„A Küldetéses Ember Iskolája” - nevelési konferenciát tartottunk Makón

2016. november 11-12-én makói SZIGNUM iskolánk adott otthont „A Küldetéses Ember Iskolája” nevelési konferenciánknak. Közel 350 pedagógus töltötte meg az iskola termeit, hogy részt vegyenek az iskolanővéri karizma ismeretét elmélyítő, szakmai inspirációt adó, szellemi-lelki feltöltődést nyújtó rendezvényen.

Tovább…

Fotókat az eseményről
ITT (pénteki nap)
és ITT (szombati nap)
találnak honlapunkon

Idei konferenciánk mottója: „Isten országa köztünk van, mégis eljövendő” Ezt a gondolatot fejtette ki meghívó levelében Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő:

„Mint iskolanővéri nevelők Isten országának örömhírét hirdetjük. Ez hol azt kéri tőlünk, hogy tanítványainknak segítsünk felfedezni, hogy ISTEN ORSZÁGA KÖZTÜNK VAN, máskor pedig azt, hogy tanúságot tegyünk reményünkről, hogy ISTEN ORSZÁGA ELJÖVENDŐ.

Ehhez a küldetésünkhöz adjon erőt számunkra a mostani esemény, amely önmagában is a KÖZTÜNK LÉVŐ ISTEN ORSZÁGÁNAK megtapasztalásává válhat.”

A pénteki nyitó szentmisét dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta a makói Szent István Király Plébániatemplomban. Az ő személye kifejezte a tavalyi konferenciával való folytonosságot: az előző évi konferenciát az ő záró áldásával fejeztük be a szegedi dóm oltáránál, most az ő nyitóáldásával kértük a Szentlélek kegyelmét kezdődő összejövetelünk minden mozzanatára.

A szertartás végén Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket: a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, a debreceni Svetits, a szegedi Karolina, határon túli misszióink: a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégium és a szovátai énekes misszió és a vendéglátó SZIGNUM pedagógusait, munkatársait.

A nap makói iskolánk tornatermében folytatódott. Hári M. Ildikó humoros, mindenit játékosan megmozgató, reflexióra hívó bevezetőjével felvettük a kapcsolatot egymással. Lobmayer M. Judit és Tornay Krisztina M. Petra nyitó előadásával áttekintettük az iskolanővéri iskolák munkatárs-képzésének irányvonalait, eddigi állomásait, elhelyezve az idei konferencia témáját, célját.

A délelőtt fővendége dr. Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus volt, aki A belső hajtóerő – belülről vezérelt ember címmel  az eriksoni személyiségfejlődési modellen alapuló, tágas szemléletű előadást tartott.

A délutáni szakmai műhelyeken számos területen képződhettek kollégáink: több műhely foglalkozott az ökológia, teremtésvédelem, környezettudatos nevelés témájával a Laudato si’ enciklika szellemében. A játék, művészi kreativitás is főszerepet kapott a workshopokon, s továbbvihettük a már korábbi konferenciáinkon és más tanítórendekkel való közös munka során is felvállalt együttgondolkodást az érett, kiteljesedett férfivá és nővé nevelés kérdéseiről.

Ízelítő konferenciánk programjából>>

 

A szellemi töltekezés után lelki oázis várt bennünket a templomban taizéi imaórával, lelki beszélgetési és gyónási lehetőséggel. Ezt követte a hangulatos vacsora, majd pedig a sokféle választható közösségi esti program: borkóstoló Kiss István Didák OFM testvérrel, beszélgetések, fürdőzés és ajándék-idegenvezetés a Makovecz Imre tervezte varázslatos Hagymatikumban. Köszönet a Hagymatikum igazgatóságának!

Másnap ugyancsak Makovecz kultúrházában, a Hagymaházban találkoztunk - köszönet Makó város önkormányzatának, mely ingyen bocsátotta rendelkezésünkre a felemelő atmoszférát sugárzó, tágas színháztermet. Itt hallgathattuk meg Pál Ferenc atya előadását A tapasztalati tanulás folyamata és a hit megerősödése címmel.

Az előadás után összeülő kiscsoportokban kidolgozott kérdések megválaszolása - Pál Ferenc atya fóruma után a Boldogasszony Iskolanővérek Pedagógiai Alapképzésének (BIPA) lelkes hallgatói a képzés első évfolyamáról adtak hírt, tartottak toborzót. A szerzetesi iskolák pedagógusai számára készült, szakmai anyagokat tartalmazó kiadványunk, a Lányokat nevelünk – Fiúkat nevelünk” könyvbemutatója  és a Szent Márton-napi hagyományos Korona szállóbeli ebéd után a szombat délutáni műhelyek – karolinás nyelvtanár kollégáink ERASMUS+ szakmai beszámolóján kívül - nővérek vezetésével zajlottak: 14 nővértársunk mutatott be egy-egy általa művelt, vagy hozzá közel álló témát, szakterületet, missziót.

A záró szentmisén Pálfai Zoltán makó-belvárosi plébános hittanárainkkal koncelebrált, s a SZIGNUM tanári karának gitáros zenekara szolgált. Reflektáltunk az elmúlt két nap ajándékaira, és az Isten országának egyik szimbólumát, a megtalált kincset - féldrágakövet – kezünkben tartva közös szimbólumot építettünk: „Isten országát együtt építjük”, ahogy a Küldetéses Ember Iskolájának Hitvallásában is valljuk:

 

"Mi, a Boldogasszony Iskolanővérek iskoláinak küldetéses pedagógusai

-hiszünk a nevelés erejében,
-hisszük, hogy a nevelés útján átformálható a világ és
-az igazságtalanságok gyökeréig érünk: a neveléssel ezek gyógyulnak.
-Hiszünk az együttműködés teremtő erejében: az iskolanővéri iskolát együtt építjük.
-Hisszük, hogy Istentől életével mindenki kap küldetést.
-Hiszünk abban, hogy iskoláink vonzó szakmai kínálata mellett hatni tudunk a lélekre is: nem elégszünk meg kevesebbel, minthogy a diákjaink felismerjék és latba vessék adottságaikat a Föld emberhez méltóvá alakításában, s küldetéses emberré váljanak."


Megjelenésünk a helyi médiában:

A makói VTV híradása

 
A konferencia nyitó szentmiséje, szintén a makói VTV felvétele

Újabb beszámoló a makói VTV-től, melyben Lányokat nevelünk - Fiúkat nevelünk kiadványunkról is szó esik