Régi hírek

Búcsút vettünk Kornélia nővértől

A nagybecskereki magyar és horvát nyelvű katolikus közösség és nővértársai szeptember 19-én ünnepi hálaadás keretében búcsúztak el Both M. Kornélia nővértől. Orgonamuzsika és éneklés töltötte be a nagybecskereki székesegyházat, ahol Kornélia nővér a magyar és horvát szentmisék kántora volt.

Másfél évszázad a leánynevelés szolgálatában

Megjelent rendtörténeti könyvsorozatunk, az Acta Hungarica Historica SSND harmadik kötete. A magyar iskolanővérek történetét feldolgozó sorozat a délvidéki nővérekről írt és összegyűjtött anyaggal bővült.

A ZöldEnergia fotópályázat eredményhirdetése

Sikeresen lezárult a 2020 februárjában ZöldEnergia címmel meghirdetett fotópályázat, melyre 55 résztvevő több mint 100 pályaműve érkezett be. A pályázat témája az energiatudatosság és a megújuló energiahordozók népszerűsítése volt.

Új tornapálya a Patronában

Új sportpályát vehettek birtokba szeptember 11-én a patronás diákok. A pályát Rubovszky Rita főigazgatónő és Lobmayer M. Judit nővér tartományfőnöknő adták át, és Szabon Gábor atya áldotta meg.

Új önkiszolgáló ebédlő nyílt a Patronában

Szeptember 1-jén 12 óra 55 perckor lépte át az új önkiszolgáló diákebédlő küszöbét az első patronás lány, aki éppen tornaóráról érkezett. Lencsevégre kaptuk a történelmi pillanatot, amint végigment a folyamaton: tálca, evőeszköz, szalvéta, leves, második fogás, kenyér, pohár, asztalfoglalás...

Veni Sancte

Régi hagyomány, hogy az egyházi iskolák a tanévet a Szentlelket hívó énekkel kezdik. Ki mást is hívhatnánk segítségül – pedagógusok és diákok egyaránt, – mint a harmadik isteni személyt? Ilyenkor a Szentlélek hét ajándéka közül leginkább a bölcsességre, az értelemre és a tudományra gondolunk.

Hogyan nem lehet digitálisan tanítani?

Rubovszky Rita a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontunk főigazgatója adott interjút az Új Embernek, illetve a Magyar Kurírnak a digitális oktatás tapasztalatairól, az egymás iránt érzett felelősségről, az idei tanévkezdés kihívásairól és reményeiről.

Carissima nővér temetése

A közös tartományi lelkigyakorlat záróestéjén, július 31-én Debrecenben búcsút vettünk Carissima nővértől, és hamvait a kápolnánk alatt lévő rendi urnatemetőbe helyeztük el.

A megemlékezést a Karisz című archív interjúval kezdtük, majd a hálaadó gyászmisét Ferenczi Richárd atya celebrálta. Vele együtt miséztek Iványi László, Kovács Péter, Mátyás Mihály, Orosz Lőrinc és Sárközy Balázs atya.

Tartományi találkozó és lelkigyakorlat Debrecenben

A nyár közepét idén is együtt tölti tartományi közösségünk kirándulással, találkozóval, egyhetes lelkigyakorlattal és fogadalmi jubileumok ünneplésével. Idén újra Debreceni rendházunk és iskolánk lát bennünket vendégül.

Pedagógusnapra

Pedagógusnap alkalmából köszöntjük minden intézményünk pedagógusát. Külön köszönjük nekik, hogy az elmúlt hónapok kihívásai közepette is derekasan helytálltak. Jó pihenést és feltöltődést kívánunk a közelgő nyári szünetre.

Trianon 100

Száz évvel ezelőtt a trianoni döntés következtében rendtartományunk is elvesztette házainak kétharmadát: Erdély és Bánát, első alapításaink helyszíne, az évtizedes hagyományú rendházak és iskolák, köztük a temesvári anyaházzal, más országok fennhatósága alá kerültek.