Rost Andrea ajándékozott zongorát a Marianumnak

Április 19-én két zongorával gazdagodott Marianum házunk Szovátán. A budapesti művészek adományát gyermekkarunk hangversennyel köszönte meg. Nagy M. Vera nővér beszámolója:

Tovább...

Rost Andrea Kossuth- és Liszt–díjas operaénekes, Érdemes Művész elhatározta, hogy a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai Mariánum Házának ajándékozza tanárától, Bende Zsolttól kapott zongoráját. A művésznő facebook-bejegyzésében ez olvasható:

 „Hámori Zsolt és Derzsi-Pap Álmos kezdeményezéséhez kapcsolódva ajánlottam fel zongorámat a Boldogasszony Iskolanővérek rendje erdélyi missziójának. Ők Szovátán szegény sorsú erdélyi magyar gyerekeken segítenek. A zongora eredetileg tanárom, Bende Zsolt (1926-1998) Liszt-díjas érdemes művész, operaénekes hangszere volt, ami most kerüljön a zeneoktatás, a jövő tehetségeinek szolgálatába. Az április 19-ei szovátai ünnepélyes átadó koncerten Balásházi Bálint, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója – aki egy pianínót adományozott - játszik a hangszeren.”

A fényes húsvéti héten volt a zongoraátadó hangverseny Szovátán. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar a régi kórustagokkal kiegészülve, ifjúsági karrá alakulva köszöntötte a megjelenteket, akikkel – a Mariánum Ház programjainál megszokott módon – zsúfolásig megtelt a ház. A házigazda kórus Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveit énekelte, illetve Mendelssohn gyönyörű motettáját, Veni Domine, Molnár Anikó zongorakíséretével. A fiatalokhoz csatlakozott a szülőkből, felnőttekből alakult vegyeskar, s közösen húsvéti énekekkel adtak hálát a fővárosból érkezett szívből jövő ajándékért.

A jótékonysági akció megálmodói, Hámori Zsolt és Derzsi-Pap Álmos hangszerészek, akik rendszeresen kamarahangversenyeket tartottak Budapesten - a szovátai és nyárádmenti gyerekek hangszertanulását segítendő -, elmesélték a jótékonysági akció történetét. Ezt követően Schmidinger Anna felolvasta Rost Andrea művésznő levelét, mely megérintette a jelen lévők szívét.

Forrás: Rost Andrea Facebook-oldala Szeretettel köszöntök és üdvözlök mindenkit, aki eljött és figyelmével, szeretetével tölti meg azt a termet, ahol lélekben mindenkivel ott vagyok ezen a szépséges napon! Az életemnek egy fontos és boldog pillanata ez, amikor kedves énektanárom, Bende Zsolt hangszere megtalálja az utat azokhoz a fiatal muzsikusokhoz, akik talán éppen úgy, mint én annak idején, emellett a zongora mellett ülve átélhetik és megtapasztalhatják a zene hatalmát és erejét! Tanáraik gondos és tudatos irányításával eligazodnak majd a hangok, hangzatok, harmóniák és persze az ujjrendek világában. Ez az út fáradságos, néha nagyon sok lemondást és mindig sok fegyelmet kíván, de olyan lelki örömöt és megmagyarázhatatlan földönkívüli boldogságot ad, amiért érdemes szorgalmasan gyakorolni és gondolkodni!

Ezek után elérkezett a pillanat, amikor felavattuk az új zongorát. Balásházi Bálint, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója: zongoraművész, három különböző karakterű darabot adott elő, igen élvezetes előadásban. Gyerekeknek szóló magyarázattal vezette be.

A köszönő ajándékok átadása után közös népdaléneklés következett, melybe az egész közönség bekapcsolódott. Molnár Anikó játszotta az új zongorán a Bartók Béla által komponált kíséretet.  Az éneklés közösséggé kovácsolta a közönséget.

Befejezésül a zongorázni tanuló tanítványoké volt a terep. A székely ruhás gyerekek körülállták a gyönyörű Rösler zongorát, énekelve köszönték meg, majd ki is próbálhatták a hangszert, Molnár Anikó, a Mariánum Ház kedves fiatal zongoratanára és tanítványai örömére. Zengett a ház a zongoraszótól késő estig.

Az eseményen készült fotókért keressék fel képgalériánkat!

Kodály Zoltán amikor vízióját magyarázta – „Legyen a zene mindenkié” – azért is épített a mindenki által elérhető legkézenfekvőbb hangszerre, az énekhangra, mert a hangszertanulás csak a gazdagok kiváltsága volt az ő korában. A mai Erdélyben is hasonló a helyzet. Sok tehetséges falusi, kisvárosi gyerek álmodni sem tud zongoratanulásról – hangszer illetve szaktanár hiányában. A Boldogasszony Iskolanővérek missziója elsősorban olyan gyerekek számára kínál hangszertanulási lehetőséget, akik más módon nem jutnának hozzá. A hangszertanuláson keresztül személyiségfejlődés történik: rendszeres odaadó munka meghozza gyümölcsét, az értékes zenével való találkozás kicsi korban maradandó benyomásként a lélek egészségét eredményezi. A Mariánum Ház létrejöttével sokkal tágasabb lehetőségek nyíltak a gyerekek, fiatalok képzésére.

A Sóvidék Televízió riportja az átadó ünnepségről:

 

A Magyar Televízió Élő Egyház magazinjának április 25-i adásában is hírt adtak az eseményről (ERRE A LINKRE kattintva 11:45-től)