Öregdiákok

Beszélgetések egykori diákjainkkal

Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra – Interjú Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnővel

Bocskai-Kovács Éva a Délvidéken született és a szegedi Karolina Iskolánkban érettségizett. Kislányként, tisztán csengő hangjára a tavaly elhunyt Both M. Kornélia iskolanővér figyelt fel először. Az elmúlt években több énekverseny első díjasa volt, 2013-ban a Szegedi Operabarátok neki ítélték Az Évad Ifjú Művésze-díjat. Kétszeres Dömötör-díjas művész. Az alábbi interjú a Bizalom és Bátorság 2020-as téli számában jelent meg.

„Ha Isten velünk, ki ellenünk?” – Találkozás Széchenyi Kingával

Széchenyi Kinga – tanár, műfordító, író, szobrászművész – 1955 és 1959 között tanult a Patrona Hungariae Gimnáziumban. A neves család sarjának lenni sem a vészkorszakban, sem még sokáig utána nem volt könnyű. Hajdani tanítványunk kedvessége, bölcsessége, élettapasztalata nagy kincs, mint ahogyan az a könyv is, amely tollából született bő tíz évvel ezelőtt. S amely abban segít, hogy szembenézzünk egy barbár korszak máig ható következményeivel, hogy emlékezzünk azokra az áldozatokra is, akiknek egy „bűnük” volt: nemesi családba születtek.

Tudással és emberséggel – Interjú Esztó Klára doktornővel

Kedves, közvetlen és energikus. Bármiről mesél, legyen az család, orvosi pálya vagy a patronás diákévek, szenvedéllyel teszi. Esztó Klára doktornő: bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai allergológus, Lyme-kór-specialista. De elsősorban ember. Jó ember.

A békesség kertje – Vendégségben Folly Rékánál

Ciprusok, cédrusok és borókák közt lépkedünk. Ha jobbra nézünk, a Badacsony tekint vissza ránk. A távolban Fonyód két kúpja rajzolódik ki. Előttünk a nagy türkiz víz. Badacsonyörsön vagyunk a Folly Arborétumban. Vendéglátónk Folly Réka, a kert tulajdonosa. De sokkal inkább illik rá a házigazda szó. S miközben kifogástalan vendéglátásban részesít bennünket, mesélni kezd a több mint százéves kert történetéről, hitről, küldetésről, s arról az ajándékról, amelyet gimnazista évei alatt kapott a  Svetitsben.
 

Aki sikert kovácsolt a válságból – Találkozás Fábián Janka íróval

Fábián Janka a múltba kalauzolja olvasóit. Romantikus történelmi regényeit sokan szeretik. Rajongói minden évben kíváncsian várják, milyen új, kalandos történettel lepi meg őket. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy diákként a Patronában érettségizett és Velkei M. Szaniszla nővér osztályába járt. Szívesen idézte fel gimnáziumi éveit, és mesélt nekünk egy nem mindennapi életútról, amit a szorgalom, a kitartás és az újrakezdés jellemez.

Részletek egykori tanítványaink visszaemlékezéseiből:

Egész életemre tartást adott és meghatározó volt az a négy év, amit itt töltöttem.”

Azokban az években tanultam meg azt is, hogy az imádság nem kívánságaink felsorolása. Rá kell bízni magunkat Isten bölcsességére, hiszen Ő ismer a legjobban minket.”


Ami talán a lexikai tudásnál is sokkal fontosabb: megtanultam a megfelelő értékeket követve eligazodni a világban.”


Sok mindent kaptam..., és aki sokat kapott, annak megsokszorozva kell azt visszaadnia.”

Öregdiákok találkozóinak rendje a Svetitsben

A Svetits örömmel várja volt tanítványait. A találkozók sikeres megszervezéséhez próbálunk minden segítséget megadni, néhány esetben azonban segítségüket és megértésüket kérjük.

A Svetits épülete - közoktatási intézmény voltából fakadóan - tanítási napokon 5 - 21 óráig (a hét utolsó munkanapján 17 óráig) van nyitva. Kérjük, ha a Svetits épületében szeretnének találkozni, lehetőleg ekkorra szervezzék együttléteiket!

Egyéb lehetőségek:

  • Minden évben meghirdetjük szeptember utolsó szombatján 14-től 17 óráig az „ÖREGDIÁK TALÁLKOZÓ”-t, amikor szeretettel várjuk a korábban végzetteket és az iskola nyugdíjban lévő és jelenlegi tanárait egy kis kötetlen beszélgetésre. Ezen a napon lehetőség van – fizetési kötelezettség nélkül – osztály- vagy évfolyamtalálkozók megszervezésére is.
  • Megjelölünk még néhány szombati napot is, melyeken kérésre megoldjuk az épület nyitvatartását 14-17 óráig. Ezek a napok 2022-ben: május 14. és szeptember 24.
  • Egyéb időpontokban is próbáljuk megoldani az épület biztosítását, de ilyenkor az osztálytalálkozók idejére (rendkívüli időben) gondoskodnunk kell portásról, aki nyitja az épületet, aki a felügyeletet ellátja a találkozó idején, és a befejezést követően ellenőrzi, bezárja az intézményt. Ez előzetes (min. 15 nappal korábbi) egyeztetés után 1500 Ft/óra díj fizetése után lehetséges, amennyiben tudjuk vállalni. 

A találkozók szervezése kapcsán Pénzes Andrea élelmezésvezetőt keressék a Svetits portáján keresztül!

A Svetits iránt érzett szeretetükben bízva köszönjük megértésüket!

(svetits.hu)

Kapcsolódó híreink

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Boldogasszony Iskolanővérek hírlevelét azért indítottuk el, hogy programjainkról, kiadványainkról, életünk eseményeiről hírt adhassunk mindazoknak, akik valamilyen módon kötődnek hozzánk.

Feliratkozom!

Rekviem az egyházi iskolák elhunyt diákjaiért, tanáraiért

A Pax Hungarica Keresztény Diákszervezetek Szövetsége idén is megemlékezik az egyházi iskolák elhunyt tanárairól és diákjairól. Az idei rekviem időpontja 2021. november 13. (szombat) délután 4 óra, helyszíne az Országúti Ferences Plébániatemplom (Budapest II. Margit körút 23.). A rekviem élőben követhető lesz  az Országúti Ferences Plébánia honlapján, az ONLINE közvetítés fülre kattintva.

A kategória összes híre