Szilvána nővért köszöntöttük

Bönde Erzsébet M. Szilvána nővér szeptember 23-án töltötte be kilencvenötödik életévét. Születésnapja alkalmából – a járványhelyzet szabályait betartva – köszöntötte fel a nővérközösség és a Ferencvárosi Önkormányzat munkatársa.

Szilvána nővér, vagy ahogyan mindenki hívja, Szilvi néni 1925. szeptember 23-án született Kiskundorozsmán egy mélyen hívő, tízgyermekes parasztcsaládba. A szülők és a gyermekek rendszeresen jártak szentmisére. Szilvi néni egy alkalommal így emlékezett vissza gyermek- és fiatalkorára: „Mindig örültem, ha nővéreket láttam, vagy ha papokkal találkozhattam. Huszonkét éves voltam, amikor elhatároztam, hogy belépek az iskolanővérekhez. Erre 1947. október 1-jén került sor Szegeden, és ezt a döntésemet később soha nem bántam meg.”

 

Az ötvenes évek elejétől, mint oly sok szerzetes, ő is szétszóratásba kényszerült. A politikai helyzet miatt 1958-ban tehette le az első fogadalmát, addig magánfogadalomban élt. Örökfogadalmas nővérré 1963-ban vált. 1951-től a Szegedi Hittudományi Főiskola konyháján dolgozott. Itt volt szakácsnő 1972-ig. Ezt követően pedig a budapesti rendház konyháján tevékenykedett.

Szilvi néni azon nővérek közé tartozott, akik nem tanítással, hanem fizikai munkájukkal teszik teljessé a nővérközösség életét. Ők azok, akik a mindennapok gördülékenységét biztosítják, akiknek lankadatlan fáradozásáért sok köszönettel és hálával tartozunk.

Szilvi néni nemcsak születésnapot, hanem névnapot is ünnepelt szeptemberben. Ma pedig, amikor ez a köszöntés kikerül a honlapra, ünnepli azt, hogy hetvenhárom évvel ezelőtt tagja lett a Boldogasszony Iskolanővérek, akkori nevén Miasszonyunkról nevezett Szegény iskolanővérek rendjének.

Isten éltesse!

A képeken kis x-szel jelöltük őt.

2020. október 01.