Patronások vakáción

Idén nyáron újra Keszthelyre látogatott a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kilencedik évfolyama, ahol a pihenést, fürdőzést tartalmas programokkal is színesítették. Élményeikről Szentgyörgyi Nóra, a 9. A osztály tanulója írt beszámolót.

Tovább...

Ahogyan ezt Réka nővértől már megszokhattuk, idén is szervezett egy második nyári kirándulást nekünk, ám ezúttal nem csak az osztályból, hanem az egész évfolyamból jöhetett bárki. Keszthelyen szálltunk meg, július 3-7-ig. Mint tavaly, idén sem kellett csalódnunk sem a helyiek kedvességében, sem a szolgáltatások minőségében. A sok fürdőzés és pihenés mellett természetesen idén is belefért egy-egy városnézős, az ottani szokásokkal ismerkedős nap, akár angolul. Az öt nap alatt, amit ott töltöttünk, pihentünk, fagyiztunk, nevettünk és persze még erősebb közösséggé formálódtunk. Sokat köszönhetünk Riba Katalin tanárnőnek, aki nem csupán elkísért, de sokszor vezetett is minket, amikor nem voltunk biztosak az irányokban. Sok finom vacsorát, önfeledt nevetést és őszinte beszélgetést köszönhetünk neki.

A programok idén valamivel kötetlenebbek voltak, mint tavaly, hisz a nagy meleg és a tavalyi ott tartózkodás (amikor persze megnéztük a fő látnivalókat a városban) inkább több strandolásra késztetett minket. Elmaradhatatlan pont volt a Festetics-kastély, ahol választható kiállításokat tekinthettünk meg, mint például a hintómúzeum, vagy a Főúri utazások című kiállítás, amelynek végén interaktív programok is vártak bennünket.

Egyik nap egy kis ideig turistának képzelhettük magunkat, angol nyelvű vetélkedő keretein belül, amely izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal tett minket próbára, valamint segített kicsit nyitottabb szemmel járni, megismerni a helyi kultúrát. Megtudtuk például azt is, hogy Keszthely címerében a daru miért tart egy követ a lábával. Ez a nap egy balatoni sétahajózással ért véget, ami hatalmas élmény volt, mert tavaly ilyenkor a rettentő hideg miatt pokrócokba csavarva vacogtunk a Hableány nevű hajó fedélzetén, amíg a hangosbemondóból szólt Vangelis "Conquest of paradise" című híres dala, míg idén már napsütésben, nevetve hallgathattuk a zenét, mialatt a hajó szelte az aranyban táncoló hullámokat, amelyeket az éppen lemenő nap festett be ilyen csodálatos színnel.

Fontos megemlítenem a Tapolcán eltöltött remek napunkat. Ezúttal is köszönjük Czár Fanninak, akinél jobb idegenvezetőt keresve sem találhattunk volna. Aznap rengeteg új információval, s szép élménnyel gazdagodtunk. Sokunkból vált „profi” evező a tavasbarlangban, amit betöltött a nevetésünk, mikor beszorult a csónak, vagy összeütköztünk az előttünk haladóval, persze teljesen véletlenül.

A héten zajlott az úgynevezett KeszthelyFest, amire mi is ellátogattunk két koncert erejéig. Eleinte kicsit feszült volt a hangulat, de az Irie Maffia együttes elég gyorsan elindította a bulit. Másnap erre nem volt szükség, mindenki izgatottan várta a Bagossy Brothers Company előadását, amiről voltak, akik nevetve, voltak, akik örömkönnyektől ázott arccal távoztak, sokan hangosan énekelve, többen már hang nélkül. Tanárok is csápoltak? Hogyne. Az utolsó előtti napot reggeltől estig a strandon töltöttük, s szerintem bátran állíthatom, hogy mindannyiunknak szüksége volt már az ilyesfajta kikapcsolódásra.

Egy ilyen izgalmakkal megtöltött hét után, természetesen nem maradhatott el a vasárnapi szentmise, amikor hálát adhattunk az együtt eltöltött vidám percekért, valamint fohászkodhattunk a szerencsés hazaútért, ami legnagyobb örömünkre meg is adatott nekünk, de indulás előtt elmaradhatatlan volt egy utolsó közös összegyűlés, amikor átbeszélhettük a hetet, megtudhattuk, kinek mi maradt meg legjobban, ki mit visz haza magával ebből az útból. Ezt az öt napot akarva sem tudtunk volna jobban lezárni. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk ezért az együttlétért mind egymásnak, mind Katalin tanárnőnek, mind pedig a keszthelyi Nussbaum panzió szíves vendéglátóinak. Külön köszönjük Réka nővérnek, hogy idén már harmadszorra teremtett alkalmat számunkra egy közös nyaralásra, és indulástól hazaérkezésig vigyázott ránk.

Reméljük jövőre is találkozunk!

Budapest, 2019. júl. 19-én

Szentgyörgyi Nóra
9. A osztályos diák