Shalom

A Boldogasszony Iskolanővérek Laudato Si' célok iránti nyilvános kötelezettségvállalása

A Szentháromság egy Isten arra sürget minket, hogy a világ szívében a béke, remény és szeretet emberei legyünk.

A Laudato Si’ iránt elkötelezett Kongregációként megkezdünk egy integrál ökológia felé vezető hétéves utat. Karizmánkhoz és egységre irányuló küldetésünkhöz hűen arra kötelezzük magunkat, hogy egyszerűbben, felelősebben és fenntarthatóbb módon élünk, és

másokkal együttműködve
az élet méltóságára és a teremtett világ megóvására nevelünk,
azért szót emelünk
és cselekszünk.

Követve a hívást, hogy prófétai módon éljük küldetésünket, mi, Boldogasszony Iskolanővérek azzal a meggyőződéssel élünk és szolgálunk, hogy a személy átformálásával megváltoztatható a világ.

Nyilvános kötelezettségvállalás
2021. május 25.

 

 

Laudato Si'-hét

A Vatikán felhívást intézett a világ katolikusaihoz. A 2020-as Laudato Si’-hét sikerére alapozva, az idei esemény a Laudato Si' jubileumi év ünnepélyes lezárása volt, ahol bemutattuk, milyen sok kedvező változást értünk el. Az elmúlt hat évben az Egyház és a katolikusok világszerte jelentős előrelépést tettek az ökológiai megtérés útján. Tudjuk, hogy sok még a teendő, de most örömmel ünnepeljük azt, hogy mi minden történt eddig. Az alább közölt imádságok a Laudato Si'-év lezárását ünneplik és egyben beharangozzák a Laudato Si’ megvalósítási fórumot (mely hivatalosan októberben indul el). Arra bátorítjuk, hogy töltse le és ossza meg a következő dokumentumot:

 

 

A Shalomról

A Shalom az iskolanővérek olyan nemzetközi hálózata, mely az igazságért, békéért és a teremtés egységéért küzd. Az Általános Káptalan az idők jeleire válaszolva 1992-ben hozott határozatot a SHALOM létrehozásáról.

„Mint Kongregáció, nemzetközi hálózatot építünk ki
az igazságosság, a béke megvalósítása és a teremtett világ megóvása érdekében.”

A Shalom segíti a nemzetközi kongregációt abban, hogy érzékeny legyen a jelen globális valóságra, hogy képes legyen olvasni a mai idők jeleit, és hogy kongregációnk az Isten által teremtett Föld és Isten népe kiáltására annyira átfogó módon válaszoljon, amennyire csak lehetséges. Gondoskodik a globális helyzet elemzéséről és az arra való reflektálásról az evangélium, az egyház szociális tanítása, valamint kongregációnk lelki öröksége és élő karizmája fényében.

A Shalom cselekvés-központú. Célja, hogy tegyen a kiengesztelődésért, az elnyomottakkal való szolidaritásért, az emberi méltóság előmozdításáért és a Földünkért való együttműködésért.

Az együttműködés többek között a következő problémákra irányul:

• társadalmi egyenlőtlenség,
• szélsőséges szegénység,
• migráció és emberkereskedelem,
• a víz- és élelmiszer-biztosítás hiánya,
• zavargások és erőszakos konfliktusok
• az oktatás biztosítása mindenki számára
• a teremtett világ integritása,
• a béke,
• a nők és a lányok, emberkereskedelem és emberi jogok,
• Millenniumi Fejlesztési Célok.

Az egész teremtett világgal való szolidaritás új jelentést kap, és sürgető feladattá válik az ökológiai krízis fokozódásával. A békén és kiengesztelődésen való fáradozás terén új kezdeményezések jelentek meg:

- szemináriumok kiépítése,

- erőforrás és támogatás biztosítása a dél-szudáni programok számára,

- az elkötelezettség növelése az atomsorompó és a lefegyverkezés iránt.

A Shalom-hálózat ajánlása alapján kongregáció-szerte megemlékezünk a következő világnapokról:

- Környezetvédelmi Világnap (június 5.),
- Béke Világnapja (szeptember 21.),
- Emberi Jogok Világnapja (december 10.).