Közösségi napok és lelkigyakorlat a Mecsek csendjében

A nyári szünidő közepén minden évben közösségi találkozót és lelkigyakorlatot tartunk, melyhez kapcsolódva köszöntjük fogadalomtételi jubileumukat ünneplő nővéreinket.
Ezt a csaknem 10 napos programot idén is Püspökszentlászló rejtekében szerveztük.

Tovább...

2017. július 24. és augusztus 2. között közel ötvenen egybegyűltünk a tartomány minden részéből - határon innenről és túlról -, hogy merítsünk a közösség és az imádság, lelki elmélyülés forrásából. A találkozót kirándulással kezdtük, melynek első állomása Máriagyűd volt. A kegyhelyen Fidelis nővérünk ikertestvére, Nyúl Viktor atya misézett. Szentgyörgyváry Tamás, siklósi fényképész barátunk, aki az iskolásaink tablóképeit, osztályfényképeit szokta fotózni, ezúttal rólunk készített professzionális csoportképet.

A nap során eljutottunk a siklósi várba, a mohácsi csata emlékhelyére, no meg Villányba, ahol nem hagyhattuk ki a borkóstolós vacsorát.

Másnap meghallgattuk Éva nővér beszámolóját, aki az elmúlt tanévben Halmajugrán szolgált cigánymissziónkban, valamint Dominika nővér előadását, aki tanulmányi évéről tért haza Ausztráliából és az Egyesült Államokból. Emellett örömmel tekintettük meg a Társult Tagok bajorországi rendi örökségtúráján készített képeket Janka nővér kommentárjával és Vera nővér élménybeszámolóját a Csillagösvény missziós körútról. A nap részeként aktuális rendi témáinkról is tanácskoztunk, majd este megkezdődött a szilencium, és átadtuk magunkat a lelkigyakorlatnak.

Három lelkigyakorlat közül választhattunk, ki-ki lelki igényének megfelelően. A hagyományos lelkigyakorlat résztvevőit Udvardy György, pécsi püspök vezette. A személyesen vezetett lelkigyakorlaton Pálfay Zoltán, makói plébános és Kiss Didák, ferences testvér kísérte a nővéreket. A harmadik, szemlélődő lelkigyakorlat csoportja Mustó Péter jezsuita atyával meditált. Csodálatosan hozzájárult a lelkigyakorlat mélységéhez a szép természeti környezet, a csend, a tiszta levegő, a magány. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért.

A lelkigyakorlat zárónapja hagyományosan ünnepi szentmisével, szerzetesi fogadalmaink megújításával és a jubiláns nővérek megünneplésével kapcsolódik össze. Idén 13 nővért ünnepeltünk: Hostia és Paschalis nővért mint 75 éves jubilánst, Adéla és Etelka nővért mint 55 éves jubilánst, Bernadette és Kornélia nővért mint 50 éves jubilánst; Eszter nővért mint 45 éves jubilánst, Ágnes és Zsófia nővért mint 35 éves jubilánst, Cecília nővért mint 30 éves jubilánst és Janka, Fidelis és Renáta nővért, mint 15 éves jubilánst. A legidősebb ünnepelt nővérek kivételével mindegyikük jelen volt. Az ünnepi szentmise után a püspöki kastélyhoz kapcsolódó pajta épületben összeültünk, hogy köszöntsük őket szóval és apró ajándékokkal. Az Életrendezés Házában elfogyasztott ünnepi ebéd után búcsúztunk el egymástól.

A nyár közepén üdítő volt együtt lenni, és közösen megújulni lelkileg, fizikailag, szellemileg egyaránt.

 

 

További képekért keresse fel képgalériánkat!>>

Beszámoló és képek 2016-os püspökszentlászlói megújulási programunkról>>