Nagyböjti hangoló (4.)

Ma Géczy M. Erzsébet nővértől kértünk lelki útravalót nagyböjtre, aki Johann Sebastian Bach Máté-passiójából választott nekünk részleteket. A szövegeket az ő fordításában közöljük, a címekre kattintva új ablakban megnyílik az adott részlet Youtube-videófelvétele. A felcsendülő muzsikával, reméljük, azokat is kárpótoljuk, akik a zeneszerző születésnapja (március 21., vagy a Gergely-naptár szerint március 31.) alkalmából hagyományosan ilyentájt megrendezett koncerteken most nem vehetnek részt:

39. ária (alt)

Irgalmazz nekem, Istenem, könnyeimért! Nézd, itt előtted szívem keserűen zokog! Irgalmazz, Istenem, könnyeimért!

40. korál

Bár elfordultam Tőled, mégis visszatérek; engesztelődj ki irántunk, hiszen Fiad bennünket a félelme és halálos gyötrődése által kibékített Veled. Én nem tagadhatom le a bűnt, de a Te kegyelmed és jóakaratod sokkal nagyobb, mint a bűn, mely bennem van.

56. recitativo (basszus)

Testünk és vérünk bizony a keresztet hordozni kényszerül; minél inkább javára van lelkünknek, annál nehezebb vállalnunk azt.

57. ária (basszus)

Jöjj, édes keresztfa, így akarom mondani: Jézusom, add mindig nekem! S ha szenvedésem valaha túl nehézzé válnék, akkor segíts nekem elviselni!

62. korál

Ha egyszer el kell távoznom, ne hagyj el engem! Ha majd meg kell halnom, lépj hozzám! Amikor szívemet a halál rémülete szorítja, ragadj ki a félelemből – félelmed és szenvedésed erejével!