Az éghajlatváltozás beteggé tesz bennünket

Egy sor tanulmány foglalkozik azzal a témával, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, mint az olaj és a szén használata évente több millió ember halálához vezet. A világméretű légszennyezés miatt ugrásszerűen nő a rákos megbetegedések száma.

Arra kérünk, csatlakozz imánkhoz, amelyben arra kérjük a lourdes-i Szűzanyát, járjon közben értünk és azokért a családokért, akiket különösen is érint a légszennyezés. Imádkozzunk azért is, hogy a világ vezetői belássák, véget kell vetnünk a fosszilis tüzelőanyag korszakának.

„Tudjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló technológia nagyon környezetszennyező – különösen a kőszén, de a kőolaj és kisebb mértékben a földgáz is -, ezért fokozatosan és haladéktalanul mással kell helyettesíteni őket.”  (Laudato Si’, 165)

Február 11-én arra emlékezünk, hogy Szűz Mária először jelent meg Szent Bernadett Soubirous-nak. Harminc évvel ezelőtt, 1992-ben Szent II. János Pál pápa február 11-ét a betegek világnapjává nyilvánította. A pápa szándéka az volt, hogy felhívja a katolikusok, az egészségügyi intézmények és a civil társadalom figyelmét arra, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a beteg emberek és az őket gondozók megsegítése.

Február 11-én szeretnénk azokról is megemlékezni, akik a környezetszennyezés következtében betegedtek meg. Kérjük elsősorban a Laudato Si’ Mozgalom tagjait és minden hívő embert, hogy e napon imájukban hordozzák ezeket a testvéreinket is.

A Stanford Egyetem szakembereinek tanulmánya szerint a klímaváltozás elősegíti bizonyos, különösen a szúnyogok és más rovarok által terjesztett betegségek, mint a malária, dengue-láz, a chikungunya és a nyugat-nílusi vírus terjedését. Emellett az olyan éghajlati katasztrófák, mint az árvizek, a szárazságok, a hőhullámok szintén megbetegedéseket okoznak, beleértve az olyan mentális egészségügyi problémákat, mint a szorongás, a depresszió és az öngyilkosság.

A The Lancet című folyóiratban nemrégiben megjelent nemzetközi tanulmány szerint a következő évszázadban sokkal több ember lesz kitéve olyan szélsőséges időjárási eseményeknek, amelyek „potenciálisan katasztrofális kockázatot jelentenek az emberi egészségre.” Ez azt jelentheti, hogy az emberiség által az utóbbi 50 évben a globális egészségügyben elért eredmények megsemmisülnek.

Ferenc pápa felhívása így szól: ››Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas‹‹ (Lk 6,36). Szeretettel álljunk a szenvedők mellé”.

A Szentatya arra biztat bennünket, hogy kezdjük el meghallgatni a betegeket, a történetüket, a szorongásaikat és a félelmeiket.

Az emberibb holnapért munkálkodó, egy reményt valló katolikusként február 11-én imádkozzunk együtt Isten egész teremtéséért.

Imádság

Tiszta tekintetet kérünk tőled, Istenünk. Olyan látásmódot kérünk tőled, amelyet nem homályosít el semmi. Add, hogy tiszta szemmel lássuk teremtésed mérhetetlen szépségét, irgalmas szereteted megnyilvánulását.

Válasz: Urunk, áldd meg a világot, hogy a miénk legyen a világ! Urunk, hallgasd meg imáinkat.

Add, Urunk, hogy fiataljainkban felébresszük közös otthonunk, a Földünk iránti szeretetet.

Válasz: Urunk, áldd meg a világot, hogy a miénk legyen a világ! Urunk, hallgasd meg imáinkat.

Add, Urunk, hogy közös otthonunk, a Föld minden teremtményed számára legyen békés és vendégszerető.

Add, Urunk, hogy mindenkit, aki ajtónkon kopogtat, szeretettel fogadjunk.

Add, Urunk, hogy egyetlen gyászolót se hagyjunk vigasztalás nélkül.

Add, Urunk, hogy mindenki, aki imában, szeretettel és békével fordul Hozzád, rád találjon.

Forrás: https://laudatosimovement.org/2021/10/21/6-prayer-intentions-for-the-climate-crisis/

2022. február 14.