Laudato Si'

A Laudato Si' ünnepi hete

Örömmel adjuk közre Ferenc pápa által meghirdetett, május 22. és 29. között zajló Laudato Si’ Hét imájának szövegét. A Szentatya arra buzdít bennünket, hogy „az egész emberi családot egyesítsük a fenntartható és átfogó fejlődés keresésében, mivel tudjuk, hogy a dolgokon lehet változtatni.” (LS13.) Imádkozzunk Ferenc pápa szándékára!

Kezdődik a Laudato Si' Hét

A Laudato Si’ Hetét Ferenc pápa május 22-én, a Szent Péter téren mondott Úrangyala imádsággal nyitja meg. Május 22. és 29. között számos, a laudatosimovement.org honlapon élőben is közvetített rendezvényre kerül sor.

Ferenc pápa arra ösztönzi a világ 1,3 milliárd katolikus vallású és minden jóakaratú emberét, hogy sürgősen lépjenek fel a klímaváltozás okozta vészhelyzet és az ökológiai válság igazságtalansága ellen. A pápa arra hív bennünket, hogy védjük meg a szegények jogait és a jövő generációit.

LSAP csoport a Karolina iskolában

A 2021/2022-es tanév elején a szegedi Karolina iskolánk tanárai megismerkedtek a hét Laudato Si’ célkitűzéssel és a Laudato Si’ Megvalósítási Fórummal. Annak érdekében, hogy ezt a hét célt diákjaink és kollégáink körében népszerűsítsük, létrehoztunk egy önkéntes tanári csoportot. Időről időre találkozunk, hogy összegyűjtsük az ötleteinket és megtervezzük azokat a tevékenységeket, melyeket a teremtett világ megőrzéséért végezhetünk.

Ismerkedés és beszélgetés a Laudato Si' célkitűzésekről

Komolyan véve a Kongregáció elköteleződését a Laudato Si’ Megvalósítási Fórumhoz, a nyár folyamán időt szántunk arra, hogy a hét célt megismertessük a nővérekkel, azokról dialógust folytassunk. A beszélgetések során ötleteket gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogy az egyes célokat miként tudnánk a közösségeinkben életté váltani, és azokkal is megismertetni, akikkel a szolgálatunk által kapcsolatban vagyunk.

Teremtésvédelmi projekt év a Karolina egyik hetedikes osztályában

„Igen nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által; és csodálatos, hogy a nevelés képes rávenni ezekre, olyannyira, hogy életstílussá váljanak. A környezeti felelősségre való nevelés olyan viselkedésformákra ösztönözhet, amelyek közvetlen és jelentős hatással vannak a környezettel való törődésre… […]

Mindez egy olyan nagylelkű és méltóságteljes kreativitás része, amely az ember legjobb oldalát mutatja meg. (LS 211)

A Laudato Si’ és a Globális Oktatási Egyezmény kapcsolata

Fotó: unsplash.com/Aaron Burden
Fotó: unsplash.com/Aaron Burden

A Laudato Si’ kezdetű enciklika (2015) és a Globális Oktatási Egyezmény (2019) tartalma szoros kapcsolatban áll egymással.

„Igen nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által; és csodálatos, hogy a nevelés képes rávenni ezekre, olyannyira, hogy életstílussá váljanak.” (Laudato Si’ 211.)

Teremtés hete

„Az a keresztény, aki nem óvja a teremtett világot, nem segíti növekedését, olyan keresztény, akit nem érdekel Isten műve, amely Isten szeretetéből született értünk.” (Ferenc pápa)