A Laudato Si’ és a Globális Oktatási Egyezmény kapcsolata

A Laudato Si’ kezdetű enciklika (2015) és a Globális Oktatási Egyezmény (2019) tartalma szoros kapcsolatban áll egymással.

„Igen nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által; és csodálatos, hogy a nevelés képes rávenni ezekre, olyannyira, hogy életstílussá váljanak.” (Laudato Si’ 211.)

Az oktatás, amelynek célja a „környezettudatos polgárság” megteremtése hatékony eszközzé válhat egy befogadóbb, a másokról és a teremtésről való gondoskodásra összpontosító társadalom építésében. Nevelési céljaink megvalósítása nem csupán a gyermekeknek és a fiataloknak szól, hanem az egész emberiséget szolgálja. A nevelés lehetőséget nyújt arra, hogy felülvizsgáljuk és megújítsuk társadalmainkat, hiszen ma azokat a gyermekeket neveljük és oktatjuk, akiket holnap arra hív az Isten, hogy óvják közös otthonunkat, a Földet. Hiszünk abban, hogy az oktatáson keresztül képesek vagyunk elősegíteni a globális mentalitásváltást, amely révén testvériesebb, békésebb, igazságosabb világ épülhet. Szítsuk fel szívünkben a vágyat egy olyan nevelés iránt, amely konstruktív párbeszédre, türelmes meghallgatásra, kölcsönös megértésre és elkötelezettebb együttműködésre buzdítja a fiatalokat! Ha valóban testvériesebb világra vágyunk, akkor arra kell nevelnünk a gyermekeket, hogy értékeljék a másik embert – függetlenül attól, melyik országban született és hol él.

Legyenek a nevelésünk alapelvei az alábbiak:

„Ismerd meg önmagad,” annak érdekében, hogy érett személy légy!

„Ismerd meg testvéredet,” mert csak így leszel nyitott mások értékeire!

„Ismerd meg a teremtést,” mert kötelességed a közös otthonunk gondozása!

„Ismerd meg a Transzcendenst,” mert csak így értheted meg az élet nagy misztériumát!

Ne feledjük, a hit mindig szoros kapcsolatban, kölcsönhatásban állt az oktatással! Vallási hagyományaink bölcsessége és embersége ösztönöz bennünket arra, hogy megismertessük fiataljainkkal az Igazságot, amely értelmet ad életüknek.

Küldetésünk, hogy a nevelésünk a teljes személyre irányuljon: nevelődjék a fej, kéz, szív és a lélek. Ez azt jelenti, azért oktatunk, hogy a fiatal nemzedék gondolkodjék el azon, mit érez és mit tesz; érezze át, amit gondol és amit tesz; tegye azt, amit érez és gondol. Élje át a teljes emberség szépségét és harmóniáját.

Amikor a nevelői szolgálatot végezzük, háromszorosan is bátornak kell lennünk:

  • Bátran kell vállalnunk, hogy a személyt helyezzük a középpontba;
  • Bátran és felelősen fektetjük a nevelésbe minden energiánkat és kreativitásunkat;
  • Bátran vállalkozunk olyan emberek nevelésére, akik hajlandóak magukat közösségük szolgálatába állítani.

A nevelés igazi szolgálata a szolgálatra nevelés.

Forrás: Laudato Si’, Globális Oktatási Egyezmény, Ferenc pápa 2019-ben és 2021-ben mondott beszédei

2022. február 21.