Búcsút vettünk Kornélia nővértől

A nagybecskereki magyar és horvát nyelvű katolikus közösség és nővértársai szeptember 19-én ünnepi hálaadás keretében búcsúztak el Both M. Kornélia nővértől. Orgonamuzsika és éneklés töltötte be a nagybecskereki székesegyházat, ahol Kornélia nővér a magyar és horvát szentmisék kántora volt. Mindkét nemzetből szép számmal voltunk jelen a kétnyelvű szertartáson, sokan pedig - Délvidékről és Magyarországról - a szentmise online közvetítésébe kapcsolódtak be.

A főcelebráns, Pastyik Robert plébános atya mindenkit anyanyelvén szólított meg szeretetteljes bevezetőjében. A korábbi plébános, Gyuris László atya személyes hangvételű prédikációját a csatolmányban olvashatjuk. Velük együtt Elias Ohoiledwarin verbita atya, Tratnjek Stankó és Jelen Janez szalézi atyák, Tietze Jenő, Mellár József és Palatinus Alen egyházmegyés atyák, valamint Sándor Zoltán állandó diakónus ünnepelték a szentmisét az oltár körül.

A szertartás során az Emmanuel énekkar, a horvát testvérek kórusa és a jelenlévő bánáti és magyarországi Boldogasszony iskolanővérekből alakult kis nővérkórus énekelt: M. Alix és M. Bernadette nővér Nagykikindáról, M. Gizella nővér Muzslyáról, M. Julianna, M. Cecília és M. Fidelis nővér Nagybecskerekről, M. Judit tartományfőnöknő és tanácsosa, M. Irén nővér Budapestről. Iskolanővéri hagyomány szerint nővértemetéskor ugyanazt az éneket énekeljük, mint amit fogadalomtételkor szoktunk, kifejezve, hogy miként a fogadalomban igent mondunk Isten hívására, úgy a halálban végső igenünket mondjuk ki Istennek: Suscipe me Domine! ("Fogadj el engem Istenem ígéreted szerint, éltess engem, és ne vess el engem színed elől." 118. zsoltár).

Kornélia nővér hamvait a nagybecskereki temető iskolanővér-sírboltjában helyeztük végső nyugalomra.

A hálaadó szentmise online közvetítése felvételről megtekinthető Youtube-csatornánkon.

További fotókat képgalériánkban találnak (fotós: Palkovics Tímea).

2020. szeptember 22.