Együttérzünk és osztozunk a gyászban – Amiben tudunk, segítünk

Mélyen megrendít bennünket az a tragédia, amely a budapesti rendházunk, iskolánk és kollégiumunk szomszédságában történt január 23-án. Az alábbiakban Lobmayer M. Judit rendünk tartományfőnöknője ír arról, hogy miként érintette budapesti közösségünket e drámai esemény.

Tovább...

A nővérközösséggel imádkozunk református testvéreinkért, a tűzvészben elhunyt négygyermekes édesapáért, Farkas Zoltánért és gyászoló családjáért, mindazokért, akiket érint, szomorúsággal tölt el az óriási veszteséget okozó tűzvész. Minden hazai kereszténynek, aki értesült az eseményről, eszébe juthatott, hogy éppen az ökumenikus imahét közepére esett ez a szomorú éjszaka. Az aznapi közös ige ez volt: "...érjétek be azzal, amitek van..." (Zsid 13,5) A mindenüket hátrahagyó, menekülő hallgatóknak egyetlen céljuk volt: életben maradni, és megmenteni társaik életét. Ők már tudják, hogy mi a fontos, és mi nem. Az utcán körbevették az égő háztömböt a részvétet érző, segíteni vágyó emberek. Ők azt ajánlották fel, amijük van.

Akik pedig egy pillanat alatt rászorulóvá váltak – kollégisták, szomszéd házak kitelepített lakói – ők pedig beérték azzal, amit segítőik nyújtani tudtak. Kölcsönös bizalom, egy tágabb értelemben vett ökumené alakult ki. Nővértársaimmal részesei lehettünk ennek az egyszerre szomorú, és felemelő tapasztalatnak, hiszen az összetartás, a bizalom megtapasztalása békével, hálával töltötte el az embereket.

Áldást hozott közösségünknek, hogy 10 kitelepített lakó és egy egyetemi hallgató elfogadta azt, amink van, és befogadhattuk őket. Az itt következő interjúkban a riporterek nem az eset szenzációját keresték, hanem az emberek közötti összefogásra irányították a figyelmet.

Tények - 2019. január 24. (03 perc 47 másodpercnél)

https://tenyek.hu/tenyek/281946_tenyek-delben-teljes-adas-2019.-januar-25.-pentek.html

Mokka - 2019. január 25.

https://tv2.hu/musoraink/mokka/281882_a-nagy-fust-utan-mindenki-menekult-ahogy-tudott.html

Az elhunyt édesapa családjának megsegítésére létrehozott számlaszám a parokia.hu oldalon található. Itt olvasható egy megrendítően szép visszaemlékezés is Farkas Zoltánról. https://www.parokia.hu/v/zoli-nagyon-szerette-az-eletet-/

Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő