A kiotói kapcsolat: Két ország diákjai és iskolanővérei ünnepelték közös történelmi múltjukat

 

1948-ban négy St. Louis-i iskolanővér utazott Missouriból a japán Kiotóba, hogy segítsen újraindítani a keresztény oktatást a japán diákok számára. A második világháború csak nemrég ért véget, és a nővéreknek nemcsak útlevélre, hanem katonai engedélyre is szükségük volt ahhoz, hogy beléphessenek az országba. Hosszú út és sok kihívás állt előttük, de a nehézségek ellenére a nővérek sikerrel jártak, és eredményességüket bizonyítja a Kiotói Notre Dame Egyetem, a Notre Dame Általános Iskola és a Notre Dame Jogakuin Jr. and Sr. Gimnázium fennállása.

Sok évnyi munkájuk egyik gyümölcse volt, hogy a Notre Dame Jogakuin Jr. and Sr. Gimnázium diákjai nem mindennapi látogatás résztvevői lehettek, és egy napot St. Louis-i társaikkal tölthettek. Bár a találkozás igen rövid volt: a japán diákok március 6-án reggel szálltak le St. Louisban, és alig 24 órával később már indultak is vissza. A Notre Dame Gimnáziumban a nővérek és a diákok mindent megtettek, hogy a programban az oktatási tapasztalatok és a történelmi ismeretanyag mellett St. Louis nevezetességeinek megtekintése is helyet kapjon.

A repülőtérre történt megérkezésük után a 45 japán diák csatlakozott a Notre Dame Gimnázium tanulóihoz, és egy kávézóban együtt töltötték az ebédidőt. Ezt követően több tanítási órán vettek részt, és belekóstolhattak az amerikai diákok „mindennapjaiba”. 

Majd a diákcsoport meglátogatta a Sancta Maria in Ripa-t, [a nővérek rendházát], ahol imádkoztak, és Carol Marie Wildt nővér vezetésével megnézték az ún. Örökségszobát.

Image
japán diákok - 1 - CP-ben
japán diákok - 1 - CP-ben

„Örültem, hogy megmutathattam a diákoknak az iskolanővérek örökségét bemutató festményt, és a Boldogasszony Iskolanővérek eredeti pecsétjének mintadarabját, amelyen a ’Virtus et Scientia’ – ’Erény és Tudás’ - felirat olvasható” - mesélte Carol Marie nővér. „Felhívtam a figyelmüket arra, hogy a kitűzők, amelyeket viselnek, és a kabátjukon lévő gombok ugyanarról a pecsétmintáról készültek, amit itt látnak, és ez kifejezi Terézia anya álmát, hogy mindannyian építsük az egységünket.”  

Carol Marie nővér a helyi archívum kapcsolattartója, és gyakran vezet vendégeket a Sancta Maria in Ripa-ban, az Örökségszobában pedig a Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) történelméről mesél az érdeklődőknek.  

„A középiskolások történelemmel kapcsolatos ismeretei viszonylag korlátozottak. Örülök, ha segíthetek a megértésük mélyítésében, megmutatva, milyen kiterjedt és fontos ez a munka” – mondta Carol Marie nővér. „Valahányszor mesélek a történelmünkről, mély hálával tölt el, hogy megoszthatom a karizmánkat, és tudatosíthatom, hogy a lányok nevelésével világszerte erőssé tesszük a nőket.”

Innen a diákcsoport a belvárosba látogatott, hogy megnézze a nevezetes Gateway Arch-ot, [az úttörő szellem város fölé emelkedő, közel 200 méteres szimbólumát], majd egy retró étteremben költötték el vacsorájukat.

A nyár folyamán a St. Louis-i diákok utaznak Japánba, hogy tovább építsék és erősítsék a két ország közötti történelmi kapcsolatot, amelynek első lépéseit az Iskolanővérek több mint 75 évvel ezelőtt tették meg.

Forrás: Central Pacifis Province Monthly eNewsletter/May 2024

További tudnivalók a CP Tartományról:

Az észak-amerikai CP Tartományhoz 695 iskolanővér tartozik, akik 22 észak-amerikai államban és az USA-n kívül öt országban (Ghána, Guam, Olaszország, Japán és Kenya) szolgálnak.

Szolgálati területeik: általános és középiskolai nevelés-oktatás, speciális nevelési igényű gyermekek oktatása, egyetemi oktatás, kórházi szolgálat, börtönpasztoráció, idősek és betegek ápolása, részvétel a Running Waters munkájában, ruházat és háztartási cikkek elosztásának szervezése, hajléktalan nők és egyedülálló szülők szolgálata, angol nyelv oktatása felnőtteknek, miseruhák és oltárterítők, valamint fafaragványok, nyomatok és üvegfestmények készítése, teremtésvédelmi projektek támogatása, fenntartása.

Ne jelenjen meg a nyitóoldalon
Ki
2024. május 13.