„Igen a Szeretetre” – Fogadalomtétel Rómában

Rómában 2020. július 3-án első fogadalmat ünnepelt a rendünk. Kilenc novícia tette le első fogadalmát, köztük Geröly M. Sára, a magyar rendtartomány tagja.

Egy újfogadalmas a latin-amerikai tartományhoz, hét pedig az afrikai tartományhoz tartozik. Közülük egy a többiekkel egyidőben, de nem egy térben, hanem Nigériában tette le fogadalmát. Ennek oka az volt, hogy márciusban a járvány miatt nem tudott a többiekkel visszautazni a tartományban töltött hét apostoli hónapot követően Rómába, a nemzetközi noviciátusba. Online fejezte be a noviciátusi képzést.

Ugyancsak a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel a fogadalomtételen nem tudott részt venni sem az afrikai, sem a latin-amerikai tartományfőnöknő. Csak a mi magyar tartományfőnöknőnk, Lobmayer M. Judit nővér lehetett jelen. A fogadalmat így rendkívüli módon az általános főnöknő, Roxanne Schares nővér kezébe tették le a fiatalok.

„Igen a szeretetre” – ez volt az ünnepi szentmise alapgondolata. A bensőséges hangulatot meghatározta az interkulturalitás: afrikai hangszerek, tánclépések, anyanyelven mondott fogadalmi imák, különféle nyelven énekelt közös énekek. Magyar nyelven a „Köszönöm Jézus...” kezdetű gitáros ének csendült fel sajátos akcentusban.

A szentmise után az ünnepi ebédnél a generalátusban élő nővérek úgy foglaltak helyet, hogy minden asztalhoz jutott egy-egy újfogadalmas nővér. A hivatalos csoportképek készítése még teljes koncentrációval történt, ám utána „elszabadult a mennyország”, és önfeledt derűvel készültek a felugrós képek, táncos fotók, a házat és a kertet betöltötte a fiatalok vidámsága.

Ez folytatódott akkor is, amikor a hosszú karanténos bezártság után másnap este egy kellemes római sétát tettek a Szent Péter-bazilika környékén pizzázással és fagyizással egybekötve.

A járványhelyzet még bizonytalan ideig egyben tartja a kis közösséget. Egyedül Geröly M. Sára nővér utazhatott haza saját tartományába. Junior nővérként a debreceni közösség tagja lesz, és a Svetits iskolában fog munkálkodni, miközben egyetemi tanulmányait befejezi kémia-hittan tanári szakon.

 

Nagy öröm ez nekünk,  magyar nővéreknek, hogy a Hivatás évében egy új taggal gazdagodott a tartományunk, és a következő noviciátusi csoportba is küldhetünk két posztulánst. Új novíciamesternők fogják folytatni a nemzetközi képzést, köztük Ulrik M. Monika nővér, a magyar tartomány tagja. Az új novíciacsoport összetétele hasonló lesz a most végzettekéhez: nyolc afrikai, egy latin-amerikai és két magyar fiatal indul el az iskolanővéri úton várhatóan októberben.

További képek a galériában megtekinthetők

2020. július 06.