Beszámoló a Marosszéki Kodály Zoltán Kóruscsalád 2020-as évéről

Évünk egy gyönyörű programmal indult 2020 januárjában. A gyermek-és ifjúsági kórus egy hetes drámatáborban vett részt Budapesten, a Nemzeti Színházban. A kórustagok mellett az utánpótlás-csoportokból is magunkkal vittünk nyolc kicsit, akik nagyszerűen beilleszkedtek a csapatba. Színészek, drámapedagógusok tartottak játékos foglalkozásokat, melyek a közösségépítést, az önismeretet is szolgálták amellett, hogy élményszerűek voltak. Nagy izgalommal készültek a gyerekek, kicsik és nagyok a Csíksomlyói passió színpadi előadásaira, melyekre két alkalommal került sor.  Nagy élmény volt újra találkozni a Nemzeti Színház színészeivel, akikkel még a 2018-as csíksomlyói előadás öt napos próbafolyamata során ismerkedtek meg a gyerekek. Nagy szeretettel fogadtak minket újra.

A Csíksomlyói passió mellett fellépett a kórus Berecz András Isten vándora című műsorában a Nemzeti Színházban. Emellett Berecz Andrással együtt szerepeltünk a Párbeszéd Házában rendezett esten. Legszebb Kodály-műveinket énekelhettük: Lengyel László, Angyalok és pásztorok, Karácsonyi pásztortánc, Ave Maria, Esti dal. Kistermi előadásokba is betekinthettek a gyerekek, illetve lehetőségük volt a rendezővel beszélgetni a darabról. Természetesen minden időt igyekeztünk felhasználni, hogy kóruspróbákat is tartsunk, szebbnél szebb új műveket tanultunk. Befejezésül egy hatalmas könyvesboltba vittek el minket, és mindenki választhatott magának egy-két könyvet, ami a szívéhez közel állt. Ez volt a Nemzeti Színház búcsúajándéka a gyerekek számára. Ez is nagy öröm és nagy élmény volt!

Február végén zenepedagógusok, zenepedagógus-hallgatók számára rendezett Kodály-hétvégét, karvezetőképzést terveztünk, de az már elmaradt a járvány miatt. Márciusban énekeltünk volna a Kultúrpalotában Marosvásárhelyen, de előző nap kihirdették a karantént. Így a tavasz folyamán elkezdődtek az online foglalkozások. Kezdetben kvízeket, vetélkedőket szerveztünk, majd hamarosan kezdetét vette az online kóruspróbák, szólampróbák ideje. A tavaszi időszakban ez nagyon intenzív volt, mert a gyerekek számára kevés volt az iskolai elfoglaltság, illetve nagyon változó intenzitású volt az iskolai munka. Ezért ráértek és igényelték is a törődést, a szülők is nagyon örültek minden egyes online órának. A szorgalmasok nagyot tudtak lépni ebben az időszakban és el tudtak mélyülni különböző területein a zenei képzésnek. Hatékony egyéni hangképzés, zongora-, furulya-, népzeneórák voltak, nagyon eredményes és intenzív kottaolvasó szolfézscsoportok működtek, mivel a gyerekek jobban ráértek gyakorolni, illetve könnyebb volt összehozni a hasonló szinten lévőket különböző helységekből az online térben, így nagyobb óraszámmal is tudtunk működni. Néhányan úgy jöttek ki a tavaszi karanténból, hogy jártasságot szereztek a relatív szolmizáció – vagyis a Kodály-rendszer – szerinti kottaolvasásban.

Ünnepi közös éneklésre, imára hívtuk a családokat, kicsiket, nagyokat, régi és új kórustagokat a nagyböjti, húsvéti, pünkösdi ünnepnapokon. Közös zenehallgatásra, műismertetésre is sor került. Egyházi ének és népi ének összekapcsolódásának mélységei hozták közelebb az ünnepek tartalmát. Meglepetésként a kórus barátai kapcsolódtak be a hívásokba és szóltak a kórustagokhoz időről időre. Jó néhány gyereknek nem volt alkalmas eszköze, aminek segítségével részt vehetett volna a foglalkozásokban. Ezért okostelefonokat, tableteket és néhány laptopot ajándékozott az egyesület azoknak, akik segítségre szorultak. A derékhad, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar mellett az utánpótlás-csoportok és a zeneóvodások is találkoztak és énekeltek a videohívás segítségével.

A nyár folyamán már „élőben” lehetett próbákat tartani. Így a fiatal zenepedagógusok, karvezetők csoportokban hozták össze a kórustagokat Szovátán, a Mariánumban, Mikházán és Jobbágytelkén. Két esküvőn, régi kórustagok esküvőjén énekelt a kórus, illetve annak egy része. Óriási élmény volt újra az összecsengő harmónia a szovátai és a mikházi templomban.

Ősszel részben élőben, részben online indult a képzés. Amíg lehetett, voltak élő óráink is, november közepétől minden online történik. A kóruspróbák, szólampróbák korosztályos csoportokban, távolságot tartva, maszkban zajlottak. A kórusba új tagok is jöttek, lelkesen és nagy elszántsággal. Továbbra is működik a Kicsinyek Kórusa, működnek a szolfézs-, zeneelmélet-csoportok, a szólamtanulás. Nagy ajándéka volt az őszi hónapoknak Luca nővér visszaérkezése Szovátára. A kórustagoknak, illetve a felnőttkórus tagjainak, munkatársaknak angol kommunikációt kezdett el tanítani kis csoportokban, élményszerűen, játékosan és igen-igen hatékonyan. Emellett elindult a szentírás-kör felnőttek, régi kórustagok és hozzátartozóik számára. Amíg lehetett, nagy játékpartik is voltak a Mariánumban szombat délutánonként, ami szintén erősítette a kapcsolatokat, élményt adott a csendesebb világban. Új színfoltként a felnőttkórus tagjai is bekapcsolódtak több csoportban a kodályi szemléletű kottaolvasás rendszeres tanulásába. A 12.-es zenei pályára készülők csoportjának pedig intenzív felvételi előkészítő működik szolfézsból és zeneelméletből.

Az advent megajándékozta a kórust egy maszkos szabadtéri gyertyagyújtási alkalommal, ahol összecsendülhettek a Zoom-on megtanult szólamok néhány kórusműben, nagy élményt nyújtva hallgatónak és éneklőnek, köztük a legújabb kórustagoknak, akik még ilyen körülmények között is lelkesedéssel és várakozással jöttek a „nagyok” közé. Ezen az adventi délutánon kapták meg a régi és új kórustagok az ősz folyamán összeállított karácsonyi CD-t, mely a kórus előző 16 évének karácsonyi énekléseiből lett összeválogatva, igényes kísérőfüzettel ellátva. Karácsonyi hangversenyek helyett az ismert és szeretett kórusművek szólamait a családi otthonokban énekelhették a gyerekek, hallgathatták a családtagok. Nemcsak a jelenlegi kórustagokhoz, de a régebbiekhez is eljutott a cd, mintegy 190 emberhez, családhoz, ezenkívül a kórus barátaihoz, drukkereihez több száz helyre a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Ha nincs ez a karanténos időszak, nem lett volna alkalom a régi felvételek végighallgatására, rendszerezésére, s a CD létrehozására. Ugyanez a feldolgozó munka történik írásokkal, fotókkal, melynek végeredményeképpen tavasszal emlékkönyv jelenhet meg.

A tanítás mellett a szociális segítségnyújtás is része volt a 2020-as évnek, mint az előzőeknek is. Nehéz helyzetben lévő tanítványokat, családokat segítettünk. Rendszeresen nyújtunk étkezési támogatást, ösztöndíjat, családtámogatást. Olyan helyzetekben segítünk, ahol elakadás van, ahol enélkül hiányt szenvednének a gyerekek alapvető szükségletei. Az anyagi segítség mellett a szociális munka részeként neveléssel, biztatással, bátorítással segítünk hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat, egy szebb jövőt remélve számukra.

2021. január 27.