A Margit-szigeti családi nap iskolanővéri szemmel

„Hadd készítsünk három sátrat! - kiáltott fel Péter - Neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” (Lk 9, 33) Nos, mi, Boldogasszony iskolanővérek is három sátorhoz kaptunk meghívást a NEK Margit-szigeti családi napjára szeptember 11-én.

Jézusnak egyet! A Boldogasszony Iskolanővérek sátrában volt az állandó „lakhelyünk”, ahol jó volt nekünk lenni Jézus körül, és ahová jó volt befogadni a gyermekeket, fiatalokat és mindazokat, akiket az Úr hívott, hogy találkozzanak Ővele és egymással. A kifüggesztett jelmondatunk röviden összefoglalta karizmánkat: „Nevelés által megváltoztatható a világ.” Ezt próbáltuk élni és különféle módokon megjeleníteni itt is. Bízunk benne, hogy akik megfordultak köztünk, és korosztályuknak megfelelően halacskát pecáztak, buborékot fújtak, színeztek, kirakósoztak, fizikai kísérleteket készítettek, beszélgettek, vagy egyszerűen magukhoz vettek egy szórólapot, idézetes képecskét alapítónktól, egy kicsit gazdagabban mehettek tovább.

Mózesnek egyet! A választott nép milyen sokszor „szólt be” Mózesnek a pusztai vándorlás során! Bizony össze kellett szednie magát a prófétának, hogy megfelelő választ adjon a kritikákra annak érdekében, hogy az egész nép eljuthasson a közös célba. Ugyanígy kihívás kérdezettként ülni a Szólj be a papnak!-rendezvényeken. A családi nap alkalmából az egyházi sulik kerültek célkeresztbe. Tanítórendként mi is meghívást kaptunk a beszélgetésre, ahol Ivanics M. Andrea nővér tartományfőnöknő, valamint a piarista provinciális Szakál Ádám atya és a Szent Gellért Iskola igazgatója, Nyáry Zsigmond állták a sarat.

Illésnek egyet! A szigeten voltak olyan pontok, ahol a sokadalom ellenére „csendes szellőben” lehetett találkozni az Úrral. Ilyen volt a Szerzetesi hivatások-sátor, melyet egészen személyes, a szív mélyén rejlő kérdésekkel kereshettek fel a fiatalok. Különböző rendekből való szerzetesnők, szerzetesek álltak rendelkezésükre. A mi közösségünkből két hivatásgondozással foglalkozó nővér, Gallatz M. Klarissza és Makai M. Csilla voltak jelen.

A családi nap egyik legmeghatározóbb élménye volt számomra, hogy rengeteg család vett részt rajta. Ahogy egyre erősebben tűzött a nap, mi csak egyre többen és többen lettünk: kisgyermekek, fiatalok, felnőttek és még idősek is. Hadd fejezzem be egy személyes örömmel a beszámolót: a résztvevők között volt egy 60 éve házas hatgyermekes, tizenhárom unokás, egy dédunokás pár is, akik az én jó szüleim. Velük összetalálkozva igazán a teljesség élményét jelentette számomra a családi nap!

Lobmayer M. Judit
Boldogasszony iskolanővér

Az esemény teljes galériája ITT vagy a lenti linken megtalálható.

2021. szeptember 14.