Húsvét vasárnap

Szent ünnepünk első napjának üzenetét Koncz M. Julianna nővér írta. Julianna nővérünk a délvidéki szórványmagyarság körében szolgál. A Nagybecskereken tanuló vajdasági lányok számára fenntartott kollégium vezetője. Az ő gondolataival és az általa választott erőt és reményt adó képpel kívánunk áldott húsvétot. Krisztus feltámadt!

Van egy húsvéti kép, mely különösen kedves számomra. Szerbia déli részén, a Mileševa-kolostor templomában látható, a középkori szerb művészet egyik remekműve. Fehér Angyal néven vált ismertté, a Kenetvivő asszonyok freskó-kompozíció része. A XIII. század elején festették, szerzője ismeretlen.

A freskó alapján készített ikont bármely pravoszláv templom kegytárgyboltjában meg lehet vásárolni, csakhogy ezek többségén az angyal  kiragadva a környezetéből egymaga látható.

Kétségkívül a titokzatosan mosolygó fehér ruhás angyal kellemes látvány, de nem több. Egy munkanélküli angyal. Küldetés nélkül. Az Örömhír hirdetése nélkül.

Néhány évvel ezelőtt lehetőségem nyílt felkeresni a Mileševa-kolostort, ahol rátaláltam a freskóra, és az angyal az én angyalom lett.

Milyen is az én angyalom?

Magasan van, a templom egyik ablaka fölött, fel kell tekinteni rá.

Ül a kövön és vár.

Tekintete – bármely szögből is szemlélem – mindig a szemlélőre néz. Rám vár!

A Krisztus feltámadását jelző üres sírra mutatva hirdeti az Örömhírt:

Ne félj! Feltámadt!

Az életed nem hiábavaló.

Minden nehézség, megpróbáltatás az örök élet távlatában értelmet kap.

A végén minden jóra fordul. És ha még nem jó, akkor még nincs vége.

(Keleti nyugalom - Marigold Hotel)

2020. április 12.