Patrona

Ünnepélyesen átadták a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont megújult kollégiumát és zeneiskoláját

Bensőséges hangulatú ünnepség keretében áldotta meg december 9-én Erdő Péter bíboros budapesti iskolánk állami támogatásból kibővített és megszépült középiskolai kollégiumát és zeneiskolai termeit. Az ünnepségen részt vett a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője és tartományi tanácsa, katolikus oktatási intézmények, szerzetesrendek és pedagógiai partnerszervezetek képviselői. A támogató magyar állam képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tisztelte meg az eseményt.

Diáktanítások a Laudato Si' jegyében

A Patrona Hungariae Gimnázium 9. évfolyamos diákjai a novemberi 17-i Terézia anya-nap keretében hagyományosan idén is diákelőadásokat tartottak társaiknak, ezúttal a Laudato Si' enciklikához kapcsolódó témákban. Meghallgathattuk őket többek között a fenntartható divatról, a hulladékmentes életmód lehetőségéről, a környezettudatos háztartásról, de volt szól az afrikai gyermekmunkáról, vagy a Hungary Helps programról is.

A vasarnap.hu interjúja Rubovszky Ritával

„Zéró tolerancia a szexuális, a verbális és nonverbális abúzusokkal szemben is" címmel jelentetett meg interjút Rubovszky Ritával a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatójával, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógiai munkacsoportjának vezetőjével a vasarnap.hu a gyermekneveléssel kapcsolatos kultúraváltásról, a kirívó pedofil esetekről és a média általi kollektív bűnösként való megbélyegzéséről. Az interjút változatlan formában közöljük.

Az Isteni Szeretet Leányainak magyarországi jubileuma

Talán kevesen tudják, de budapesti rendházunk és iskolánk, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont épületének 150 éves története az Isteni Szeretet Leányainak kongregációjával kezdődött: a Ráday utca 36. számú ház falán emléktábla jelzi, hogy 1871. július 2-án Lechner Franciska, az akkor még csupán két éve létező rend alapítója itt hozta létre első magyarországi zárdájukat és az árva és szegény sorsú leányok nevelését, oktatását vállaló Mária intézetet. A Patrona Hungariae Gimnáziumot is az Isteni Szeretet Leányai alapították 1930-ban.

Kenutábor Kisbodakon

A nyári nagy melegben nincs is jobb, mint a hűsítő víz közelében tölteni az időt, felfedezni tavaink, folyóink varázslatos élővilágát. Ilyen aktív pihenésben volt idén már másodszor része Réka nővér tizenegyedikes diákjainak. Az alábbiakban az ő beszámolójukat olvashatják.

Patronás évek – Búcsú az alma matertől

E rendhagyó tanévet minden intézményünk igyekezett úgy befejezni, hogy ne vesszenek el az évtizedes és fontos hagyományok. A budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont végzős diákjai is méltó ünnepség keretében vettek búcsút iskolájuktól. A ballagók nevében Pálfi Zsófia írt szép sorokat a diákévekről.

Patronás siker az ökumenikus diákfilmszemlén

Idén a járványhelyzet miatt május 29-én online tartották a 9. ökumenikus diákfilmszemle döntőjét. A szabadon választott filmek kategóriájában a 3. helyezést patronás tanuló nyerte. Gratulálunk Dérczy Abigél 12. osztályos diákunknak Táncoló gumicukrok című félperces animációs filmjéhez. A filmszemle végeredménye és a legjobb alkotások megtekinthetők a filmszemle honlapján (okudiakfilm.hu).

Megújult a Patrona honlapja

Örömmel hirdetjük, hogy rendtartományunk, valamint Szignum és Karolina iskoláink után immár a Patrona is megújult arculattal (de továbbra is időtálló tartalommal) van jelen az online térben! A jubileumi évünkben indult kezdeményezés, hogy rendünk és iskoláink egymással harmonizáló, mégis egyénre szabott honlapot kapjanak, újabb mérföldkőhöz érkezett.

Átadták a Patrona óvodájának felújított épületét a Terézvárosban

Alapos felújítás és bővítés után 2021. január 6-án, Vízkereszt napján átadóünnepség és házszentelő keretében újra birtokba vették a Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületet a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tagintézménye, a Patrona Hungariae Óvoda munkatársai és óvodásai.