„Mindazzal nevelünk, amik vagyunk, és amit teszünk.” – Iskolanővérek a tudomány szolgálatában

Talán senki sem várná el a Boldogasszony Iskolanővérek rendjétől, hogy tagjai orvosbiológiai kutatásokban vegyenek részt. Mégis az iskolanővérek több évtizede éppen ezt teszik az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az Alzheimer-kór a hatodik helyet foglalja el a vezető halálozási okok listáján.

Az 1980-as évek végén (1986-tól) Dr. David Snowdon a Minnesota állambeli Mankato térségében kezdett foglalkozni az öregedés folyamatával. Miután Snowdon 1990-ben a Kentucky Egyetem munkatársa lett, vizsgálatait kiterjesztette az Alzheimer-kórra is. 1991-től a Boldogasszony Iskolanővérek (angol nevükön School Sisters of Notre Dame, röviden SSND) valamennyi, az USA területén élő szerzetese, aki betöltötte a 75. életévét – mint kutatási alany – bekapcsolódhatott a vizsgálatokba. A több évtizeden át tartó felmérésben összesen 678 fő, 75 és 106 év közötti iskolanővér vett részt.

Maga a kutatás – indulásakor – egyedülálló volt, hiszen a résztvevő szerzetesek fiatalkori életéről részletes anyag állt rendelkezésre az SSND archívumában. Ezen kívül a nővérek életkörülményeire, egészségügyi ellátására és életmódjára homogenitás volt jellemző, ami szintén fontos volt, mert más vizsgálatok során ilyen mértékben ellenőrizhető adatanyag nem állt rendelkezésre.

Az évenként megismételt vizsgálatok különböző memóriateszteket és fizikai funkciók felmérését, egyszeri vérvizsgálatot, az apolipoprotein E (amelynek egyik változata növeli a késői Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát) genetikai értékelését, valamint elhalálozás utáni szervadományozást foglaltak magukban. Ez utóbbi azért bírt jelentőséggel, mert a felmérést vállaló nővérek 98%-a beleegyezett az agyuk tudományos célra történő adományozásába, ezáltal az orvosbiológiai kutatások története során először állt rendelkezésre – kognitív szempontból ép – jelentős számú, idősebb agyvelő.

A kutatási eredményekről számos – a demenciával, az Alzheimer-kórral kapcsolatos ismeretünket bővítő – tanulmány született. A vizsgálati adatokat a Parkinson-kórral és más mozgászavarokkal foglalkozó kutatók is felhasználják.

2013 májusában Gabriel Mary Spaeth[1] SSND és Charlene Zeisset[2] SSND, a sok éven át tartó felmérésben szerepet vállaló nővérek nevében átvették az ún. Különleges Szolgálati Díjat.

Idézet Judy Best SSND és a 95 éves, a kutatásban résztvevő Carla Koestner SSND közötti párbeszédből:

„Úgy tudom, hogy az agyadat is felajánlod Dr. Snowdon kutatásaihoz.

Egy döbbent pillantást vetett rám, majd az egykor matematikát és természettudományokat oktató tanárnővér mosolyogva így szólt:

Azt, ami megmaradt belőle!

Amikor elváltunk, megkérdeztem Carla nővért, mit gondol, mi lesz a következő lépése. Egy pillanatnyi habozás nélkül felnevetett, és így válaszolt: Irány a temető!

Életünk minden eseménye köztes történés a halál és az azt követő új élet között. Az Iskolanővérek lelkisége arra bátorít, hogy a halálra úgy tekintsünk, mint a szerető Istennel való mélyebb kapcsolat felé vezető útra.”

Forrás: https://ssnd.org/ministries/nun_study/

 

[1] G. M. Spaeth a Wisconsini Egyetemen szerzett mesterdiplomát oktatás és közigazgatás szakon. Iskolanővérként eltöltött 68 éve alatt szinte minden iskolai évfolyamon tanított. 2020-ban hunyt el.

[2] Ch. Zeisset 1988-ban szerzett doktori fokozatot.

2022. február 23.