Teremtésvédelmi szemléletformáló és akciótervező hétvége a Karolina Kollégiumban

A remény annak felismerésére hív bennünket, hogy mindig van kiút, mindig változtathatunk az irányon, és mindig tehetünk valamit, hogy megoldjuk a problémákat.(LS 61)

A cél nem az, hogy információkat gyűjtsünk össze vagy kielégítsük kíváncsiságunkat, hanem hogy fájdalmasan tudatára ébredjünk annak, merjük személyes szenvedésünkké tenni azt, ami a világgal történik, és így felismerjük, mi az, amit ki-ki tenni tud. (LS 15)

 

A szegedi Karolina iskolánk középiskolai kollégiumának tagjai egy egész hétvégét szántak arra, hogy a teremtésvédelem témakörében elmélyedjenek. A hétvége célja az volt, hogy tudatosítsuk a felelősségünket, és olyan tennivalókat találjunk ki közösen, melyek a teremtett világ megőrzését és egymás megbecsülését mozdítják elő.

A hétvége során nagyon értékes beszélgetést folytattunk a „True Cost” és a „Hotel Ruanda” című filmek kapcsán, illetve arról, hogy mi tölt el örömmel és mi aggodalommal a teremtett világot illetően. A fiatalok közül többen azt fogalmazták meg, hogy a globális problémák miatt reménytelennek látják a jövőjüket, és tehetetlennek érzik magukat ezekben a kérdésekben. Ám ahogy egyre személyesebben és mélyebben kezdtünk foglalkozni a konkrét kérdésekkel, egyre inkább az kristályosodott ki, hogy az egyéni érdekünk háttérbe szorítása a közösségért, és az egymásra való odafigyelés komoly lehetőséget ad arra, hogy változást érjünk el. A fiatalok ötletes videókat is készítettek társaik számára egy-egy problémáról, melyekben megoldási javaslatokat mutattak be. A hétvége során pedig a mindennapi életükhöz kapcsolódó kérdésekről is beszéltünk, melyek elsősorban a környezetünkért való felelősségvállalásról és a másik tiszteletben tartásáról szóltak (pl. étel megbecsülése, pazarlás csökkentése, tisztelettel szólni egymáshoz, stb.). E konkrét témákat illetően olyan akciókat is terveztünk, melyek ezek előmozdítását szolgálják a kollégium keretei között. A hétvégére reflektálva a fiatalok többek között azt fogalmazták meg, hogy több lehetőség van a cselekvésre, mint gondolták volna, hogy bőségesen van feladatuk a fenntarthatóság megvalósításában, hogy az odafigyelés sokat segít a problémák megoldásában, hogy tudatosabban kell cselekedni, hogy a változást közösségben lehet elérni, és hogy fontos a kitartás a jó célért való munkálkodásban.

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki
2023. május 10.