Nagypéntek

„Maga vitte keresztjét, míg oda nem ért az úgynevezett Koponyák helyére, amelyet héberül Golgotának hívnak. Ott keresztre feszítették, s két másikat is vele, jobb és bal felől, Jézust meg középen.” (Jn 19, 17-19) Lelkiségi útmutató Krisztus halálának napjára.

Bevezetés a nap liturgiájához:

Misevlog Fábry Kornél atyával

Napi szentírási szakaszok

Ráhangolódás a napra

Készíts egy olyan sarkot a szobádban,  vagy az asztalodon, ami a mai napra emlékeztet – Krisztus szenvedésére és ebben megnyilvánuló szeretetére. Talán kiteszel majd egy keresztet. Köré írhatod, teheted le mindazoknak a nevét, akikért különösen is szeretnél imádkozni – köztük azokért az embertársainkért, akik ezekben a napokban is nagyon sokat szenvednek.

Javaslat az imádságra

A mai napon tölts el néhány percet a kereszt szemlélésével. Kihelyezhetsz magad elé egy feszületet, vagy ha nincs, kereshetsz egy képet a keresztre feszített Krisztusról, és csendesen nézheted. Kérheted, hogy tudd elfogadni, befogadni az ő szeretetét – aki azért lett emberré, és vállalta a szenvedést és a halált, hogy tudhassuk: minden emberi gyengeségünkben, szenvedésünkben mellettünk van, velünk együtt, bennünk éli át. Engedd, hogy a szeretetével átölelje benned mindazt, ami fáj, mindazt, ami megszenvedtet.

Imádkozhatsz a 31. (30.) zsoltárral. Olvasd el figyelmesen a szöveget. Lehet, hogy felismered benne Jézus imádságát. Lehet, hogy olyan szavakat találsz, amelyek által együttérző tudsz lenni valaki iránt, akit ismersz. És lehet, hogy a saját imádságodat fedezed fel benne. Maradj pár percig azokkal a szavakkal, mondatokkal, amelyek megérintenek. Ismételgesd őket a szívedben, és beszélgess róluk Jézussal.

Zene

Pergolesi: Stabat Mater

Lotti: Vere languores – „a mi sebeinket Ő hordozta, és a mi fájdalmainkat Ő viselte”

Kereszthódolat (Patronas diákok képeiből)

Budapesti közösségünk nagypénteki szertartása

A Mária Rádióban 15:00 órától rádióközvetítés hallható a Boldogasszony Iskolanővérek budapesti kápolnájából

Összeállította: Gallatz M. Klrasszia és Hervai Pál
Fotó: Pixabay

2021. április 02.