Fiatalok az Egyház jövőjéért – Közép-európai ifjúságpasztorációs konferencia Bécsben

Hét országból száz résztvevő érkezett 2022. december 2. és 4. között, a Bécsben megrendezett IV. Közép-Európai Katolikus Napokra (Mittel-Europaische Katholikentag), hogy egy több mint tíz éve tartó együttműködés keretében ezúttal a szinódusi folyamat szempontjából tekintsenek rá ifjúságpasztorációs tevékenységükre. Magyarországról 18 fős delegáció – köztük rendtársunk, Geröly M. Sára – volt jelen a konferencián.

A Közép-Európai Katolikus Napokat (Mittel-Europaische Katholikentag, MEKT) Christoph Schönborn bíboros bécsi érsek kezdeményezésére, 2004 tavaszán tartották meg először azzal a céllal, hogy az EU-csatlakozás előestéjén a térség közös múlttal és lelki hagyományokkal rendelkező országai még jobban együtt tudjanak működni és erősödjön közöttük a szolidaritás.

Idén negyedik alkalommal tartották meg szakmai konferenciájukat, ezúttal Bécsben, a Katholische Jugend Österreich (Osztrák Katolikus Fiatalok) elnevezésű szervezettel együttműködve.

A konferencia nyitóelőadását Nathalie Becquart XMCJ, a püspöki szinódus altitkára tartotta. Arra hívta a résztvevőket, legyenek figyelmesek, legyen nyitott fülük a fiatalokra, hallgassanak velük együtt a Szentlélekre, és hallgassanak egymásra is, hogy sikeresen tudjanak együtt dolgozni, egy csapatként.

Branislav Kožuch szlovák pap példákon keresztül mutatta be az ifjúsági szinódus pozitív hatásait országa ifjúsági lelkipásztori szolgálatára.

Stephan Turnovszky bécsi segédpüspök, az Osztrák Püspöki Konferencia ifjúságért felelős püspöke előadásában evangéliumi képek segítségével vázolta fel a szinodális ifjúságpasztoráció módszerét. Leszögezte: A fiatalokkal úgy kell foglalkozni, ahogy Krisztus építette a kapcsolatot az apostolokkal, tanítványaival: bizalmat kell adni nekik, megvárva, amíg beérnek, ahogy Krisztus is megvárta, hogy Péter több bukás után felálljon, és akkor rábízta az Egyházat.

A konferencián Meghallgatás és tanulás címmel a részt vevő országok lelkipásztori kezdeményezéseit és programjait ismertették. Magyarország mellett Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, a Cseh Köztársaság és Ausztria is bemutatkozott egy-egy projekttel.

A beszélgetések, tapasztalatcserék, a helyi ifjúsági lelkipásztori kezdeményezések megismerése mellett a közös ünneplés és imádság is fontos része volt a találkozónak.

Egymás kultúrájával játékos formában ismerkedtek a konferencia résztvevői. Hazánkat egy kvízjátékon keresztül mutatták be a magyar delegáció tagjai. A konferencia jelmondatának – „Adsumus Sanctus Spiritus” – megfelelően a szentmise volt a találkozó minden napjának középpontban.

 

Forrás: Az MKPK Ifjúsági Bizottságának honlapján megjelent cikk (részletek)

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki