Energia szakkör a Szignumban

2020. szeptember közepén azzal a céllal indítottuk el a makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolában az Energia szakkört, hogy megismertessük tanulóinkkal azokat a környezeti problémákat, a meg nem újuló energiaforrások használatából eredő problémákat, melyek komoly fenyegetéssel bírnak bolygónk jövőjére nézve. A szakkör elindításával abban reménykedtünk, hogy tanulóink nyitottabbá, érdeklődőbbé válnak majd a téma iránt.

A szakkör mottója : „A mostani generáció az első, amelyik a saját bőrén tapasztalhatja a klímaváltozás hatásait, és az utolsó, amelyik tehet még ellene." volt. Pedagógusként küldetésünknek tekintjük ezt a mondatot, hisz tudjuk jól, tanulóink szemléletének formálásában, a környezetük iránti érzékenységükben nekünk hatalmas szerepünk van. Nagy öröm volt számunkra, hogy a szakkörre 5. és 6. évfolyamból is érkeztek jelentkezők. A 18 fős szakkör 8 héten át, összesen 32 órában ismerkedett a meg nem újuló és megújuló energiaforrásokkal és szerzett ismeretet az energiahatékonyságról, háztartási praktikákról.

Egyik külsős programunkon közelebbről is megismerhettük a napelemek működését, és a napenergia hasznosíthatóságát, és egy hibrid autó működéséről is többet tudunk már...

Tanulóink véleménye:

"Én azért jelentkeztem erre a szakkörre, mert tudtam, hogy a Földünk nagy bajban van és tudni szerettem volna, hogy miként lehet változtatni a jó irányban. Sok mindent megtudtam az energiafogyasztásról. Az pedig, hogy én mennyi vizet és áramot pazarolok, nagyon megdöbbentett. Ilyenkor határoztam el, hogy változtatok és takarékoskodni fogok az energiával." (Biró Tekla, 6.a osztályos tanuló)

 

"Én nagyon élveztem a szakkört, mert nagyon érdekes volt számomra és sokat tanultam. Azért jelentkeztem a szakkörre, mert érdekel az energia téma és a környezetvédelem. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szeretne segíteni azon, hogy jobbá tegyük a környezetünket." (Ágoston Boglárka, 6.a osztályos tanuló)

 

"'Én szeretem ezt a foglalkozást, mert hasznos tippeket, tanácsokat osztanak meg velünk a környezettudatossággal kapcsolatosan. Azt is szeretem benne, hogy a nagy részét, amit elmondanak, már ismerjük valamennyire, de mégis mindig van olyan ismeret, ami új. Reméljük, hogy a szorgalmas munkánkkal és érdeklődésünkkel kiérdemeljük a külföldre utazás lehetőségét is, ahol megismerjük, hogy az ottani iskolák miként készítik fel diákjaikat az energiával kapcsolatos problémákra."(Kurunczi Boglárka, 6.a osztályos tanuló)

 

Az energia szakkört azért szeretem, mert sok érdekes dologgal ismerkedtem meg. A megújuló energiaforrások előtérbe helyezésével, a környezet védelmén át ismereteket szerzünk arról, hogyan kell megvédeni a Földünket. Jó új dolgokat megtanulni, főleg, ha az még érdekes is, sőt hasznosítani is tudjuk, nemcsak a mindennapi életben, de tanulmányaink során is. Köszönet érte tanárainknak! (Brútyó Eszter, 5.a osztályos tanuló)

"Szerintem azok, akik részt vettek ezen a szakkörön, sok tudás részesei lettek. Sok dolgot megtudhattunk az energiaforrásokról és ezek keletkezéséről (pl. kőolaj, földgáz, kőszén), működéséről (pl. nap-, víz-, szélenergia). Arról is tanultunk, hogyan lehet a Földön jövője érdekében segítenünk. Én azt mondom, hogy MINDENT A FÖLDÉRT!"(Varga Tamás, 5.a osztályos tanuló)

"Nagyon tetszettek az energia szakkörös órák, mert sok mindent tanulhattam és megismerhettem a meg nem újuló és a megújuló energiaforrásokat. Megtudhattam, hogy hogyan ne szennyezzük a bolygónkat és hogyan kímélhetjük a Földünket a megújuló energiaforrásokkal pl. napenergiával, szélenergiával."(Lőrincz Alexandra, 5.a osztályos tanuló)

"Az energia szakkörön sok információt gyűjthetünk, mert olyan dolgokról is esik szó, amiről eddig nem is hallottunk. Földünk védelméről tanultam a legtöbb újdonságot. Mindezek mellett én például ezen a szakkörön többször tanulhattam a fürt ábra segítségével, amit azóta is sokszor használok, ez segített a többi tantárgy tanulása során is. Az írásos feladatokon kívül sok az interaktív feladat, amiket szívesen csinálok. Próbálom az időmet mindig úgy alakítani, hogy a szakkörre mindenképp el tudjak jutni."(Horváth Boglárka, 5.a osztályos tanuló)

"Nekem az tetszett, hogy megtanulhattam, hogyan legyek energiatakarékos. Nagyon jó élmény volt." (Varga-Harsányi Laura, 5.b osztályos tanuló)

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Be
2022. július 05.