munkatársainknak és barátainknak. Karácsonyig tíz napon át mindennap kinyílt egy ablak, és változatos adventi gondolatokat hallhatunk a nővérektől. Szeretettel hívunk mindenkit, hogy nyissa meg az ablakot!

Megjelent a Bizalom és Bátorság karácsonyi száma!

Kedves Barátaink! Kedves Olvasók!

Advent harmadik vasárnapjára, az öröm vasárnapjára készülünk. Ugyanakkor mi már napok óta igazán örömteli hangulatban vagyunk. Hiszen elkészült a Boldogasszony Iskolanővérek lapjának téli száma.

In memoriam dr. Nagy Mária Eleonóra

1934. augusztus 29. – 2020. november 8.

Elhunyt Dr. Nagy Mária Eleonóra, a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákjainak Országos Szövetségének első elnöke. A megalakulástól, 1991 novemberétől tizenkét éven át vezette a szövetséget. Nagy szeretettel, odaadással dolgozott az öregdiákok közötti kapcsolattartáson.

„A mi karanténunk felfelé nyitott” - Beszélgetés Ágnes nővérrel

Fodor M. Ágnes nővérünk a Mária Rádió Napindítójában beszélt arról, hogy idős, de még aktív emberként, szerzetesnőként milyen nehézségeket és kegyelmeket tapasztal meg és milyen feladatokra koncentrál, mivel tölti idejét ebben a mindnyájunk számára új, és sokszor nehéz helyzetben.

A beszélgetés 2020. október 20-án hangzott el. A műsorvezetők Parák Eszter és Virágh József atya.

Meghallgatható honlapunk médiatárában.

Búcsú Adrien nővértől

Kongregációnk születésnapján, október 24-én búcsút vettünk Adrien nővértől. Gyászunkat vigasztaló örömre fordította az Úr a szentmiséből áradó kegyelemmel, Kondé Lajos atya felemelő gondolataival, a Szegedi Dómban egybegyűlt imádkozó közösség megtartó erejével, a temető fái közt beszűrődő szelíd őszi napsütéssel.

Október 24. – Rendünk születésnapja

Rendünk alapítója, Jézusról nevezett Boldog Terézia Gerhardinger és társai 187 évvel ezelőtt, 1833. október 24-én kezdték meg fogadalmas közösségi életüket a bajorországi Neunburg vorm Waldban. Rendi születésnapunkat (angolul, a kongregáció hivatalos nyelvén a Foundation Day-t) világszerte ünnepeljük, a rendtartományok szokás szerint a megelőző hét folyamán üdvözlőlapokat küldenek egymásnak. Ezekből közlünk válogatást.

1956 – Egykori diákjaink emlékeznek

Az 1950-es években az iskolanővérek által fenntartott két intézményben sok olyan család gyermeke tanult, akiknek másutt esélyük sem lett volna érettségit szerezniük. A debreceni Svetits és a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium nemcsak biztonságot, hanem tudást és családias légkört is biztosított ezeknek a lányoknak. Visszaemlékezéseik a forradalomról, a korról és arról az emberségről is szólnak, amelyet megtapasztaltak iskoláink falain belül.

A különbözőségben is megélt egység útján

Ulrik M. Monika nővér élete során volt osztályfőnök, prefekta, matematika-fizika-hittan szakos tanár, jelölt-és posztulánsmester, házfőnök, rendfőnök, spirituális igazgató. Elindította a cserkészmozgalmat a Karolinában. Egybefogta a Szerzetesi Iroda munkáját. Új küldetése szerint, amint azt a járványhelyzet engedi, ő lesz az egyik novíciamesternő Rómában.

„Kivártam ezt a jó döntést”

Hogyan lesz egy vegyészmérnök huszonéves lányból szerzetes? Milyen belső és külső ösvényt kell végigjárnia ahhoz, hogy egy ilyen nagy döntést meghozzon? Rendtartományunk fiatal tagja Geröly M. Sára nővér idén júliusban tette le első fogadalmát Rómában. A kilenc elsőfogadalmas között ő az egyetlen magyar. Vele beszélgettünk keresésről, döntésekről, a nemzetközi noviciátusban szerzett tapasztalatokról, feladatokról és tervekről.

Szilvána nővért köszöntöttük

Bönde Erzsébet M. Szilvána nővér szeptember 23-án töltötte be kilencvenötödik életévét. Születésnapja alkalmából– a járványhelyzet szabályait betartva – köszöntötte fel a nővérközösség és a Ferencvárosi Önkormányzat.

Megjelent a Bizalom és Bátorság legújabb száma!

Kissé rendhagyó ez a kiadás, mivel a benne szereplő legtöbb cikk májusban már olvasható volt digitális formában. Tavasszal ugyanis újságként megszerkesztettük, betördeltük a pünkösdre szánt lapot, de a koronavírus-járvány miatt nem nyomtattuk ki, mivel nem tudtuk volna eljuttatni az olvasókhoz. Nyár végén úgy döntöttünk, hogy néhány új cikkel kibővítve, a tanévkezdésre, illetve az őszre hangolva újraszerkesztjük a kiadványt és nyomtatásban is megjelentetjük. Így nyújtjuk át most a kedves olvasónak.

Búcsút vettünk Kornélia nővértől

A nagybecskereki magyar és horvát nyelvű katolikus közösség és nővértársai szeptember 19-én ünnepi hálaadás keretében búcsúztak el Both M. Kornélia nővértől. Orgonamuzsika és éneklés töltötte be a nagybecskereki székesegyházat, ahol Kornélia nővér a magyar és horvát szentmisék kántora volt.

Másfél évszázad a leánynevelés szolgálatában

Megjelent rendtörténeti könyvsorozatunk, az Acta Hungarica Historica SSND harmadik kötete. A magyar iskolanővérek történetét feldolgozó sorozat a délvidéki nővérekről írt és összegyűjtött anyaggal bővült.

A ZöldEnergia fotópályázat eredményhirdetése

Sikeresen lezárult a 2020 februárjában ZöldEnergia címmel meghirdetett fotópályázat, melyre 55 résztvevő több mint 100 pályaműve érkezett be. A pályázat témája az energiatudatosság és a megújuló energiahordozók népszerűsítése volt.

Új tornapálya a Patronában

Új sportpályát vehettek birtokba szeptember 11-én a patronás diákok. A pályát Rubovszky Rita főigazgatónő és Lobmayer M. Judit nővér tartományfőnöknő adták át, és Szabon Gábor atya áldotta meg.

Új önkiszolgáló ebédlő nyílt a Patronában

Szeptember 1-jén 12 óra 55 perckor lépte át az új önkiszolgáló diákebédlő küszöbét az első patronás lány, aki éppen tornaóráról érkezett. Lencsevégre kaptuk a történelmi pillanatot, amint végigment a folyamaton: tálca, evőeszköz, szalvéta, leves, második fogás, kenyér, pohár, asztalfoglalás...

Veni Sancte

Régi hagyomány, hogy az egyházi iskolák a tanévet a Szentlelket hívó énekkel kezdik. Ki mást is hívhatnánk segítségül – pedagógusok és diákok egyaránt, – mint a harmadik isteni személyt? Ilyenkor a Szentlélek hét ajándéka közül leginkább a bölcsességre, az értelemre és a tudományra gondolunk.

Hogyan nem lehet digitálisan tanítani?

Rubovszky Rita a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontunk főigazgatója adott interjút az Új Embernek, illetve a Magyar Kurírnak a digitális oktatás tapasztalatairól, az egymás iránt érzett felelősségről, az idei tanévkezdés kihívásairól és reményeiről.

Közösségépítő programok a szakkollégiumban

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Támogatott: Patrona Katolikus Egyetemi Szakkollégium

Felhívás címe: Egyházak Közösségi Célú Programjainak és Beruházásainak Támogatása

A projekt címe: Közösségépítő programok a szakkollégiumban

Pályázati azonosító: EGYH-KCP-15-0622

Elnyert támogatás: 2 millió forint

„Ha Isten velünk, ki ellenünk?” – Találkozás Széchenyi Kingával

Széchenyi Kinga – tanár, műfordító, író, szobrászművész – 1955 és 1959 között tanult a Patrona Hungariae Gimnáziumban. A neves család sarjának lenni sem a vészkorszakban, sem még sokáig utána nem volt könnyű. Hajdani tanítványunk kedvessége, bölcsessége, élettapasztalata nagy kincs, mint ahogyan az a könyv is, amely tollából született bő tíz évvel ezelőtt. S amely abban segít, hogy szembenézzünk egy barbár korszak máig ható következményeivel, hogy emlékezzünk azokra az áldozatokra is, akiknek egy „bűnük” volt: nemesi családba születtek.

Tartományi találkozó és lelkigyakorlat Debrecenben

A nyár közepét idén is együtt tölti tartományi közösségünk kirándulással, találkozóval, egyhetes lelkigyakorlattal és fogadalmi jubileumok ünneplésével. Idén újra Debreceni rendházunk és iskolánk lát bennünket vendégül.

Közös idő hivatásunk megerősítésére

Mi, a rendtartomány fiatalabb tagjai, huszonhét nővér időt és energiát ajándékoztunk egymásnak és magunknak, hogy hivatásunk megerősítésével foglalkozzunk a hivatás évében. Legtöbben életünk derekán járunk, így az életközépi megújulás került a középpontba. Áldásként éltük meg, hogy háttérsegítőként jelen voltak körülöttünk legfiatalabbjaink, a noviciátusba készülő vidám posztulánsok is.

In memoriam Zöllner M. Carissima nővér

Életének kilencvenötödik, szerzetesi fogadalmas életének hetvennegyedik esztendejében Debrecenben elhunyt Zöllner M. Franciska Carissima nővér. Az alábbi nekrológban rá emlékezünk.

Kenutábor a Szigetközben

A Patrona Hungariae Gimnázium tizedikesei június végén kenutúrán vettek részt testvérosztályukkal, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tizenegyedik osztályos diákjaival. Az élményekben gazdag három napról Fényes Gréta és Szí Ágnes beszámolóját olvashatják.

Kollégiumavató ünnepség Nagybecskereken, egykori zárdaépületünkben

Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagybecskerek belvárosában a Bega-parton sokszor nosztalgiával nézegettük azt a szép épületegyüttest, ami hajdan rendünk nagyhírű iskolája, kollégiuma és zárdája volt. Elérhetetlen álomnak tűnt, hogy valaha is újra visszatérjünk ide. Ez az álom 2020. június 11-én valósággá vált, amikor egy hosszú folyamat eredményeként felavatták a felújított épületszárnyat. A jeles eseményt Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is megtisztelte.

Pedagógusnapra

Pedagógusnap alkalmából köszöntjük minden intézményünk pedagógusát. Külön köszönjük nekik, hogy az elmúlt hónapok kihívásai közepette is derekasan helytálltak. Jó pihenést és feltöltődést kívánunk a közelgő nyári szünetre.

Trianon 100

Száz évvel ezelőtt a trianoni döntés következtében rendtartományunk is elvesztette házainak kétharmadát: Erdély és Bánát, első alapításaink helyszíne, az évtizedes hagyományú rendházak és iskolák, köztük a temesvári anyaházzal, más országok fennhatósága alá kerültek.

Pünkösdi gondolatok

A Vigasztaló eljövetelének ünnepén Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő reményt adó szavaival kívánunk iskolanővéri közösségünk minden tagjának áldott pünkösdöt. Ez az írás a holnap digitálisan megjelenő Bizalom és Bátorság című újságunk legfrissebb számában szintén olvasható.

Karolina Virtuális Majális

Hiányzik a nagy szabadtéri rendezvények hangulata, a sürgés-forgás, nevetés, a közösségi élmény?
Látogass el szegedi Karolina iskolánk oldalára, ahol egy igazi majálisban lehet részed!
A virtuális helyszínek valódi élményekkel várnak: kirakodóvásár, kézműveskedés, aszfaltrajzverseny, táncház... Karolinás tanárok vezetésével biciklitúrára indulunk, nem marad el a lángossütés és persze a vidám koncertek sem!

Szeretettel várunk!

Tovább a majálisra...

Szabadulós játék a nővérekkel

Az alábbi linken található izgalmas fejtörővel kedveskedtünk idén általános iskolásainknak Terézia anya napja, május 9-e alkalmából. A játék során bejárhatod az iskolát és a rendházat, segíthetsz, és segítséget kérhetsz a nővérektől, a végére pedig sokkal többet fogsz tudni az iskolanővérek hivatásáról, küldetéséről.

Tovább a videóhoz...

Május 9. - Alapítónk, Terézia anya ünnepe

Ünnepeljünk együtt!

"A szeretet az a kötelék, amely bennünket egymással és Istennel egyesít."

Ma van rendünk alapítójának Gerhardinger Mária Terézia anyának (Regensburg, 1797. június 20. – München, 1879. május 9.) égi születésnapja. Ezen a napon rendünk minden tartománya ünnepel. Ilyenkor egymást is köszöntjük.

Az összetartozás örömét továbbosztva fogadjanak szeretettel nővéreink üzeneteiből néhányat a világ tájairól.

Üzenetek

Online ballagások

A kényszerű otthonlét megnehezíti, hogy hagyományainkat a megszokott módon ünnepeljük. Iskoláink tanárai és diákjai e szokatlan körülmények között is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy végzőseinket kárpótolják az elmaradt ünnepségért. Sajátos kegyelem, hogy most minden eddiginél nagyobb közösségben vehetünk részt a ballagásokon.

Patronás helytörténeti kisfilmek sikere

Három patronás film jutott be az Évszázadok öröksége művelődéstörténeti vetélkedő Kárpát-medencei döntőjébe. Tekintsék meg a három reformkori témában készült szép és érdekes helytörténeti alkotást, melyek közvetlenül a távoktatás bevezetése előtt készültek! Gratulálunk a patronás csapatok tagjainak és felkészítő tanáruknak, Hagyóné Vitus Györgyinek!

Árvízió

A nagy 1838-as pesti árvíz után nyomozó diákcsapat kreatív eszközökkel érzékenyít bennünket, hogy közelebb kerüljünk az egykori nagy megpróbáltatást átélő elődeinkhez.

Segítség lelki áldozáshoz

Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak
Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak

A járvány hónapjaiban a hívek kamerák közvetítésével tudnak részt venni a szentmiséken. Szentáldozásra azonban ilyenkor csak lelki áldozás formájában van lehetőség. Mivel a lelki áldozás nem tartozik az eddig megszokott hitgyakorlataink közé, bizonyára sokaknak jól jön a segítség ehhez. Az alábbiakban Lobmayer Imre (Judit nővérünk testvére) piarista atya gondolatait osztjuk meg.                                                                                                                                    
 

Megemlékezés Kornélia nővérről

Nagycsütörtökön, 75 évesen váratlanul elhunyt Both M. Kornélia Boldogasszony iskolanővér. Az alábbiakban felidézzük életét és hivatását, melyből annyi ajándék származott öt évtizeden át a vajdasági magyarok, az utóbbi években pedig a budapesti nővérközösség és tanítványaik számára.

Paschalis nővér húsvéti üzenete

Paschalis nővér, akinek a neve is húsvétit jelent, májusban lesz kilencvenkilenc éves. A télen elszenvedett combnyaktörés sem törte meg derűjét. Az ő ünnepi üzenetével és egy kis beszámolóval viszonozzuk az egykori tanítványok, jóbarátok imáját, érdeklődését, az eljuttatott figyelmességeket.

Áldott húsvétot kívánunk!

„Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. "

(Mt 28, 5-6)

Húsvét vasárnap

Szent ünnepünk első napjának üzenetét Koncz M. Julianna nővér írta. Julianna nővérünk a délvidéki szórványmagyarság körében szolgál. A Nagybecskereken tanuló vajdasági lányok számára fenntartott kollégium vezetője. Az ő gondolataival és az általa választott erőt és reményt adó képpel kívánunk áldott húsvétot. Krisztus feltámadt!

Nagyszombat

A mai elmélkedésben Ivanics M. Andrea nővér Matthias Grünewald megrendítően szép remekművére, az Isenheimi szárnyas oltárra irányítja figyelmünket. És vezet át bennünket a nagypéntek és a nagyszombat sötétségéből a hamarosan felvirradó ünnep fényébe.

Nagypéntek

Németh István atya diákként az első hat osztályt a Svetitsben végezte. Rómában szentelték diakónussá 2017-ben, majd egy évre rá pappá Debrecenben. Jelenleg a Pápai Biblikus Intézet hallgatója Rómában. Ma az ő elmélkedést olvashatják.

Nagycsütörtök

Nagycsütörtök napján Dr. Szarka Gergely görögkatolikus parókus, a Svetits Általános Iskola és Gimnázium hittanárának elmélkedését olvashatják.

Hogyan tovább, oktatás?

Ezúttal  Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatója osztotta meg tapasztalatait a digitális tanításról a Magyar Kurír munkatársával.

Nagyböjti hangoló (9.)

A mai üzenetet Koppány Emese küldi, aki angoltolmácsként és szövegfordítóként segíti évek óta a nővérek és a világi munkatársak munkáját. Reményik Sándor egyik legszebb versét és a hozzá írt gondolatait olvashatják.

Digitális oktatás – Interjú Gilicze Zoltánnal

Már három hét telt el azóta, hogy az iskoláknak át kellett térniük a digitális oktatásra. Az igazgató úr a Patrona Hungariae Iskolaközpont általános iskoláját vezeti. Az interjú a Magyar Kuríron jelent meg.

Nagyböjti hangoló (7.)

A mai üzenetet Baranya Csaba, a Svetits Általános Iskola és Gimnázium történelem-hittan szakos középiskolai tanára küldte.

Hazatérés a perui misszióból

Nyúl M. Fidelis nővérünk perui küldetéséről, ahol a legszegényebbek közt szolgált, hónapokon át adtunk hírt a Facebook-oldalunkon. A világjárvány veszélyei miatt úgy döntöttünk, hogy biztonsága érdekében hazahívjuk. Nemrég szerencsésen megérkezett. A napokban született leveléből idézünk.

Képes üzenet a nővérközösségtől (2.)

Újabb üzenet közösségünktől iskoláink minden otthon lévő tanítványának, azok családtagjainak, munkatársainknak, a társult tagoknak és minden kedves barátunknak.

A teljes üzenet ITT olvasható

(fotók és szöveg: Lobmayer M. Judit nővér)

Nagyböjti hangoló (6.)

Ma Lokodi Anna üzenetét küldjük. Anna az erdélyi Mikházáról származik, és negyedikes elemista kislányként ismerkedett meg a szovátai énekes missziónkkal. Később a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar tagja lett, majd zenei tanulmányokat folytatott, s ma már a misszió munkatársa.

Missziónkban szájmaszkok készülnek

A Mátraaljai Missziónkban három településén (Markazon, Halmajugrán, Vécsen) tevékenykednek nővéreink és önkéntes civilek, illetve civil szervezetek. Vécsen most szájmaszkok készülnek.

Hogyan birkóznak meg a digitális oktatással az iskolanővérek?

Az elmúlt héten nemcsak iskolai óráink, de kollégiumi közösségeink is a virtuális térbe költöztek. Arról, hogy milyen kreativitást és rugalmasságot igényel a kapcsolattartás, és hogy milyen különleges kihívásokat és kegyelmeket tartogat ez az újfajta élet- és munkarend, Gazdag M. Gemma és Győri M. Réka nővérek, a Patrona Hungariae Gimnázium tanárai és prefektái (kollégiumi nevelői) meséltek.

Taps a tanároknak

A világ tapssal köszöni meg az egészségügyben dolgozók munkáját. De nem feledkezhetünk meg a pedagógusokról sem, akiket hatalmas feladat elé állított a járvány okozta helyzet.

Nagyböjti hangoló (4.)

Ma Géczy M. Erzsébet nővértől kértünk lelki útravalót nagyböjtre, aki Johann Sebastian Bach Máté-passiójából választott részleteket.

Nagyböjti hangoló (5.)

A következő nagyböjti üzenetet Lukács Katalin tanárnő küldi, aki a debreceni Svetits Gimnázium magyar-angol szakos tanára.

Képes üzenet nővérközösségünktől

A Boldogasszony Iskolanővérek közössége szeretettel küldi ezt a fotókkal kísért üzenetet iskoláink minden otthon lévő tanítványának, azok családtagjainak, munkatársainknak, a társult tagoknak és minden kedves barátunknak.

Március 22. - Nemzetközi szolidaritási és imanap

A Női Általános Elöljárók Nemzetközi Uniója (UISG) március 22-ére az egész világot átfogó szolidaritási és imanapot hirdetett, hogy kifejezzék közelségüket elsősorban azokkal, akiket közvetlenül sújt a koronavírus-járvány

Hivatás éve – 2020. március 20.

Egy hónappal ezelőtt mondtuk el először közösen azt az imádságot, amit a 2020-ra meghirdetett Hivatás Évére írtunk. Akkor még nem sejtettük, hogy mekkorát fordul velünk a világ, s az akkor megfogalmazott mondatok mára más értelmet is nyernek. Ma arra kérünk mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában mondja el ezt az imádságot. És kérjük a Mindenhatót, hogy mindenki helyt tudjon állni a maga hivatásában ezekben a nehéz időkben.

Patronás-piarista táncvizsga 2020

A hagyományos patronás-piarista tánciskolát lezáró bálra február 22-én került sor a Patronában. Az estéről és az azt megelőző felkészülésről Czire Hanga Debora 10. A osztályos tanuló számol be:...

Renáta nővér doktori védése

Sikeresen védte meg "Búcsúk és búcsúlevelek a késő középkori Magyarországon" című történelemtudományi doktori dolgozatát Erős Katalin M. Renáta nővér. A védésre 2020. március 3-án került sor a a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épületében.

Hivatás éve 2020

Mi, a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya a 2020-as évet a hivatásnak szenteljük. Ebben az esztendőben azért imádkozunk és teszünk, hogy minél több ember felfedezhesse élethivatását, és így kiteljesedjék az élete.

Monika nővér Afrikában

Ulrik M. Monika nővérünk tavaly december 28-án egy hónapra Afrikába utazott. Kenyai és nigériai útja zarándoklatnak is mondható, hiszen azért indult el, hogy megismerje az afrikai nővérek helyzetét, szolgálatát, megismerje az ottani világot, az emberek életét.

A Csíksomlyói passió újra a Nemzeti Színházban

A Csíksomlyói passió január 10-én és 11-én csendült fel újra a Nemzeti Színházban. A darabban ismét szerepelt a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának kórusa. Ebből az alkalomból idézzük fel a résztvevők – diákok és pedagógusok – élményeit, amelyeket az első próbák idején éltek át.

„Ők mégis kitartottak”

Forrás: Pécsi Egyházmegye
Forrás: Pécsi Egyházmegye

Püspöki szentmisével egybekötött gyászszertartás keretében újratemettek negyvenkilenc szerzetesnőt, akik a kommunizmus évtizedeiben hunytak el. A szertartást a pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban, ismertebb nevén a dzsámiban tartották január 8-án.

Nővérek újratemetése

Negyvenkilenc szerzetesnő hamvait temetik újra január 8-án a pécsi dzsámiban, azaz a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom altemplomában. A szerzetesnők közt van Hidvégi M. Karolina nővérünk is, aki 1989. január 10-én hunyt el Pécsett.

Megújultunk!

Örömmel adjuk hírül, hogy mától elérhető a makói SZIGNUM iskolánk új honlapja. Az oldalon minden hasznos és fontos információ megtalálható az iskoláról és az aktuális tanévről. Ajánljuk leendő diákjaink szüleinek a figyelmébe is!

www.szignum.hu

Szívből gratulálunk!

Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy az általános iskolánk pedagógusa Veress Attiláné, az oktatási-nevelési területen végzett kiemelkedő munkájáért október 29-én Trefort Ágoston-díjban részesült.

Szentmise Papp László egykori igazgatónkért

Papp László
Papp László

Budapesti közösségünk vasárnapi szentmiséjét Papp László piaristáért, a Patrona Hungariae Gimnázium egykori igazgatójáért ajánljuk fel. Szeretettel várjuk egykori tanítványait és a róla megemlékezni kívánókat november 10-én, vasárnap 9 órára a Patrona Hungariae Katolikus iskolaközpont kápolnájába (1092 Budapest, Knézich u. 3-13.).

Ökos családi nap a SZIGNUM-ban

A teremtésvédelem és a környezettudatosság témája köré szerveződött idei Családi napunk. A hagyományos közösségi programon előadásokkal, játékos állomásokkal és bábelőadással is vártuk a mintegy hatszáz résztvevőt.

Családias hangulatban avatták fel a Karolina új óvodáját

Minden gyermek ajándék és lehetőség, amiért hálásnak kell lennünk – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár a Szent Őrangyalok Óvoda átadóján. A Boldogasszony Iskolanővérek intézménye több mint 800 millió forintból épült meg, a fejlesztést az állam 450 millió forinttal támogatta.

„Gyermeklelkek nyitogatója”

Dr. Papp László piarista szerzetestanár, a Patrona hajdani legendás igazgatója 1994. október 5-én hunyt el. Ruppert József piarista atya kezdeményezésére nővérek és öregdiákok egy kis csoportja megemlékezést tartott a sírjánál az Új Köztemetőben.

EFOP 1.3.7-17 - Dél-mátrai Röptető

2018 tavaszán kezdetét vette a Boldogasszony Iskolanővérek mint konzorciumvezető, a Boldog Terézia Katolikus Feminine Studie Szakkollégium, valamint a Stillmungus Kulturális Alapítvány mint konzorciumtagok szereplésével megvalósuló Dél-mátrai Röptető című projekt. Az EFOP- 1.3.7-17 kódszámú, A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítése c. felhívás keretében Markazon és Markaz környéki településeken hátránykompenzáció, valamint a konzorcium partnerek szervezeti és szakmai fejlesztése valósul meg.

Utazás Tündérkertbe – Nevelési konferencia Erdélyben

„Ekkora bolondságot! És ekkora vagányságot!” – idézte fel Tornay M. Petra nővér sokak reakcióját, amikor véglegessé vált, hogy a következő nevelési konferenciánk Erdélyben lesz. Immár hatodik éve valamennyi iskolánk és missziónk nevelőit néhány napra találkozásra hívjuk.

Energiatudatos szemléletformáló kampány

A projekt neve: 

A Boldogasszony Iskolanővérek által üzemeltetett iskolák tanárainak és tanulóinak, valamint érintett hozzátartozóinak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására

Azonosítója: 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00351

Boldogasszony Iskolanővérek pedagógiai konferenciája 2019.

Pályázat kiírója: Bethlen Gábor Alap

Pályázati kiírás címe: Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása

Kiírás célja: Az egyházi közösségek hitéleti, kulturális, oktatási, közösségépítő és felzárkóztató tevékenységével szorosan összefüggő helyiségek felújításának, kialakításának illetve működtetésének támogatása

Támogatott: Boldogasszony Iskolanővérek

A projekt címe: Boldogasszony Iskolanővérek pedagógiai konferenciája 2019

Patronás siker az AVK-szakkör filmbemutatóján

avk tábor
avk tábor

A Patrona Hungariae és a Budapesti Piarista Gimnázium közös AVK (Audiovizuális Kommunikáció) szakköre bemutatta a 2018/19-es tanévben készült hét filmjét. A közönségszavazást egy lányfilm nyerte, a Bori és Márk című krimiparódia.

Új óvoda épült a Karolinában a magyar kormány támogatásával


EGYH-KCP-17-P-0174 és EGYH-KCP-18-P-0173

A Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi tartománya által fenntartott Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium összetett intézmény falai között a kezdetek óta óvoda is működik.

Erdélyi kórusunk Olaszországban

Az 59. alkalommal megrendezett Rassegna Internazionale Musica Sacra „Virgo Lauretana” nemzetközi egyházzenei találkozón, ezt követően pedig a már hagyományos Balatoni Csillagösvény missziós körúton vett részt a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar júliusban. Az alábbiakban Kiss Boglárka 8. osztályos kórustag élménybeszámolóját olvashatják.

Boldogasszony zarándoklat Versecen

Versec zarándoklat
Versec zarándoklat

Délvidéki nővéreink is csatlakoztak jubileumi tanévünk megünnepléséhez: tizenegy település magyar közösségének több mint 200 tagja vett részt június 8-án, szombaton a Boldogasszony Iskolanővérek 155 éves bánáti jelenléte előtt tisztelgő zarándoklaton.

Svetitses diákok a Debreceni Egyetem tehetséggondozó programjában

tehetségkutató
tehetségkutató

A Svetits Gimnázium három 11. A osztályos diákja: Bódis Mira,  Holozsai Hanna és Tátrai Marcell részt vehettek  a Debreceni Egyetem tehetséggondozó mentorprogramjában, ahová dr. Pete László, a DE-BTK Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke hívta meg őket. Kutatásuk eredményéről a GRADUS Középiskolás Diákok Konferenciáján adtak számot.

Elkészült a bemutatkozó filmünk!

FIlmajánló
FIlmajánló

Hogyan vezet (és főképp miért) mozgó énekiskolát Vera nővér és Gabi társult tagunk Szovátán? Miképp élik meg a szerzetességüket nővéreink az ortodox Szerbiában Nagybecskereken? Milyen kihívásokkal néznek szembe és milyen örömökben részesülnek az iskoláinkban tanító nővéreink Debrecenben, Makón, Szegeden és Budapesten?

Balatoni Csillagösvény

csillagösvény 2019
csillagösvény 2019

Idén is elindult, immár hetedik alkalommal, a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Csaba testvérrel és a Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral. A kórust Nagy M. Vera nővér, Czakó Gabriella társult tag és Lokodi Anna karnagyok vezénylik, a körúton befolyt adományokkal a szovátai Marianum házat és énekes missziónkat támogatják.

Az összetartozás örömében – Jubileumi nap és találkozó a Patronában

Boldog Gerhardinger Terézia anya Csajághy Sándor csanádi püspök kérésére 1858. október 1-jén hat nővért küldött Temesvárra. Itt és ekkor kezdődött az a közös történet, ami 160 esztendeje tart, és fűz össze szerzetesnővéreket, világi munkatársakat és diákokat. Jubileumi tanévünk jeles napja április 27-e volt, amikor mintegy hétszáz hajdani tanítványunk érkezett vendégségbe a Patrona Hungariae falai közé.

Elhunyt Varga M. Karola nővér

Varga Anna M. Karola életének 101., szerzetességének 76. évében 2018. február 20-án elhunyt. Szeretett halottunkat 2019. március 13-án 12:45-kor kísérjük utolsó útjára a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

A Boldogasszony Iskolanővérek delegációja részt vesz az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának munkájában

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) nemzetközi delegációja, melynek tagjai között a Brazíliában, Magyarországon és az Egyesült Államokban működő iskolanővéri iskolák diákjai is helyet kapnak, részt vesz az Egyesült Nemzetek nők helyzetét vizsgáló bizottságának 63. ülésszakán, mely március 11-22. között kerül megrendezésre New Yorkban. A 2019-es ülésszak kiemelt témái a társadalmi védőháló rendszerei, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőséget szolgáló fenntartható infrastruktúra, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítése.

Régebbi híreink