Öregdiákok

Beszélgetések egykori diákjainkkal

Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra – Interjú Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnővel

Bocskai-Kovács Éva a Délvidéken született és a szegedi Karolina Iskolánkban érettségizett. Kislányként, tisztán csengő hangjára a tavaly elhunyt Both M. Kornélia iskolanővér figyelt fel először. Az elmúlt években több énekverseny első díjasa volt, 2013-ban a Szegedi Operabarátok neki ítélték Az Évad Ifjú Művésze-díjat. Kétszeres Dömötör-díjas művész. Az alábbi interjú a Bizalom és Bátorság 2020-as téli számában jelent meg.

„Ha Isten velünk, ki ellenünk?” – Találkozás Széchenyi Kingával

Széchenyi Kinga – tanár, műfordító, író, szobrászművész – 1955 és 1959 között tanult a Patrona Hungariae Gimnáziumban. A neves család sarjának lenni sem a vészkorszakban, sem még sokáig utána nem volt könnyű. Hajdani tanítványunk kedvessége, bölcsessége, élettapasztalata nagy kincs, mint ahogyan az a könyv is, amely tollából született bő tíz évvel ezelőtt. S amely abban segít, hogy szembenézzünk egy barbár korszak máig ható következményeivel, hogy emlékezzünk azokra az áldozatokra is, akiknek egy „bűnük” volt: nemesi családba születtek.

Tudással és emberséggel – Interjú Esztó Klára doktornővel

Kedves, közvetlen és energikus. Bármiről mesél, legyen az család, orvosi pálya vagy a patronás diákévek, szenvedéllyel teszi. Esztó Klára doktornő: bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai allergológus, Lyme-kór-specialista. De elsősorban ember. Jó ember.

A békesség kertje – Vendégségben Folly Rékánál

Ciprusok, cédrusok és borókák közt lépkedünk. Ha jobbra nézünk, a Badacsony tekint vissza ránk. A távolban Fonyód két kúpja rajzolódik ki. Előttünk a nagy türkiz víz. Badacsonyörsön vagyunk a Folly Arborétumban. Vendéglátónk Folly Réka, a kert tulajdonosa. De sokkal inkább illik rá a házigazda szó. S miközben kifogástalan vendéglátásban részesít bennünket, mesélni kezd a több mint százéves kert történetéről, hitről, küldetésről, s arról az ajándékról, amelyet gimnazista évei alatt kapott a  Svetitsben.
 

Aki sikert kovácsolt a válságból – Találkozás Fábián Janka íróval

Fábián Janka a múltba kalauzolja olvasóit. Romantikus történelmi regényeit sokan szeretik. Rajongói minden évben kíváncsian várják, milyen új, kalandos történettel lepi meg őket. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy diákként a Patronában érettségizett és Velkei M. Szaniszla nővér osztályába járt. Szívesen idézte fel gimnáziumi éveit, és mesélt nekünk egy nem mindennapi életútról, amit a szorgalom, a kitartás és az újrakezdés jellemez.

Az idetartozó összes dokumentum

Részletek egykori tanítványaink visszaemlékezéseiből:

Egész életemre tartást adott és meghatározó volt az a négy év, amit itt töltöttem.”

Azokban az években tanultam meg azt is, hogy az imádság nem kívánságaink felsorolása. Rá kell bízni magunkat Isten bölcsességére, hiszen Ő ismer a legjobban minket.”


Ami talán a lexikai tudásnál is sokkal fontosabb: megtanultam a megfelelő értékeket követve eligazodni a világban.”


Sok mindent kaptam..., és aki sokat kapott, annak megsokszorozva kell azt visszaadnia.”

Öregdiákok találkozóinak rendje a Svetitsben

A Svetits örömmel várja volt tanítványait. A találkozók sikeres megszervezéséhez próbálunk minden segítséget megadni, néhány esetben azonban segítségüket és megértésüket kérjük.

A Svetits épülete - közoktatási intézmény voltából fakadóan - tanítási napokon 5-21 óráig (a hét utolsó munkanapján 17 óráig) van nyitva. Kérjük, ha a Svetits épületében szeretnének találkozni, lehetőleg ekkorra szervezzék együttléteiket!

Egyéb lehetőségek:

  • Minden évben meghirdetjük szeptember utolsó szombatján 14-től 17 óráig az öregdiák-találkozót, amikor szeretettel várjuk a korábban végzetteket és az iskola nyugdíjban lévő és jelenlegi tanárait egy kis kötetlen beszélgetésre. Ezen a napon lehetőség van – fizetési kötelezettség nélkül – osztály- vagy évfolyam-találkozók megszervezésére is.
  • Megjelölünk még néhány szombati napot is, melyeken kérésre megoldjuk az épület nyitvatartását 14-17 óráig, ezek 2020-ban május 9. és szeptember 26.
  • Egyéb időpontokban is próbáljuk megoldani az épület biztosítását, de ilyenkor az osztálytalálkozók idejére (rendkívüli időben) gondoskodnunk kell portásról, aki nyitja az épületet, aki a felügyeletet ellátja a találkozó idején, és a befejezést követően ellenőrzi, bezárja az intézményt. Ez előzetes (legalább 15 nappal korábbi) egyeztetés után 1500 Ft/óra díj fizetése után lehetséges, amennyiben tudjuk vállalni. 

A találkozók szervezése kapcsán Pénzes Andrea élelmezésvezetőt keressék a Svetits portáján keresztül!

A Svetits iránt érzett szeretetükben bízva köszönjük megértésüket!

(svetits.hu)

Kapcsolódó híreink

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Boldogasszony Iskolanővérek hírlevelét azért indítottuk el, hogy programjainkról, kiadványainkról, életünk eseményeiről hírt adhassunk mindazoknak, akik valamilyen módon kötődnek hozzánk.

Feliratkozom!

Köszöntő Paschalis nővérnek 1959-ben végzett osztályától

Paschalis nővér 100. születésnapjára egy kedves levelet, imacsokrot és egy nagy kosár ajándékot küldött patronás osztálya, melynek igen nehéz időkben, 1955 és 1958 között volt osztályfőnöke. Sok üldözött, "osztályidegen" család leánya talált közösségre ebben az osztályban, mely még ma is összetart, ennek jele ez a rövid videó a köszöntésről.

In memoriam dr. Nagy Mária Eleonóra

1934. augusztus 29. – 2020. november 8.

Elhunyt Dr. Nagy Mária Eleonóra, a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákjainak Országos Szövetségének első elnöke. A megalakulástól, 1991 novemberétől tizenkét éven át vezette a szövetséget. Nagy szeretettel, odaadással dolgozott az öregdiákok közötti kapcsolattartáson.

A kategória összes híre