Ünnepélyesen átadták a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont megújult kollégiumát és zeneiskoláját

Bensőséges hangulatú ünnepség keretében áldotta meg december 9-én Erdő Péter bíboros budapesti iskolánk állami támogatásból kibővített és megszépült középiskolai kollégiumát és zeneiskolai termeit. Az ünnepségen részt vett a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője és tartományi tanácsa, katolikus oktatási intézmények, szerzetesrendek és pedagógiai partnerszervezetek képviselői. A támogató magyar állam képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tisztelte meg az eseményt.

A meghívottakat Rubovszky Rita főigazgató köszöntötte. Elsőként Ivanics M. Andrea tartományfőnöknőnek adta át a szót, aki beszédében a rendalapító, Jézusról nevezett Boldog Gerhardinger Mária Terézia szellemi örökségét segítségül hívva mutatta be, mit jelent az iskolanővérek és munkatársaik számára a nevelés küldetése. Két fontos fogalmat, a kegyelmet és a bátorságot emelte ki írásaiból. Elmondta, hogy

...az iskolanővérek alapítója merte hinni, a nevelés azoknak a bátor nőknek és férfiaknak a hivatása, akik mernek nap mint nap, jézusi módon megérintődni a gyermekekben és fiatalokban rejlő, lassan bontakozó képességek, apró és embert rengető csodák, Isten és embertársak iránti hála által.

Erdő Péter bíboros megemlékezett iskolánk, mint katolikus nevelést adó intézmény fontos missziójáról. Reményét fejezte ki, hogy ez a megújulás új kiindulópontot ad e misszió további teljesítéséhez, és kiemelte a katolikus oktatási intézmények és közösségek közötti élő kapcsolat fontosságát. Elmondta, örömmel tapasztalja, hogy a Patronában ez mindennapi valóság, és ezért ez a megújulás, iskolánk sokrétű kapcsolatai révén, az egész budapesti katolikus közösséget is szolgálja majd.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes méltatta az egyházi iskolák értékközvetítő, teljes emberré nevelő munkáját. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy iskolájuk nemcsak minőségi ismeretekkel, de egész életre szóló élményekkel  is megajándékozza őket. Ezután ünnepélyesen átnyújtotta Mezei Adél tizenegyedik osztályos tanulónak azt a táblaképet, a diákok alkotását, amelyen a a kollégium jelképes kulcsát a kollégiumi élet legfontosabb elemeit megjelenítő szimbólumok veszik körül.

Mezei Adél kollégista társai nevében mondott köszönetet a támogatásért, mely lehetővé tette, hogy megújult környezetben éljenek és tanuljanak. Beszélt arról, milyen egyszerre védelmező és kibontakozást segítő közeget jelent számára a kollégium, hogyan segítik hozzá az itt kapott értékek és a közösség a diákokat, hogy Isten segítségével és a maguk szorgalmából keresztény értelmiségi nővé érjenek.

A tizenkettedik osztályosok ünnepséget lezáró meglepetésműsorának bevezetőjében Czire Hanga végzős diákunk arról beszélt, erdélyi születésű, unitárius családban nevelkedett fiatalként hogyan talált otthonra a Patronában, és hogyan ismerte és szerette meg a nővéreket, akik sok mindenben rácáfoltak előzetes várakozásaira. Tőlük tanulta meg, hogy aki biztos az értékeiben, az megengedheti magának a derűt és játékosságot.

Az ünnepségen bevezetőt játszott gitáron Százados András, a zeneiskola növendéke,  Szőnyiné Lobmayer Margit vezényletével fellépett a Patrona leánykara, énekeltek és szavaltak az általános iskola második osztályosai, valamint Oláh Kálmán, a zeneiskola Junior Prima díjas művésztanára adott elő jazzimprovizációt zongorakísérettel. Erdő Péter bíboros ünnepélyes áldása után a vendégek és a sajtó képviselői átvonultak a felújított épületszárnyba, ahol a diákok büszkén mutatták meg megújult szobáikat, közösségi tereiket.

További képekért keressék fel képgalériánkat!

További beszámolók az eseményről:

Magyar Kurír - "Erdő Péter bíboros áldotta meg a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont megújult épületegységeit"

gondola.hu - "Az egyházi iskolák az ››életben megtartó evangéliumi értékeket‹‹ is adnak"

patrona.hu - Több mint ünnep – Kollégiumavató extrákkal

 

 

A projekt azonosítószáma: EGYH-EKF-20-P-0080

 

A projekt címe: A Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola bővítésével kapcsolatos beruházás

A projekt Magyarország Kormányának 1,04 milliárd forint támogatásával valósul meg.

Kedvezményezett: Boldogasszony Iskolanővérek

A Miniszterelnökség kezelő szerve: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki
2021. december 10.