A Globális Nevelési Egyezmény a remény magvát hordozza

   Ferenc pápa 2019 szeptemberében hirdette meg a Globális Nevelési Egyezményt, majd 2020 októberében ismét felhívta a figyelmet az Egyezményben olvasható alapelvek fontosságára. A dokumentum célja, hogy előmozdítsa a neveléssel foglalkozók együttműködését, közösen építsünk egy olyan jövőt, melyet a másokkal való törődés, a béke, az igazságosság, a jóság, az elfogadás és a testvériség jellemez, összpontosítsunk a remény, szolidaritás és harmónia előmozdítására.

       Már több, Ferenc pápa által megfogalmazott hét elköteleződési terület megismertetésére épülő, nemzetközi online szeminárium szervezésére került sor. A webináriumok munkájában a világ minden tájáról származó, a nevelés fontossága mellett elköteleződő emberek vettek részt.

       A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) Általános Tanácsának köszönhetően második alkalommal volt lehetőségem részt venni ilyen nemzetközi szemináriumon.

     A tavalyi év folyamán az elköteleződési területekről hallhattam előadást, illetve megvizsgáltuk, hogy mit teszünk már most is ezeknek az értékeknek az életté váltásáért. Idén pedig konkrét példákról, megvalósítási elképzelésekről volt szó, melyeket például Kolumbiában vagy Spanyolországban dolgozó szerzetesek osztottak meg velünk. A kiscsoportos beszélgetések alkalmával lehetőségem nyílt megismerni más kultúrában élő (pl. Tájföld, Fülöp-szigetek, Nigéria, Ghána, India), neveléssel foglalkozó embertársaim helyzetét, és közösen gondolkodhattunk a meghatározott területek feladatairól.

 Ferenc pápa felhívása tökéletes összhangban van Kongregációnk szabályával, - és ebből fakadóan - az iskoláink nevelési elveivel.

A Globális Nevelési Egyezmény a gyakorlati, mindennapi döntéseinkben is használható iránymutatást kíván adni. Ugyanakkor a dokumentum arra is felhívja a figyelmünket, hogy van még mit tennünk az egymással való együttműködés területén.

Erős M. Renáta nővér írása

 

 

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki