A zenei anyanyelv ápolása közösséget teremt

A Magyar Örökség-díjas kórus sóvidéki és nyárádmenti gyerekekből, fiatalokból áll.  A hét közben rendszeresen tartott próbák mellett a szombati közös próbákon a régi kórustagok is szép számmal részt vesznek, így a gyermekkarból gyermek- és ifjúsági kar lett. A szombati kórusnapokon a délelőtti kóruspróba mellett a vállalkozók számára az egyéni és kiscsoportos órák a délutánba jól belenyúlnak: szolfézs, hangképzés, népdaléneklés, zongora, angol, román, sakk. Iskolai vakációkban 3-4-5 napos táborok a kórusélet részei. Ezeken készül fel a kórus a nagyobb szereplésekre:

Az újabb és újabb generációk belenőnek az egyre épülő közösségbe, ahol közös ima, közös éneklés, közös játék, közös élmények segítenek megteremteni a közös értékrendet s elköteleződést.

A gyermek- és ifjúsági kar mellett kóruselőképző csoportok működnek, szám szerint 11 csoport a környéken – 6-10 évesek számára –, a kórusban felnőtt volt tanítványok vezetésével, akik ugyanazt az értékrendet viszik tovább a kisebbek körében, amelyben maguk is nevelkedtek. Emellett Kicsinyek Kórusa működik 3-4. osztályos nyárádmenti és sóvidéki gyerekekből, illetve két helyszínen zeneóvoda. Felnőttekből, szülőkből álló kórus Szovátán és Mikházán jött létre. A gyermekkar köré ilyen módon kórusműhely épült ki, mely minden korosztály számára felkínálja a közös éneklés örömét, keresztény hitünkre és magyar kultúránkra épülő közösséget, a zenei anyanyelv művelésének lehetőségét.

A rendszeres tanítás, kórusélet mellett a Mariánum Ház egyéb hétvégi programokat is kínál: közös családi honismereti kirándulás, lelki napok magyarországi iskolanővérek vezetésével, önkéntesek képzése, zenepedagógusok, zenepedagógus-hallgatók számára Kodály-műhely: képzés magyarországi karnagy vezetésével, magyar műveltségre, népzenére és kóruskultúrára épülő táborok. Az év során öt alkalommal volt kórustábor a gyermekkar számára, három alkalommal a kóruselőképző csoportok számára népi játék – népzene tábor, melyhez az élő zene hallgatása, hangszerbemutató, táncház, népi kézművesség is hozzátartozott. A kisebbek táborában a nagyobb kórustagok önkéntesként vesznek részt. Az önkéntesek képzése a konkrét feladatokhoz kapcsolódva valósul meg, így egy szerves építkezés része.

A csoportok nyitottak, szeretettel várjuk a vállalkozókat – hogy legyen a zene mindenkié, ahogy Kodály tanár úr álmodta, s a zene erősítse összetartozásunkat emelje, tisztítsa lelkünket.

Szeretettel: a Mariánum Ház dolgozói

 

2020. január 23.