A Világ Legnagyobb Tanórája a Szignumban - 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan egy időben zajló nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a diákok világszerte megismerkedhetnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos Globális Célokkal. A kezdeményezéshez iskolánk először 2019-ben csatlakozott. Azóta minden ősszel kiemelt figyelmet fordítunk egy-egy ilyen tanóra megvalósulására. A program keretén belül pedagógusaink a saját tantárgyaik tananyagába ágyazva igyekeznek a társadalom kiemelt problémáira fókuszálni, mint például a mélyszegénység felszámolására, az esélyegyenlőség megteremtésére, a környezetünk védelmére.

 

A 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat hazánkban október 3-7. közé esett, melynek kiemelt témája ebben az évben a minőségi oktatás volt. A program magyar nyelvű központi honlapján számos magyar és angol nyelvű tananyag áll rendelkezésünkre, melyek minden tanévben egy-egy Globális Célra koncentrálnak.

A 3., 4. és 5. évfolyamon először a Robotcsámborgás program keretén belül esett szó ezekről a célokról, majd a Családi Nap állomásainál folytatódott az ismeretszerzés. A felsőbb évfolyamos diákok már a korábbi években is foglalkoztak ezzel a témával, így számukra elsősorban az elmélyülés volt a fő cél. A tartalmas beszélgetések során azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek nagy érdeklődést mutatnak a bolygónkat érintő természeti katasztrófák és társadalmi problémák iránt. A programsorozat és iskolánk egyik kiemelt célja is az, hogy a felnövekvő nemzedék környezettudatossá, felelős fogyasztóvá váljon. Ezért minden olyan lehetőséget megragadunk, amellyel diákjaink ökotudatos szemléletét formálhatjuk. A következő témahét tavasszal lesz, amikor a Fenntarthatósági Témahét résztvevőiként újabb érdekes témával gazdagítjuk tanóráinkat.

A Globális Célokról bővebben az alábbi weboldalakon lehet tájékozódni: https://www.ksh.hu/sdg és https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/.

 

Kerekesné Dócs Nikoletta

öko munkacsoport-vezető

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Be
2022. november 09.