Régi hírek

Online ballagások

A kényszerű otthonlét megnehezíti, hogy hagyományainkat a megszokott módon ünnepeljük. Iskoláink tanárai és diákjai e szokatlan körülmények között is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy végzőseinket kárpótolják az elmaradt ünnepségért. Sajátos kegyelem, hogy most minden eddiginél nagyobb közösségben vehetünk részt a ballagásokon.

Patronás helytörténeti kisfilmek sikere

Három patronás film jutott be az Évszázadok öröksége művelődéstörténeti vetélkedő Kárpát-medencei döntőjébe. Tekintsék meg a három reformkori témában készült szép és érdekes helytörténeti alkotást, melyek közvetlenül a távoktatás bevezetése előtt készültek! Gratulálunk a patronás csapatok tagjainak és felkészítő tanáruknak, Hagyóné Vitus Györgyinek!

Segítség lelki áldozáshoz

Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak
Az illusztrációt köszönjük egykori volt diákunknak és férjének, vagyis egy hajdani patronás és egy piarista diáknak

A járvány hónapjaiban a hívek kamerák közvetítésével tudnak részt venni a szentmiséken. Szentáldozásra azonban ilyenkor csak lelki áldozás formájában van lehetőség. Mivel a lelki áldozás nem tartozik az eddig megszokott hitgyakorlataink közé, bizonyára sokaknak jól jön a segítség ehhez. Az alábbiakban Lobmayer Imre (Judit nővérünk testvére) piarista atya gondolatait osztjuk meg.                                                                                                                                    
 

Megemlékezés Kornélia nővérről

Nagycsütörtökön, 75 évesen váratlanul elhunyt Both M. Kornélia Boldogasszony iskolanővér. Az alábbiakban felidézzük életét és hivatását, melyből annyi ajándék származott öt évtizeden át a vajdasági magyarok, az utóbbi években pedig a budapesti nővérközösség és tanítványaik számára.

Elmarad az Ökumenikus Diákfilmszemle!

Az Ökumenikus Diákfilmszemle szervezőbizottsága a koronavírus-járványra tekintettel meghozta a döntését, hogy az idei filmszemlét jövő tanévre halasztja.

Paschalis nővér húsvéti üzenete

Paschalis nővér, akinek a neve is húsvétit jelent, májusban lesz kilencvenkilenc éves. A télen elszenvedett combnyaktörés sem törte meg derűjét. Az ő ünnepi üzenetével és egy kis beszámolóval viszonozzuk az egykori tanítványok, jóbarátok imáját, érdeklődését, az eljuttatott figyelmességeket.

Áldott húsvétot kívánunk!

„Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. "

(Mt 28, 5-6)

Húsvét vasárnap

Szent ünnepünk első napjának üzenetét Koncz M. Julianna nővér írta. Julianna nővérünk a délvidéki szórványmagyarság körében szolgál. A Nagybecskereken tanuló vajdasági lányok számára fenntartott kollégium vezetője. Az ő gondolataival és az általa választott erőt és reményt adó képpel kívánunk áldott húsvétot. Krisztus feltámadt!

Nagyszombat

A mai elmélkedésben Ivanics M. Andrea nővér Matthias Grünewald megrendítően szép remekművére, az Isenheimi szárnyas oltárra irányítja figyelmünket. És vezet át bennünket a nagypéntek és a nagyszombat sötétségéből a hamarosan felvirradó ünnep fényébe.

Gyászhír


Both M. Kornélia

(Székelykeve, 1945. május 30. – Budapest, 2020. április 9.)

Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk kedves barátainkkal, hogy Both M. Kornélia nővér az Atya házába költözött. Hisszük, hogy immár az Ő oldalán imádkozik mindnyájunkért.

Részletes megemlékezést és temetésének időpontját később tesszük közzé.

(A fotó 2016-ban, rendi lelkigyakorlatunkon készült Püspökszentlászlón.)

Nagypéntek

Németh István atya diákként az első hat osztályt a Svetitsben végezte. Rómában szentelték diakónussá 2017-ben, majd egy évre rá pappá Debrecenben. Jelenleg a Pápai Biblikus Intézet hallgatója Rómában. Ma az ő elmélkedést olvashatják.

Nagycsütörtök

Nagycsütörtök napján Dr. Szarka Gergely görögkatolikus parókus, a Svetits Általános Iskola és Gimnázium hittanárának elmélkedését olvashatják.