Zöldenergia Fotópályázat 2020

 

A Boldogasszony Iskolanővérek fotópályázatot hirdetnek általános- és középiskolásoknak, valamint 30 év alatti fiataloknak.
A pályázat témája: A teremtett világ tisztelete és az ember felelőssége: energiatudatosság és a megújuló energiaforrások

Hívószavak, ötletek:

  • Mindennapi energiánk—Van rá energiád?
  • Mértékletesség, kíméletesség és szolidaritás
  • Megújulók/Megújulok?

Beküldési határidő: 2020. március 30. (hétfő)

Részletes pályázati kiírás
  1. Pályázati korcsoportok betűjelei: 
  • A: 2008 után születettek
  • B: 2000. január 1 és 2008 december 31. között születettek
  • C: 2000. január 1 előtt születettek
  1. Egy pályázó legfeljebb 5 fotóval vehet részt.
  2. A képeket JPG formátumban küldjétek be a fotopalyazatbai[kukac]gmail.com címre 2020. március 30-ig. A képek lehetőség szerint minimum 2 MB méretűek legyenek, az esetleges nyomdai felhasználás végett.
  3. A képek fájlneve ékezet nélkül:
    Korcsoport betűjele_Kép_címe_Vezetéknév_Keresztnév.jpg
    például: C_Hajnal_az_erdoben_Kiss_Maria.jpg
  4. Pályázni kizárólag saját készítésű fotókkal lehet, amelyek nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait.
    A pályázatban való részvétellel hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad beküldött fotók felhasználhatók legyenek a Boldogasszony Iskolanővérek nyomtatott és elektronikus kiadványaiban, neved feltüntetésével. Kérünk, hogy nyilatkozz ezekről az alábbi űrlap kitöltésével:
    Nyilatkozat a Boldogasszony Iskolanővérek fotópályázatához
  5. Díjazás
    A beérkező pályaműveket szakmai zsűri értékeli. A zsűri által kiválasztott képekből képeslapokat készítünk az alkotók nevének feltüntetésével. A díjazottak „ökos” ajándékokban részesülnek.
    A képekre online szavazást írunk ki.  A közönségdíj-szavazás nyertese ajándékot kap.

Ha kérdésed van, írj a fotopalyazatbai[kukac]gmail.com címre!

A pályázat eszmei hátteréhez néhány forrás a nagyobbaknak:
SSND ( Boldogasszony Iskolanővérek) Shalom nemzetközi szolidaritási reflexió, 2020. február:

„A fenntarthatóság a bioszféra és az emberi civilizáció együttélésének képessége oly módon, hogy miközben kielégítjük a jelen szükségleteit, nem veszélyeztetjük a jövő generációinak erre való képességét. A fenntarthatóság három fő pillére a gazdaság, a környezetvédelem, és a társadalom, más szóval a profit, a bolygó és az emberek. A Föld Isten csodálatos ajándéka. Igyekszünk felnőni ahhoz, hogy ezt kellően megbecsüljük, és megtapasztaljuk a teremtés egészének egymásrautaltságában rejlő csodát és misztériumot. A jelent azonban egy furcsa paradoxon hatja át: minél jobban csodáljuk a Földet, annál inkább rádöbbennünk, hogy az emberi tevékenység tönkreteszi és feléli a bolygó természeti kincseit. Csak úgy tudjuk visszaállítani és fenntartani a Föld egészségét, ha csökkentjük az ember természetre gyakorolt hatását. Ez azt kívánja tőlünk, hogy komolyan megvizsgáljuk az életmódunkat és a fogyasztási szokásainkat.

Imádság

Teremtő Isten, mi dönthetünk arról, hogy másképp akarunk élni. Lelkesíts minket a döntéseinkben, hogy felismerjük, milyen hatással van életünk a környezetre és az emberi családunkra. Segíts minket, hogy oly módon éljünk, amely jobb világot teremt mindenki számára.”

 

Ferenc pápa Laudato si' enciklikájában többek között az alábbi fejezetek érintik az energiafelhasználás témáját: 26. 44. 46. 52. 164. 165. 166. 179. 180. 191. 192.

A Laudato si' letölthető innen

Részlet a Laudato si' 193. fejezetéből:

„XVI. Benedek azt mondta, hogy ››a technológiailag fejlett társadalmaknak késznek kell lenniük mértéktartó magatartásformák követésére, csökkentve saját energiafogyasztásukat és javítva az energiafelhasználás feltételeit.‹‹ .”

 

A Katolikus Egyház Katekizmusából:

339 Minden egyes természetnek megvan a maga jósága és tökéletessége. A „hat nap” minden művéről azt mondják: „És látta Isten, hogy jó”. „A teremtés tényéből következik ugyanis, hogy minden dolognak megvan a maga állaga, igazsága és jósága, megvannak a saját törvényei, és megvan a saját rendje.”  A különféle teremtmények Isten adta tulajdonságaikkal -- mindegyik a maga módján – egy sugárnyit tükröz Isten végtelen bölcsességéből és jóságából. Éppen ezért az embernek tisztelnie kell minden teremtmény sajátos jóságát, és kerülni kell a dolgok rendetlen használatát, ami megveti a Teremtőt, s mind az emberek, mind a környezet számára pusztító következményeket hoz magával.

340 A teremtmények kölcsönös összefüggése Isten szándéka szerint való. A Nap és a Hold, a cédrus és a mezei virág, a sas és a veréb – az egész megszámlálhatatlan sokféleség és különbözőség arról vall, hogy egyetlen teremtmény sem elég önmagának, hogy a teremtmények csak egymással való összefüggésben léteznek, hogy egymás szolgálatával kölcsönösen kiegészítsék egymást.

A projekt neve: 

A Boldogasszony Iskolanővérek által üzemeltetett iskolák tanárainak és tanulóinak, valamint érintett hozzátartozóinak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására

Azonosítója: 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00351

Kedvezményezett:

Boldogasszony Iskolanővérek

Támogatás összege:

4 999 068 millió Ft