Pálos M. Paschalis 100

Az elmúlt napokat bensőséges ünnepléssel töltötte közösségünk, mivel Paschalis nővér, rendtartományunk legidősebb tagja május 17-én, Szent Paszkál napján ünnepelte 100. születésnapját. Lélekben pedig velünk ünnepelt számos egykori tanítványa is, közülük is sokan köszöntötték Paschalis nővért.

Előző nap hálát adott érte a közösség a vasárnapi szentmisén. Az oltáron az egykori tanítványai által ajándékozott gyertya égett, a mise végén Kutas M. Janka házfőnöknő a 100. zsoltárt olvasta fel. A nővérek kamarakórusának énekét követően Paschalis nővér szólt a közösséghez. Hangja épp oly erőteljes, beszéde épp oly míves volt, mint mikor a katedráról szólt tanítványaihoz. Megköszönte, hogy a rend befogadta őt, hálát adott minden kegyelemért, melyet rendi életében kapott. Kifejezte, hogy minden nővérért, tanítványért szeretettel imádkozik és azokért az ápolónőkért is, akik gondoskodnak róla. Tanúságot tett arról, hogy nem könnyű elfogadnia, hogy gyengeségében olyan helyzetbe került, mint egy gyermek, de az evangéliumot idézve biztatott mindnyájunkat, hogy ez az állapot is rejthet kegyelmeket, hiszen Jézus  mondta: csak az mehet be a mennyek országába, aki olyanná lesz, mint egy gyermek.

Gondolatmenetét kedves imádsága keretezte:

Ahogy Te akarod, legyen minden úgy,

csak erőt adj nekünk, hogy hűek legyünk."

Végül Perendy László piarista atya ünnepi áldásban részesítette Paschalis nővért és az egész budapesti közösséget.

Másnap, hétfőn folytatódtak a kisebb és nagyobb köszöntések. Kiemelkedő pillanat volt, amikor a IX. kerületi önkormányzat küldöttje átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét. Paschalis nővér ez alkalommal is beszédet mondott, ezúttal azt hangsúlyozta, milyen jó, hogy ennek a szép fővárosnak és ennek a szép városrésznek a polgárai vagyunk. A beszéd részleteit hamarosan videón is közzétesszük!

A napból nem hiányozhatott a torta és a 100-as gyertya elfújása sem. Reméljük, Paschalis nővér kívánságai kedvesek lesznek az Úr színe előtt!

2021. május 17.