Három helyezést szerzett a Patrona az Évszázadok Öröksége versenyen

Írásbeli munkákkal, két kisfilmmel adtak számot a Kárpát-medence diákcsoportjai a reformkor és az 1848-49-es szabadságharc ismeretéről. Három patronás csoporté lett a második, harmadik és a negyedik helyezés. Szeretettel gratulálunk a kilenc lánynak és felkészítő tanáruknak, Hagyóné Vitus Györgyi tanárnőnek!

(Korábban már beszámoltunk a karantén előtt forgatott első kisfilmek sikeréről, érdemes megtekinteni ezeket az élvezetes reformkori helytörténettel kapcsolatos kreatív alkotásokat is.)

Az utolsó fordulóban ismét filmet kellett beadni, ezúttal a szabadságharc volt a fókuszban. A forgatások 2020 júniusában zajlottak, amikor már feloldották  a karantént, ám még online zajlott a tanítás. Két történelmi mozzanat közül választhattak a fiatalok: az 1849. április 14-én kiadott Függetlenségi Nyilatkozat előtti napon a református kollégium oratóriumában folytatott vitáról vagy az 1849-es tavaszi hadjáratot előkészítő egri haditanácsról. Mindként esemény főszereplői férfiak voltak. A patronás lányok nem akartak nadrágszerepet játszani, így női szerepekben maradva, kreatívan mutatták be a történteket.

Az összes forduló összesített eredményét tekintetbe véve a következő helyezéseket érték el a patronás versenyzők:

Második helyezést kapott a "Védegylet" csapat: Rochlitz Klára, Solti Bettina és Szabó Adél (11. b)

Levél Debrecenből című filmjükben ugyanaz a három "reformkori barátnő" szerepel, akik Vidats István és fia, János emlékét idézték fel Pest utcáit járva. Ezúttal ketten közülük - Vidats János hívására - ruhatárosi munkát vállalnak a debreceni református kollégiumban ülésező országgyűlésen. Kiszűrődött információk alapján a hölgyek levélben beszámolnak harmadik társuknak Kossuth indítványáról és az országgyűlésen uralkodó rendkívüli hangulatról.

A filmet készítette és közreműködött: Szabó Márk Attila

Harmadik helyezést értek el a "Liberális nemesek": Dinnyés Dorka, László Fanni és Nagy Ágnes (11. b)

Kórból korba című filmjük rendkívüli időutazás a maszkot viselő Budapestről a szabadságharc idején Debrecenben működő országgyűlés helyszínére, a református kollégiumba. Felmerül annak lehetősége, hogy a három lány beavatkozzék a történelem menetébe, és pusztán játékból megakadályozzák a függetlenségi nyilatkozat kikiáltását. Ám hamar inukba száll a bátorságuk... Annyit azonban elérnek, hogy az utókor hiteles képet kaphasson arról a titkos ülésről, amelyről nem volt szabad jegyzőkönyvet írni.

A filmet készítette: Lobmayer M. Judit nővér. Közreműködött: Hagyóné Vitus Györgyi tanárnő.

Negyedik helyezést ért el a "Centralisták" csapata.

Egri tavasz című lírai hangvételű filmjük egy apácák által fenntartott sebesültkórházban játszódik a szabadságharc idején. Erzsébet nővér és két segédje, miközben ellátják a betegeket, titkon vendégül látják a zárda falai között tárgyaló haditanácsot. A felszolgálás közben szerzett apró benyomásokból, mint mozaikkockákból összeáll a kép: a vezérkar roppant kockázatos akcióra készül, amely meghozhatja a győzelmet és a várva várt békét.

A filmet készítették és közreműködtek: Kiss Dávid, Kiss Fülöp és Kiss Tamás.

A filmek megtekinthetők Youtube-csatornánkon.

2020. október 21.