Hét éves lett a Laudato Si' mozgalom - 2. rész

A Szentlélek adja meg számunkra a kreativitás ajándékát, hogy képessé váljunk a közjó mind teljesebb szolgálatára!

Arra hívunk minden érdeklődőt, hogy az alább felsorolt, további 15 ötletet, javaslatot egészítse ki, formálja és valósítsa meg kedve szerint!

21. Írd alá a teremtés gondozása érdekében íródott petíciót!

Az "Egészséges bolygó, egészséges emberek" petíció keretében több mint 130. 000 katolikus fogott össze a világ minden tájáról, hogy az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáján, Glasgow-ban arra ösztönözze a világ kormányait, hogy tűzzenek ki megvalósítandó célokat.

22. Kötelezd el magad a teremtésért mondott ima mellett!

Kérjük együtt az Urat arra, hogy tegyen minket a béke eszközeivé. Adja meg az Úr, hogy a világ vezetői tartsák fontosnak közös otthonunk gondozását, és ezáltal helyreállíthassuk a kárt szenvedett ökoszisztémáinkat, gondoskodhassunk a köztünk élő legsebezhetőbb fajokról. Csatlakozz a Teremtésgondozás imahálózathoz!

23. Figyelj az egészségedre!

Az étkezések alkalmával beszélgessetek a családod körében arról, milyen étkezési szokásaitok vannak, és hogyan lehetne azokat megváltoztatni annak érdekében, hogy olyanná váljatok, amilyennek Isten szeretne látni benneteket – különös tekintettel a teremtésvédelemre.

24. Csökkentsd a műanyaghulladékot!

Vásárláskor kerüld a túlzott csomagolást, a műanyag zacskókat és az egyszer használatos tasakokat!

25. Tartsd észben a kiemelt teremtésvédelmi napokat!

Nekünk, katolikusoknak megvannak a liturgikus ünnepeink, és ezek mellett örömmel csatlakozunk azokhoz a testvéreinkhez, akik Isten teremtésének jeles napjait ünneplik, többek között a Föld napját (április 22.) és az ENSZ környezetvédelmi napját (június 5.). Osztály-és plébániai közösségedben hívd fel a figyelmet ezeknek a napoknak a jelentőségére!

26. Bringázz a teremtésvédelemért!
27. Köteleződj el az ökológiai megtérésre való készség mellett!

Szánj időt arra, hogy többet megtudj az ökológiai megtérésről! Az ökológiai megtérés nem más, mint „a szívek és az elmék átalakulása Isten, egymás és a teremtés iránti nagyobb szeretet felé”. Ez egy olyan folyamat, amelynek során „elismerjük, hogy mi is hozzájárulunk a társadalmi és ökológiai válsághoz. Ezért igyekszünk a közösségünket tápláló, közös otthonunkat, a Földet gyógyító és megújító módon cselekedni.”

28. Ne használj műanyag flakont! Fogyassz csapvizet! Kiránduláskor, utazáskor használj saját fémpalackot!
29. Tölts időt a természetben!

Gondoskodj a teremtésről azáltal is, hogy élvezed a természetet, mint Isten teremtett művét! Imádkozz a természetben, adj hálát Istennek a téged körülölelő szépségért!

30. Olvasd a Bibliát!

Fedezd fel a Szentírásban a Teremtő Istent! Ébredj rá, hogy Isten gondoskodik rólunk, fenntart minket, Ő az élet Ura! Ismerkedj meg a teremtésről szóló zsoltárokkal!

31. Értékeld a tiszta vizet! Ne pazarold a vizet fogmosáskor, kézmosáskor vagy főzéskor!
32. Légy részese a Laudato Si' hétnek (május 16-25.)! További információk a LaudatoSiWeek.org oldalon.
33. Beszélj a teremtésvédelemről a plébániai közösségedben is!

A legfontosabb dolog, amit minden ember tehet, hogy beszél az éghajlati válságról. Szervezz ilyen témájú találkozót a plébániádon is, ahol megoszthatjátok aggodalmaitokat egymással, és megbeszélhetitek, hogyan érint benneteket a klímaváltozás.

34. Imádkozz azokért, akiknek az életét az éghajlat változása és a fajok kihalása közvetlenül is érinti.
35. Használj energiatakarékos izzókat!

Folytatás következik!

Forrás: https://laudatosimovement.org/2021/12/22/52-ways-to-care-for-creation-en-news

2022. január 24.