Ökos családi nap a SZIGNUM-ban

A teremtésvédelem és a környezettudatosság témája köré szerveződött idei Családi napunk. A hagyományos közösségi programon előadásokkal, játékos állomásokkal és bábelőadással is vártuk a mintegy hatszáz résztvevőt.

Október második hétvégéjén tartotta a 12 éves múlttal bíró, nagy népszerűségnek örvendő Családi napját a SZIGNUM. Kéttannyelvű intézményünk idei alkalma egyben a KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázat nyitórendezvénye is volt.

– A projekt a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott iskolák tanárainak, tanulóinak és családjaiknak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására – tájékoztatott Gulyás Attila pályázati referens.

A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést. Erre a Nemzedékek hídja elnevezésű, harmadik éve futó EFOP projekt adott lehetőséget, amelynek célja, hogy a társadalmi szerepvállalást erősítse a közösségek építésével. A harmincféle lehetőség között volt ökolábnyom számítás, okos szemétgyűjtés, gyógyteakóstoló, ruhabörze és kezes-lábas játszóház is.

 – Ez a nap eleme az iskolanővérek energiahatékonysági és megújuló források alkalmazását népszerűsítő szemléletformálási akciójának. Segítségével az állandóan jelenlévő emberi beavatkozás negatív hatásait szeretnénk csökkenteni úgy, hogy az eredmény tartósságát a katolikus keresztény ember hitéből levezetve biztosítjuk – tudtuk meg a teremtésvédelemmel kapcsolatban Baráti Eszter M. Kingától. A spirituális igazgató elmondta, szeretnének elméleti ismereteket és gyakorlati tippeket is adni a témában. Ennek megfelelően az előadások és beszélgetések mellett kézműves foglalkozások, ügyességi feladatok is szerepeltek a tematikában. A legkisebbeket bábszínházi előadás is várta, a felnőttek pedig az újrahasznosítás területén szerezhettek tapasztalatokat. Az egyes állomásokon fizetőeszközként „petákokat” gyűjtettek a csapatokba szerveződött diákok, amivel egy jelképes piacon vásárolhattak csomagolásmentes árukat.

– Célunk, hogy testvérintézményeinkhez hasonlóan, a SZIGNUM is ökoiskolává váljék. A gyerekek fogékonyak és érzékenyek a Föld megóvásának, élhetővé tételének témája és problémák megoldása iránt. Szeretnénk tudatosítani bennük, mit tehetnek a saját életükben a környezetükért, és a gondolkodásukat formálni – mondta Kerekesné Dócs Nikoletta, szervező pedagógus. Öko-munkacsoportunk vezetője elmondta, mindenkit arra kértek, autómentesen érkezzenek a Családi napra és saját evőeszközöket, tányérokat hozzanak az ebédre. A hagyományos kulináris élmények ezúttal sem maradtak el, a bográcsgulyás ebéd mellé kürtőskalácsot is kaptak a vendégek.

Az esemény médiamegjelenései:

https://radio7.hu/zold-napot-tartottak-a-makoi-szignumban

https://makohirado.hu/2019/10/13/okos-csaladi-nap-a-szignum-ban/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=GQLPMpmWKKw&feature=emb_logo

A projekt neve: 

A Boldogasszony Iskolanővérek által üzemeltetett iskolák tanárainak és tanulóinak, valamint érintett hozzátartozóinak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására

Azonosítója: 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00351

Kedvezményezett:

Boldogasszony Iskolanővérek

Támogatás összege:

4 999 068 millió Ft

 

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki