Online formában tartják meg a 9. ökumenikus diákfilmszemlét katolikus, református és evangélikus iskolák tanulói számára

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet, valamint a Budapesti Piarista Gimnázium újra meghirdeti – a járvány miatt elmaradt tavalyi helyett – 9. országos filmszemléjét katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára. Sajnos idén is csak a szokásosnál jóval visszafogottabb módon rendezhetjük meg: a döntő személyes találkozások nélküli, online lebonyolítású lesz, valamint a befogadható filmek műfaját is korlátoznunk kell.

Résztvevők:

I. korcsoport: 5–8. évfolyamon tanulók
II. korcsoport: 9–12. évfolyamon tanulók (A tavalyi filmszemle kiesése miatt a 2020-ban érettségizettek is pályázhatnak.)

Egy alkotó maximum három filmmel nevezhet, egy iskolából több stáb is indulhat.

A filmek témája:

I. Kiemelt téma kategória: Megújulás – Amikor a világjárvány véget ér.

II. Szabadon választott kategória: Az alkotók bármilyen témában ábrázolhatják azt, ami megragadta, foglalkoztatja őket, amit életük komoly vagy humoros eseményeivel kapcsolatban filmre valónak ítélnek.

A filmek műfaja: A járvány miatt nem biztathatunk most nagy összefogással megvalósuló filmek készítésére, ezért mindkét kategóriában csak animációs filmeket várunk (ilyeneket akár 1-2 fős stáb is alkothat).

A filmek időtartama: Nem haladhatja meg a 8 percet.

A filmek szellemisége: A beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl hitünk értékeit is tiszteletben kell tartaniuk. Nem szükséges vallási témát érinteniük, lehetnek humorosak, ironikus hangvételűek, problémafelvetők, de fontos, hogy összhangban álljanak az élet evangéliumi szemléletével.

Pályázási feltételek: Diákfilmszemlénken azok a filmek kerülhetnek vetítésre, amelyek megfelelnek a szemle weboldalán (okudiakfilm.hu) az Aktuális menüpontban található részletes versenyszabályzat pontjainak. A nevezési lapon a pályázó aláírásával tanúsítja e szabályzat tudomásulvételét.

Nevezési lap: Szintén weboldalunk Aktuális menüpontjából tölthető le. Nevezési díj nincs.

A beküldendő filmek formátuma: HD 1280 x 720 vagy full HD 1920 x 1080, – 25p, 50i vagy 50p.

Beküldési határidő (a versenyfilmek feltöltésének határideje): 2021. április 30., péntek 24:00.

A feltöltési tudnivalók a nevezési lapon olvashatók. A kitöltött nevezési lapot is digitálisan kell beküldeni!

A szemle döntőjének nyilvános online közvetítése 2021. május 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik, és azon a linken érhető majd el, amelyet a filmszemle weboldalán az előtte lévő napon közzéteszünk.

A közvetítés első részében – a szintén már előzőleg kihirdetett sorrendben – egymás után vetítésre kerülnek az előzsűri értékelése alapján döntőbe jutott filmek, és minden egyes film után valamelyik zsűritag rövid elemzése következik. A filmszemle végeredményének, az egyes kategóriák győzteseinek kihirdetése délután történik, szintén online módon. Természetesen ezek a közvetítések a weboldalunkon bármikor visszanézhetőként megmaradnak, továbbá a döntőbe jutott filmek külön helyen, egyesével is elérhetők lesznek.

Díjak: A Megújulás témát a két korcsoportra bontva díjazzuk, a szabadon választott témát egyben.

Mindhárom kategóriában az 1. díj értéke 80 000 Ft, a 2. díj értéke 50 000 Ft, a 3. díj értéke 30 000 Ft.

További információk: okudiakfilm.hu.
A filmszemlével kapcsolatos bármilyen jellegű kérdéssel a szemle főszervezőjéhez, Wettstein József piarista tanárhoz lehet fordulni: wettstein.jozsef[kukac]gmail.com.

2021. február 10.