Tartományi találkozó és lelkigyakorlat Debrecenben

A nyár közepét idén is együtt tölti tartományi közösségünk kirándulással, találkozóval, egyhetes lelkigyakorlattal és fogadalmi jubileumok ünneplésével. Debreceni rendházunk és iskolánk lát bennünket vendégül, így a kirándulás során e környék nevezetességeit kerestük fel. Először a vajai kastélyban jártunk, ahol II. Rákóczi Ferenc és Pálffy János a szatmári béke részleteit dolgozták ki. Luca nővér egy érdekes rejtvényt készített számunkra, így még figyelmesebben néztük meg a látnivalókban gazdag múzemot, hiszen a legapróbb részletekre is rákérdezett. Volt olyan részlet, amit például csak akkor láthattunk igazán jól, ha egy tükörbe beletekintettünk.

Csarodán megilletődve szemléltük az Árpád-kori templom freskóit a mosolygó szentekkel. Mivel korábban lápos, zsombékos vidék volt ez a térség, így az ellenség nem tudta megközelíteni, és ennek köszönhetően meglepően sok középkori templom maradt meg errefelé. Ezek ma többnyire a református testvérek használatában vannak.

Tákoson megkóstolhattuk a táj jellegzetes ételeit, a görcslevest és a vasalt húst lapcsánkával. Szintén e táj hagyományai közé tartozik a keresztszemes hímzés, melynek szimbolikus mintázatai a templomokat és az otthonokat egyaránt díszítik. A tájházban és a kicsiny tákosi református templomban körülvettek minket ezek a gyönyörű kézimunkák. Az utóbbiban található kazettás mennyezet arra ihletett minket, hogy személyre szóló kazettamintát rajzoljunk egy-egy kártyára, és üzenetet írjunk egymásnak.

E szép nap alkalmat adott, hogy végre együtt legyünk, és a karantén miatt elmaradt tartományi programokat kissé pótoljuk. Sajnos a bánáti nővéreink így sem tudtak eljönni, hiszen Szerbiában kiújult a járvány. Őket online kapcsoltuk be a másnapi tartományi találkozóba. Az iskolanővérek ezúttal beültek az iskolapadba, és figyeltek. Először Laczkó Zsuzsa testvér, a Jézus Szíve Társaságának tagja tartott számunkra előadást a kozmikus teológia szentháromságos dimenziójáról. A téma, mely kapcsolódik a 24. Általános Káptalanunk irányvonalához, mélyen érintett minket, személyesen és kis csoportokban örömmel reflektáltunk rá.

Ezt követően különböző beszámolók hangzottak el: új fogadalmas nővérünk, Geröly M. Sára mesélt a római nemzetközi noviciátus azon szakaszáról, mely közvetlenül megelőzte a fogadalomtételt, két posztulánsunk pedig bejelentette, hogy szerzetesi névként megőrzik keresztnevüket, így reményeink szerint hamarosan lesz egy Mária Dóra és egy Mária Jutta nővérünk.

A találkozó fénypontja volt, amikor hatvanadik fogadalomtételi jubileuma alkalmából online felköszöntöttük Alix nővért, aki a bánáti Nagykikindán szolgál.

A kirándulás és a találkozó után megkezdődött a lelkigyakorlat, melyet három csoportban végeznek a nővérek: Mátyás Mihály pálos atya és Laczkó Zsuzsa testvér kísérésével személyesen vezetett lelkigyakorlaton, Laurinyecz Mihály atya vezetésével hagyományos lelkigyakorlaton és Mustó Péter jezsuita atya vezetésével meditációs lelkigyakorlaton vehetnek részt. Ennek végén megünnepeljük a fogadalmi jubileumokat egy ünnepi szentmisével, melyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök celebrál.

További fotókért a kirándulásról és a tartományi napról keresse fel képgalériánkat!

Beszámoló: Lobmayer M. Judit nővér

Fotók: Lobmayer M. Judit nővér és Erős M. Renáta nővér

2020. július 28.