Öregdiákok

A 2018-2019-es tanév örömünnepe volt rendtartományunknak: 160 éves évfordulónk alkalmából jubileumi tanévet hirdettünk. Az év programjainak kiemelt célja volt az iskoláink, pedagógusaink és tanítványaink közti kapcsolat szorosabbá fűzése. De nemcsak jelenlegi, hanem egykori tanítványaink felé is szerettük volna megnyitni az ajtót: ezért volt jubileumi évünk gálaeseménye 2019. április 27-én az a közös délután, amikor 700 egykori patronás, svetitses és karolinás diákkal ünnepeltünk együtt Budapesten, a Patrona Hungariae Gimnáziumban.

A jó hangulatú együttlét örömében úgy döntöttünk, hagyományt teremtünk: minden év húsvéti nyolcadában szombaton egész napos találkozóra hívjuk egykori tanítványainkat.

2020-ban tehát április 18-án újra találkozunk!

Jelentkezni március 31-ig az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Ugyanitt lehetőség van délelőttre termet foglalni osztálytalálkozókhoz!

Jelentkezem!

Tervezett programunk:

9:00 órától folyamatosan Regisztráció, a délelőtt folyamán lehetőség osztálytalálkozókra az osztálytermekben (14:00-ig)
13:00-14:00 Ebéd folyamatosan a diákétkezőben
14:15-től Nosztalgiaséták, műszaki bejárások tanárokkal, nővérekkel, karbantartókkal - folyamatosan egész délután és este
15:00-15:45

Választható programok:

 • Becsöngetés, nosztalgiaórák nővérekkel az osztálytermekben
 • A Boldogasszony Iskolanővérek küldetése - filmvetítés a nagy díszteremben
 • Részletek a Szobonya M. Jolánta nővérrel készült riportfilmből - kis díszterem
16:30 - 17:30

Közös találkozó a nagy díszteremben:

 • Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont főigazgatója és Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő köszöntője
 • Dr. Bögre Zsuzsanna, a Rákosi- és Kádár-korszak vallásos identitását kutató vallásszociológus, a PPKE docensének előadása: A Patrona Hungariae Gimnázium mindennapjai 1950 és 1990 között a nővérek és az egykor diákok emlékezetében - Élettörténeti és fókuszcsoportos interjúk forrásai alapján

18:00-19:00 Vasárnap előesti szentmise - A szentmisét a Hivatás éve jegyében mindnyájunk hivatásáért ajánljuk fel
19:00-22:00 Vacsora sörpadokkal, fűtött sátrakban az udvaron és a diákebédlőben
20:00-22:00

Választható programok:

 • Nosztalgia-tánciskola Várhegyi Rózsika nénivel és István bácsival a nagy díszteremben
 • A délutáni film ismétlése 20 órakor a Kolostori Kávézóban
 • Eszegetés, iszogatás, beszélgetés folyamatosan az udvaron
 • 21:00 órakor indul az utolsó nosztalgiaséta és műszaki bejárás
22:00 Gyertyafény-keringő, majd záró esti imádság a nagy díszteremben

 

Részletek egykori tanítványaink visszaemlékezéseiből:

Egész életemre tartást adott és meghatározó volt az a négy év, amit itt töltöttem.”

Azokban az években tanultam meg azt is, hogy az imádság nem kívánságaink felsorolása. Rá kell bízni magunkat Isten bölcsességére, hiszen Ő ismer a legjobban minket.”


Ami talán a lexikai tudásnál is sokkal fontosabb: megtanultam a megfelelő értékeket követve eligazodni a világban.”


Sok mindent kaptam..., és aki sokat kapott, annak megsokszorozva kell azt visszaadnia.”

Öregdiákok találkozóinak rendje a Svetitsben

A Svetits örömmel várja volt tanítványait. A találkozók sikeres megszervezéséhez próbálunk minden segítséget megadni, néhány esetben azonban segítségüket és megértésüket kérjük.

A Svetits épülete - közoktatási intézmény voltából fakadóan - tanítási napokon 5-21 óráig (a hét utolsó munkanapján 17 óráig) van nyitva. Kérjük, ha a Svetits épületében szeretnének találkozni, lehetőleg ekkorra szervezzék együttléteiket!

Egyéb lehetőségek:

 • Minden évben meghirdetjük szeptember utolsó szombatján 14-től 17 óráig az öregdiák-találkozót, amikor szeretettel várjuk a korábban végzetteket és az iskola nyugdíjban lévő és jelenlegi tanárait egy kis kötetlen beszélgetésre. Ezen a napon lehetőség van – fizetési kötelezettség nélkül – osztály- vagy évfolyam-találkozók megszervezésére is.
 • Megjelölünk még néhány szombati napot is, melyeken kérésre megoldjuk az épület nyitvatartását 14-17 óráig, ezek 2020-ban május 9. és szeptember 26.
 • Egyéb időpontokban is próbáljuk megoldani az épület biztosítását, de ilyenkor az osztálytalálkozók idejére (rendkívüli időben) gondoskodnunk kell portásról, aki nyitja az épületet, aki a felügyeletet ellátja a találkozó idején, és a befejezést követően ellenőrzi, bezárja az intézményt. Ez előzetes (legalább 15 nappal korábbi) egyeztetés után 1500 Ft/óra díj fizetése után lehetséges, amennyiben tudjuk vállalni. 

A találkozók szervezése kapcsán Pénzes Andrea élelmezésvezetőt keressék a Svetits portáján keresztül!

A Svetits iránt érzett szeretetükben bízva köszönjük megértésüket!

(svetits.hu)

Kapcsolódó híreink

Felhívás! FRISSÍTVE

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológia Intézetének oktatója (Dr. habil Bögre Zsuzsanna) és diákjai ( I. éves MA hallgatók) olyan egykori patronás diákok jelentkezését várják, akik a gimnázium tanulói voltak 1950-1960, 1960-1970 vagy 1970-1980 között. A megkeresés célja, hogy egy olyan beszélgetésre invitáljuk őket, amely az iskolás évek tapasztalatairól szól.

Öregdiák-találkozó 2020

Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a meghirdetett rendkívüli veszélyhelyzet miatt az eddig meghirdetett rendezvényeink, így a Boldogasszony Kolostori Kávézóba tervezett nagyböjti alkalmak és az áprilisi öregdiák-találkozó is elmaradnak. Az eseményre regisztráltaknak értesítést küldünk.
Kérjük, további hírekért kísérjék figyelemmel honlapunkat, Facebook-oldalunkat.

Tablóképek

Ígéretünkhöz híven elkezdtük közzétenni az iskoláinkban végzett osztályok tablóképeit. Kezdésként a Patrona Hungariae Gimnázium és a Svetits Gimnázium 1951 és 1999 között készült tablóiból töltöttük fel azokat, melyek jó minőségben megtalálhatók rendi archívumunkban.

A kategória összes híre